Dejte si od nákupů svátek! Ať obchody na osm dní v roce zavřou

Snaha části zákonodárců uzákonit, že aspoň v některých dnech v roce supermarkety a nákupní centra povinně zavřou, se vynořuje a zas zapadá pravidelně. Teď je téma znovu na stole. Co si o tom myslíte vy? Vážně by vám vadilo, že byste nemohli ve svátek nakupovat? Nebo vás to dráždí z principu – že vám chce někdo nákupy zakázat, že vás chce „zregulovat“?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 12. 2014 10:37, Jaroslav

Pracuji pro velký obchodní řetězec a mohu vám tady potvrdit, že práce tam opravdu není jednoduchá, nemyslím fyzická práce, myslím duševní práce s personálem a některými zákazníky, management někdy opravdu používá pochybné praktiky vedení lidí, konkrétně vám neustále opakují, že si můžete jít podepsat výpověď, že vám nedají dovolenou, neustále vás sledují a jakmile si odskočíte na šatnu vzít třeba jen osobní věci, tak už je na cestě vytýkací dopis. Ve špičkách uvolní pokladní na WC s výtkami, místo oběda ve špičkách dostanou tatranku. Může si dojíždějící zaměstnanec prohodit směny s kolegou? "To jste se zbláznil, podnik má své potřeby!", sdělí vám nižší manažer. Je zajímavé, že fluktuují nejnižší pracovníci a management je na pozici klidně i 15 let. Prodavač je na velmi tenkém ledě a konfrontován z mnoha stran: někdy od zákazníka, klidně od třech i více vedoucích (já konkrétně od 4) a to dokonce od vedoucích i z jiných oddělení, od kolegů, kteří dostávají strach, když je na ně kladen nátlak. Dokonce i od ochranky, že prodavač nebyl schopen uhlídat zboží, které bylo ukradeno.
Na svátky bych problematiku otevření vyřešil zásadou dobrovolnosti, kdo chce si na svátky přivydělat, ten by mohl a kdo by nechtěl, ten by měl upravený harmonogram. Případný nedostatek kmenových zam. by podnik vyřešil agenturním zaměstnancem.

S pozdravem Jarda

+22
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 12. 2014 2:10, maik

To jsou zase bláboly. Autor a nejen on zapomínají mimo jiné na zahraniční návštěvníky z těch zemí, které nenažrané odbory obšťastnily zavřenými krámy v neděli i ve svátek. Pokud oni nákup odloží, svojí hromadu peněz už u nás neutratí.
Co nás čeká? Nákupy ve vietnamských večerkách. Několika svátky regulace začne - jako Jezinky ohřát prstíky... Fakt to chceme? Když jedu v neděli z Rakouska z lyžování, nakupoval bych jak vzteklej, často lepší ceny, kvalita, sortiment, ale mají zavřeno, no tak to máme smůlu oba.
Jsem fakt blažený, že nás socan opustil a nechci aby mě znovu omezoval, to se nemusela RVHP rušit.

-17
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 37 komentářů)

19. 11. 2015 11:00 | wiky

Kdo nechce, ať nechodí! Velmi jednoduché.......
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 11. 2015 8:32 | Eskom

To je to stejné, jako dělat z církevních svátků, svátky státní. Co je nějakému Bublanovi po tom, jestli soukromá firma prodává o svátcích, hrnete se do diktatury? Soukromé vlastnictví je chráněno a žádní Bublani do toho nemají co kecat. Vždyť už se vzpamatujete a prožeňte celý parlament i senát sítem v kterém by uvázli všichni hlupáci.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 10. 2015 17:53 | SLÁVKA

