Zrušte státní svátky!

Tak nám nedávno poslanci vymyslili nový svátek. Velký pátek. Děkujeme za den volna, dámy a pánové. Zejména pak za to, že jste vybrali takový svátek, který nikdy nevyjde na neděli. O volno nám totiž de nejvíc. A víte co? Zrušte ty svátky a dejte nám prostě deset nebo patnáct dní volna na vlastní, osobní svátky, my už si sami vybereme, co je hodné oslavy.
Zrušte státní svátky!

Vážení poslanci, vážené poslankyně,

je to tak – přes všechny řeči o tradicích – nejvíc nás na svátcích zajímá volno, ne nějaké slavení. Ostatně vždyť to víte, sami píšete v odůvodnění poslední sváteční novinky:

Část z našich státních a ostatních svátků každoročně připadne na sobotu nebo neděli. Dnů pracovního klidu je tedy mezi 7 až 10 ročně. V letech 2000 až 2020 je průměrný počet dnů pracovního klidu připadajících na každý rok 9. Na rozdíl od některých evropských států (Velká Británie, Španělsko, Belgie, Malta, Kypr) však tyto svátky nejsou kompenzovány dnem pracovního klidu, který by připadl na nejbližší pracovní den.

Správně! Přece nebudeme slavit nebo si něco připomínat v neděli, v neděli se odpočívá, chalupaří, houbaří, vyspává kocovina ze soboty, prostě cokoli – ale na slavení nás pusťte z rachoty.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada.

Petra Růčková: Finanční analýza – 5. aktualizované vydáníMetody, ukazatele, využití v praxi.

Naučte se pracovat se základními účetními výkazy – rozvaha, výkaz zisku a ztráty a cash flow – při zpracovávání finanční analýzy. Osvojte si metody výborně využitelné v podnikatelské praxi. Součástí je komplexní příklad, upozorňující i na možná úskalí při interpretaci výsledků.

Stejně to dávno nemá obsah

Tož, milé poslankyně a milí poslanci, mám tu pro vás návrh na malou revoluci, za kterou vás bude národ milovat. A která možná dokáže ušetřit pár fufníků z královské kasy.

Pojďme ty státní svátky (píšu pro zjednodušení státní svátky, i když to není přesné, ale vy víte...) všechny zrušit. Kompletně, všech čtrnáct včetně toho nového. Je to jenom historický balast, sbírka marné mytologie, vágně založené na dějinách dávnějších i moderních. A s řadou z nich je jenom mrzení. Spoustu peněz stojí vyvěšování práporů, jejich údržba a obnovování. Na půlku svátků musí policie vyhlašovat pohotovost, aby dohlížela za peníze všech poplatníků na to, aby si větší i menší skupinky poplatníků s různými názory navzájem neporozbíjely obličeje nebo aby někdo nevstrčil nepozorovaně pukavec pod tribunu, na které bude za pár hodin řečnit státník.

Stejně si nic moc připomínat nechceme. To se myslím bezpečně prokázalo tohle úterý. Svátek studentstva a svátek svobody, jejíž vydobytí startovali zase studenti, se proměnil na agitaci proti musulmanům, čmoudům a jejich vlastizrádným přisluhovačům. Což ale není novinka, některé svátky se takhle míjejí se svou podstatou už dávno – například první leden, kdy bychom měli slavit vznik republiky, ale slavíme, že jsme se po Silvestru dokázali nakonec probudit, i když hlava bolí, nebo nekřesťansky obžerné Vánoce.

Samozřejmě nejsem blázen, vím, že kdyby zůstalo jen u rušení svátků (a tedy těch zhruba desíti volných dnů ročně), podepsali byste tím žádost o politickou eutanazii – a já vám samozřejmě všem přeju znovuzvolení. Proto má můj revoluční návrh ještě pokračování.

Satanista není míň než křesťan

Nahraďme státní svátky svátky osobními. Jen to je spravedlivé a vyjde to vstříc jedné každé nejmenší menšině ve státě – tedy každému jednotlivci. Každý si bude moct dopředu zvolit deset nebo patnáct dní, které chce slavit. Na vaší úvaze bych nechal, jestli bude možné si je vybrat jednou za rok, jednou za pět či deset let, jednou za život, jestli změna bude možná, bude zdarma, bude za poplatek. Určení svátků bych nechal docela libovolné – ať je to pevným datem, ať je to třebas každý první pondělek v měsíci, každý úplněk. Jediné pravidlo by mělo být, aby zaměstnavatel znal svátky svých zaměstnanců v dostatečném předstihu. A asi by bylo dobré omezit řetězení svátků, třeba nějak tak, aby to mohly být maximálně dva po sobě následující pracovní dny a podobně. Aby to nedělalo zaměstnavatelům příliš velké vrásky. Protože zaměstnavatel by samozřejmě svým lidem do svátků neměl co mluvit – respektive jen tak, jako mluví dneska.

Benefitů vidím několik. Jako první maximální demokratičnost, spravedlnost a vstřícnost. Proč by měl být satanista urážen volnem na Velikonoční pondělí? Ať si slaví třeba Valpuržinu noc. S veškerou hrdostí. Ale podobně, dobrý katolík ať si dá svátek na Velký pátek i na ten Velikonoční pondělek, ať si oslaví všechny svaté patrony Česka i patrona svého. Vlastenec ať slaví dvacátý osmý říjen, technooptimista třeba narozeniny Nikoly Tesly nebo Tomáše Edisona.

Za dobré slovo knížku

Minule jsme v rubrice Co si o tom myslíte? psali o penězích a sportu. Ať si vrcholoví sportobvci šlehají, co chtějí, ale ať už to navěky platí jenom farmaceutické firmy.

Knížku za pěkný příspěvek do debaty bychom rádi poslali zkratce KM, ačkoli nebyla jediným diskutérem, který se krásně činil. Ale tohle by se dalo přibát na vrata ministerstva mimo jiné školství a tělovýchovy, ne? 

Showbyznys se vydává za sport nebo kulturu, kozlové se stávají zahradníky, opilci, agenti a přátelé kriminálníků prezidenty, oligarchové ministry. Rozlišování mezi hodnotami s kladným a záporným znaménkem by neměla být pro průměrně inteligentního člověka s maturitou problém, pokud je rozlišovat chce, stejně jako většina lidí dokáže odlišit hezkou holku od zmalované štětky.

 

Chci mít volno na narozky

Další velkou výhodou by bylo rozptýlení do průběhu celého roku: velké výpadky výroby a obchodu by se nadále daly očekávat pravděpodobně jen kolem Vánoc a konce roku. Na Moravě by to možná byly ještě Velikonoce a Dušičky. Demonstrací s nutnou policejní asistencí by ubylo někam k nule. Dovolte mi vyjádřit pochybnost, že by se snad dnešní demonstrující shodli na stejných dnech, když se nabízí tolik krásných individuálních možností: výročí svatby, vlastní narozeniny, narozeniny Lva Trockého nebo Ronalda Reagana, derby Sparta – Slavia (tam už se policejní ochrana beztak platí). Cyril a Metoděj? Kdo by na ně vzpomínal, na dědky!

Poslední drobný bonus je v tom, že odoficiálněním křesťanských svátků bude symbolicky dokonána odluka církve od státu. Což je podle mě taky víc než vhodné. Já vím, já vím, jak jste ten Velký pátek zdůvodňovali, vzhledem k mezinárodní situaci, jestli se nepletu, „je potřeba jasně podpořit naši křesťanskou identitu, která byla důležitým zdrojem našich humanistických, civilizačních a konec konců i demokratických tradic, oproti náporu jiných identit, které se prosazují barbarským a necivilizovaným způsobem“. Ale tomu přece sami nevěříte. Dejte nám volno, dejte nám ho, kdy chceme my – a svět bude lepší místo k životu.

Jo – a zjednodušení jízdních řádů je taky k nezaplacení.

S pozdravem Dejte nám svátek váš oddaný poddaný...


Co si o tom myslíte, milí čtenáři a spanilomyslné čtenářky, vy? Připojíte svůj autogram? Myslíte, že by erár ušetřil, kdyby přestal slavit a nám slavení neorganizoval? Jsou pro vás svátky něčím víc než volným dnem? Mají pro vás nějaký obsah? Věděli byste o lepších dnech ke slavení, významnějších? Užili jste si sedmnáctý listopad? Vyvěšujete vlajku? Vymyslel Cyril cyrilici? Svoje názory a postřehy připište dole do diskuze, těšíme se na ně a pro jednoho z vás máme nachystanou knížku. Tak připojte i mejl.