Představa, jak rodinka díky zavřenému marketu tráví společný čas výlety nebo společenskými hrami se svými ratolestmi je tak naivní, že se mi nechce věřit, že ji vyplodili "hlavy študované" nebo jaké to že v parlamentu máme.jen si ještě počkat, kdy budou rodiny o svých svátečních aktivitách podávat hlášení obecním úřadům či kam.Rozumní rodiče se svým dětem věnují (natolik se jich zase u nás nerodí),jiní třeba zasednou k TV s pivkem, kafíčkem a děcka se zabaví u PC, nebo si s nimi půjdou sednout do hospody. Nakonec už se tam nebude kouřit, tak to bude prostření pro děti zcela vhodné. Nechme svobodnou vůli na lidech. Jestliže bez problému a ohrožení funkce rodiny musí do práce o svátcích nepřeberné množství profesí (mnohokrát už jmenovaných),nechme na obchodech, jak si budou nebo nebudou prodávat.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 10. 2015 14:55 | Stanislav

Neprospěl. Nikdy nezapomenu na přejetí státní hranice a projetí měst Bad Schandau, Pirna, Dresden a všude tma tmoucí. Liduprázdné ulice přes den, prázdné ohromné plochy k ničemu, nikde nikdo. Přemýšlel jsem, co bych dělal, kdybych něco zapomněl doma? Jel 100 km zpět domů a za hranicí v prvním obchodě koupil, co jsem zapomněl. Nikdo tam přece nakonec chodit nemusí, nikdo lidi nenutí, jak stráví odpoledne, tak proč to regulovat? Je to mimochodem jedna z věcí, která mi na našem velkém sousedovi opravdu vadí.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 5. 2015 7:17 | pavilek9258

pro redakci či pro koho…
Z jakého důvodu zdejší diskusní systém nedodrží odstavce a všechen text slije do jednoho bloku?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 5. 2015 7:10 | pavilek9258

"… kulturní tradici…" bych spatřoval v tom, nebýt násilně regulován ani jako zákazník, ani jako obchodník. Není-li toto kulturní tradicí, považuji za důležité ji tímto upravit. Podotýkám že jako již 'důchodec' mám neděli či svátek každý den. Za svých 41 odpracovaných roků jsem 28 let pracoval v nepřetržitém provozu svátek nesvátek a nevadilo mi to. Jakékoliv násilné regulace a zásahy státní moci považuji za škodlivé a kontraproduktivní.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 4. 2015 23:15

Za komunistů zadne hrůzy nebyly stačilo si předem nakoupit , když něco nebylo byl to Můj problém a nikoho to nezajímalo. Pan podnikatel je zhyckany , když se dal na podnikání ať trpí je to jeho volba!
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 4. 2015 23:07 | Roman

Souhlasim aby ve svátek uznávaný státem bylo zavřeno! Mají to i v sousedním Německu a nemají s tim žádném případe problémy, jsou i male obchody kde mají základní potraviny . Těch pár dni velké obchody preziji .Zamestnanci velkých obchodních společností mají také nárok mít volno ve svátek uznávaný státem. Proto doporučuji!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 4. 2015 8:31

Jsem taky za to aby svátek byl svátkem a ne pořád jenom v práci, co to je 20 dní dovolené za rok? Když lidi dřou jenom na nájem a jídlo je to tak Jindy taky nakoupili na 3 dny a nikdo neumřel hlady jenomže v tomhle hektickém období to je asi normální se pořád jenom honit jak kůn
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 3. 2015 20:06 | Lada