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 31 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

28. 10. 2021 13:22 | Kryštof

Já bych zrušil zákaz prodeje o státních svátcích.
Chápe někdo vůbec proč ho máme?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 11. 2015 19:43 | pracant

Tak prý byl v říjnu a listopadu nějaký svátek, a že o to nic nevím,my jsme MUSELI pěkně do rachoty a bez náhrady jiného volného dne, prý maj lidi děsnou chut na naše sladkosti...nasrat...at si upečou doma a kvalitnější...
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 11. 2015 17:06 | KM

Správně. Soudruzi to říkali taky. Když slavit, tak jedině prací.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 11. 2015 15:35 | jezevec

svátek není nesmysl v právním řádu.
nesmysl je, že se na něj nepracuje.
-7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 11. 2015 12:07

Podle vás je tedy svátek nesmysl v právním řádu?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 11. 2015 11:03 | V.Mlich

Článek je psán v odlehčujícím humorném tónu a věnuje se problému "kdy svátek". Jenže mnohem větší tragedie je "jak". T.j. svátek v legislativě. Stát určil dny, kdy zaměstnanec nemusí pracovat a přesto dostane zaplaceno, zaměstnavatel je potrestán tím, že musí svým zaměstnancům zaplatit, jako kdyby pracovali (on to ze svého nedává, vezme to těm lidem jinde, ale to ho pak může vláda obvinit z vykřisťování). Živnostníka to nezasahuje, jen vedlejší efekty jako jiná doprava atd.
Bohužel nejvíc voličů je ze skupiny "zaměstnanci", takže vyhodit tento nesmysl z právního řádu je nemožné.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 11. 2015 10:32 | RomanP

On však odpověděl: "Je psáno: `Ne jenom chlebem bude člověk živ, ale každým slovem, které vychází z Božích úst.´" Mt.4,4
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 11. 2015 6:53

Pane Plesko jste mírně na hlavičku.
-8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 11. 2015 22:46 | HonzaV

Já bych jako první krůček zrušil Den vítězství (8.5.), přejmenoval ho na Den daňové svobody a přiohnul daně tak, aby to byla pravda. Pak by se vidělo.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 11. 2015 20:02 | osvoboditel

Já jsem dal článku plus a Vám jsem dal taky plus, obojí mi přineslo zajímavé a podnětné myšlenky o státních svátcích :-)
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 11. 2015 16:55 | josef

no na muj svatek se taky chodi normalne hakovat a je to jeden z nejvyznacnejsich dni v roce.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 11. 2015 15:54 | kvido

Vždyť si z vás dělá prdel.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 11. 2015 15:46 | Ladislav Strnad

Vždyť autor píše, že "státní svátek" uvádí pro zjednodušení. Jinak je to "den pracovního klidu", nebo prostě svátek. A je jedno, jestli státní, církevní, nebo mezinárodní.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 11. 2015 15:39

Začni dělat na směny a svátek Ti bude proplácet zaměstnavatel. :-)
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 11. 2015 15:37 | Ladislav Strnad

Mně je to zatím celkem šuma fuk, jak jsou svátky v kalendáři. Dokud tedy nebudu v důchodu. A jestli jsou svátky v pátek, pondělí nebo v neděli, tak to už neřeším vůbec. Pro mně je jen důležité, abych v ten den měl směnu. V nepřetržitém provozu se svátky slaví prací a do roboty chodí i ti bez nohy, neb svátek je zaplacen příplatkem ve výši 100% průměrné mzdy, za každou odpracovanou hodinu. Tož asi tak. :-)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 31 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dejte si od nákupů svátek! Ať obchody na osm dní v roce zavřou

18. 12. 2014 | Petra Dlouhá | 37 komentářů

Dejte si od nákupů svátek! Ať obchody na osm dní v roce zavřou

Snaha části zákonodárců uzákonit, že aspoň v některých dnech v roce supermarkety a nákupní centra povinně zavřou, se vynořuje a zas zapadá pravidelně. Teď je téma znovu na stole. Co... celý článek

Přinášíme nové ekonomické svátky. Oslavte Den ekonomické výhodnosti frantíka!

14. 6. 2013 | Michal Kašpárek | 4 komentáře

Přinášíme nové ekonomické svátky. Oslavte Den ekonomické výhodnosti frantíka!

V těchto dnech přestáváte pracovat na stát. Gratulujeme. Víte ale, kdy přestanete napracovávat na hospodářský propad nebo na to, že jste žena? Doplňte si kalendář o další „dny svobody“. celý článek

Svátek práce 2.0: Udělejte něco drzého nebo aspoň nechejte dýško

1. 5. 2012 | Michal Kašpárek | 4 komentáře

Svátek práce 2.0: Udělejte něco drzého nebo aspoň nechejte dýško

Jak vrátit smysl dělnickému svátku, když dnes lidé většinu peněz vysedí před počítačem v ekonomice znalostí a služeb? Zkuste vystoupit ze zajetých kolejí. Nebo se alespoň zamyslete... celý článek

Partners Financial Services