Jsem jednoznacne pro, aby byly vybrany dny, kdy by bylo zavreno a vsichni bychom si odpocinuly a snad i nasli ten pravy smysl odpocinku ve dny svatecni a nehonili se jen po supermarketech a schopincich apod, a nasli smysl v prochazkach a vyletech nejen v prirode, mam totiz ten pocit a nejsem urcite jedinna, ze jinak svuj volny cas ani travit neumime a predstavit ani nedokazeme. Zaroven je smutne, ze nam volno musi "naridit " stat, ze neprmyslime sami nad tim co vlastne delame. Byly casy, kdy si pamatuju, ze do obchodu me mi rodice posilali v sobotu, ale muselo se rychle, protoze se jednoty zavirali uz v jedenact. Bylo to prijemne straveny vikendovy cas bez supermarketu. Jednoty byly bezvadna vec i proto, ze clovek prosel dve kratke ulicky, nakoupil opravdu jen to co potreboval a slo se o deseti minutach domu. Zato ted? aby clovek potreboval planek. Ale co si kdo nakupuje je vec jeho osobne. Vezmeme-li vsak v uvahu dnesni dobu a casy stravene napriklad v praci, je fakt,ze pri dnesnich nekdy i vice jak 12 ti hodinovych hektickych parcovnich dobach a bez temer zadneho volna, clovek je rad, ze si pro sve deti, ktere chce obdarovat dobrou svatecni veceri vanocni, ze muze zabehnout do marketu pro neco dobreho, kdy jindy taky nez opravdu i v tom case, kdy uz by melo byt zavreno. Je to jeden uzavreny bludny kruh, ktery jen tak tezko bude kdy jiny. Ja osobne bych se s touto zalezitosti dokazala zzit, nemela bych s timto urcite problem. Jednoznacne jsem PRO uzakoneni vice dnu se zmenenou parcovni dobou a uzavreni obchodu o svatcich, vzdyt kdy jindy se ma clovek vubec byt schopny se navstivit a stravit spolecne alespon par hodin klidu a volna???? Jeste jedna pripominka, jsem ceska a ziju v cesku a pracuju vsak v Rakousku, vsude jinde dokazou si vazit a ctit svatecnich dnu a u nas supermarket nemeckych puvodu napr. u nas toto nerespektuji a pak budou se zlobit, ze jim chcou nasi narizovat kdy maji mit otevreno a kde ne??? a jeste z nas delaji levnou pracovni silu??? To dokaze nastvat zase me a nehlede na to, ze ja bydlim ve Znojme, ve meste se 35 000 obyvateli a mame tu, dobre poslouchejte neco kolem 10 - 12 supermarkety a to prosim nektere i v centru!!!!!!! je to desny!!! Dekuji Lada
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 2. 2015 10:45 | Iveta

Jsem pro zkušební rok - ať si to rozhodnou lidé sami. Kdyby masová média informovala lidi o tom, že kdo chce, aby byly obchody v tyto svátky zavřené, ať v ty dny do obchodů nechodí. Referendum v praxi. Když do nich skoro nikdo nepřijde, zavřou samy od sebe - nikdo je nenutil zavřít 25.12. a přesto zavřeno mají - nikdo by nepřišel. Osobně jsem v životě nebyla v obchodě na Velikonoční pondělí, ani na Nový rok, ani 24.-25.12.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 1. 2015 17:17 | Ivan

Tak omezování prodejní doby mi vadí a to z několika důvodů: - jako podnikatel nemám žádné svátky a nikoho to vůbec nezajímá - naši zákonodárci by se měli starat o tolik potřebnější zákony a nestarají, třeba ty , kdy vám může někdo aniž o tom víte zabavit majetek, nedělají v tom nic tak nechápu, proč jsou v této věci tak aktivní - dobře si pamatuji ty hrůzy v krámech za komunistů, když byly nějaké svátky a bylo několik dnů zavřeno. Myslel jsem si, že to už s naplněnými obchody nebude existovat, ale to co se dělo letos před Vánoci, kdy se na obrovských parkovištích hypermarketů nedalo vůbec zaparkovat mě přesvědčilo, že stále nemáme dost. Proto je potřeba mít otevřeno stále a rozumní majitelé to jistě zařídí tak, aby se zaměstnanci vystřídali, jak o tom tady psal některý z diskutujících.
-6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 12. 2014 9:25 | czhunter

Když už jsem u té demokracie, tak zásada "menšina se měla podřídit většina" platí pouze tehdy, pokud neexistuje win-win řešení (řešení, kdy se nikdy podřizovat nemusí).
V případě tohoto sporu si myslím, že není nutné, aby většina nařizovala menšině, kdy musí sedět povinně doma na zadku (nebo se procházet tím městem či přírodou), protože ta menšina svojí obchodní aktivitou ve svátky klidu a míru většinu v zásadě nijak neomezuje.
O žádném "podřízení se" tedy vůbec nemusí být řeč. Proč by měla?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 12. 2014 23:20 | bambam

Osobně se mi to zamlouvá a nijak mě to neomezuje. Dokonce by se mi líbil i německý model, protože si myslím, že neděle by měla mít sváteční charakter, který by měla rodina strávit společně a v klidu. Stejně tak bych se mohl vztekat, že stát nařizuje platit zaměstnancům ve svátek přirážku a co si to dovoluje, ale chápu to jako znak kultury a nepohrdání vlastními kořeny naší společnosti.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 12. 2014 12:55 | Timy

Založíme občanské sdružení "Květnové Vánoce"! :-D Stejně už ani nepamatuju, kdy byly naposledy poctivé Vánoce (se sněhem), tak by mi jejich přesun na květen asi nevadil. :-D
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 12. 2014 12:02

No jo, ale já bych se třeba v klidu, míru a pohodě radši procházel nazdobyeným městem v květnu, než v prosinci, protože mám raději stromky s nasazenými květy, než se dívat na namrzlá košťata v pološeru.
Já vím, musím se podřídit většině, která se z divných masochistických důvodů prochází ráda městem hromadně zrovna v prosincové plískanici (která asi letos naštěstí nebude). Ale kdybych si mohl vybrat, klidně ať se všechny státní svátky zruší a zavede minimálně 30 dní dovolené.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 12. 2014 7:47 | KAB

Mě je to celkem jedno a nijak mě to neomezí a už vůbec neohrozí. Ale vadí mi na tom jedna zásadní věc - že stát zase řeší něco, do čeho mu absolutně nic není, ať dělá to, co je problém a že jich je v ČR víc než dost.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 12. 2014 5:07 | Timy

Kliknul jsem Vám na plus, protože Váš názor má hlavu a patu. Nicméně jste zareagoval na něco, co jsem nenapsal. Já nezmínil NÁBOŽENSKÉ tradice, ale ty kulturní. Prostě je tradicí drtivé většiny obyvatel ČR tyto svátky slavit. Sice tyto tradice pochází z křesťanských hodnot, ale když bych to vzal hodně "na kost", tak termíny těchto oslav vycházejí z pohanských dob. Křesťané ponechaly termíny, ale změnili důvod oslav, když to řeknu takhle. V současné době mají Vánoce i Velikonoce pořád význam pro většinu české společnosti, byť jsme se odklonili od toho náboženského pojetí. Konkrétně ty Vánoce jsou pořád považovány za svátky, které by člověk chtěl prožít se svými nejbližšími, sníst si slavnostní večeři, večer se třeba podívat na pohádku nebo se projít slavnostně vyzdobeným městem. Prostě svátky pohody a míru. Navíc nevidím důvod do tohoto zatahovat nějaké menšiny. Menšina by se měla v demokracii podřídit většině - to není přece žádná diskriminace, to je obecně přijímaný princip. ad) Svoboda nade vše: s tou svobodou se to má v současnosti tak, že máme demokracii a pokud je skupina lidí, která chce něco změnit ke svému prospěchu, tak by standardně takto měla učinit tím, že zvolí takové zástupce, kteří jsou schopni toto vykonat. Takže v momentě kdy prodavačky ze supermarketů nemohou se svým zaměstnavatelem najít společnou řeč v otázce volna v období svátků, tak mají ještě druhou možnost. Zvolit do parlamentu takovou stranu, která jejich zájem ochrání. Tak jsou nastavená pravidla, proto jsou (aspoň teoreticky) volby.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 12. 2014 0:12 | jezevec

fakt, tyjo??? na ty vaše svátky? nebo si mohou mít dovolit mít svoje svátky? co když je mají jindy - mají litovat oni vás? lidé, kteří musí někomu něco zakazovat, jsou lidí neštastní, hodní napráskání na zadek
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 12. 2014 22:53 | zdeněk černý

Lidé, kteří musí o svátcích nakupovat, jsou lidé nešťastní, hodní politování.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jaroslav Havel

advokát

Petr Kellner

podnikatel, PPF

Jaroslav Havel
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů
×
Petr Kellner
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services