Přestal vám otec dítěte platit alimenty? Jděte na policii.

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 8. 10. 2009 | 44 komentářů
Přestal vám otec dítěte platit alimenty? Jděte na policii.
Ženy, kterým bývalý muž neplatí na děti alimenty déle než půl roku, se mohou obrátit na policii. Podle zkušeností policistů každý čtvrtý dlužník raději výživné doplatí, než aby skončil u soudu. Chronický neplatič může skončit za mřížemi.

Kvůli rozvodu a neplacení výživného na děti se řada rozvedených žen dostává do finančních potíží. Přesto mívají často obavu podat na bývalého manžela oznámení, že na děti dluží tisíce korun. Potvrzují to odborníci Občanských poraden.

Jaké doklady vzít na policii

  • občanský průkaz
  • rodné listy dětí
  • oddací list, doklad o rozvodu
  • doklad o svěření dítěte do péče
  • složenky či výpisy z účtů

„Neplacení výživného komplikuje rozvedeným matkám již tak dost složitou životní situaci, kdy výchova dětí leží hlavně na nich. Často přitom musejí splácet dluhy, které jim zůstaly po rozvodu. Pokud jim bývalý muž přestane platit na děti, dostávají se do značných problémů, “ říká Lena Tomšů, vedoucí pražské občanské poradny. Podle kriminalisty Jana Vaňka z kriminální služby Praha III, která sdružuje tři pražské obvody 3, 8 a 9, je neplacení alimentů vážný problém a ženy často nevědí, jak situaci řešit.

Pokud bývalý manžel dluží ženě alimenty za šest a více měsíců, je potřeba, aby matka podala na policii trestní oznámení, že jí otec dětí neplatí. Dojít by měla nejlépe na obvodní oddělení policie v místě svého bydliště, kde s ní sepíšou protokol, aby policie mohla začít jednat,“ radí Vaněk. Na policii je potřeba přinést rodné listy dětí, oddací list, doklad o rozvodu a svěření dítěte do péče. Užitečné je přinést také složenky či výpisy z účtu na důkaz toho, že bývalý muž peníze již delší dobu neposílá.

„Kopii protokolu, který oznamovatelka sepíše s policistou, matka dostane. Po tomto oznámení zahajujeme šetření v místě, kde se otec zdržuje. Často vyhlašuje policie po otci i pátrání. Po nalezení otce následuje jeho výslech. Pokud se prokáže, že na děti skutečně neplatí, spis putuje ke státnímu zástupci, který podá žalobu a případ rozhodne soud,“ přibližuje celý proces nadporučík Vaněk. Během své praxe řešil kriminalista Vaněk tisíce případů. „V každé čtvrté věci otec raději dlužné alimenty zaplatí, aby se vyhnul soudu,“ poznamenává. Neplacení alimentů se podle zkušeností policistů vyhýbají muži se základním i vysokoškolským vzděláním, sociálně slabí i dobře situovaní otcové.

A výjimečné případy? „Pátrání po jednom otci trvalo 16 let. Šlo o bezdomovce z Prahy, žil pod mostem. Nakonec se ho podařilo najít při náhodné kontrole. Jeho syn mezitím dospěl,“ vzpomíná nadporučík Vaněk. Výjimečné jsou i situace, kdy si neplacení výživného žena vymyslí. Při podání trestního oznámení je totiž žena ve výhodě, pokud otec na děti řádně platí, musí to doložit. „Proto je užitečné schraňovat veškeré doklady a složenky,“ doporučuje. Ojedinělý byl i další případ. „Setkal jsem se s tím, kdy otec platil výživné ve výši 250 tisíc měsíčně plus 100 tisíc korun školné. Když ale jeho bývalá žena podala trestní oznámení, že jí delší dobu peníze neposílá, okamžitě zaplatil, aby nedošlo k soudu,“ přibližuje Jan Vaněk.

Rozvodovost je v Česku stále velmi vysoká

Ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi patří Česká republika mezi země s nadprůměrnou intenzitou rozvodovosti

  • Během prvních šesti měsíců letošního roku bylo v Česku rozvedeno 14,9 tisíce manželství, což je o 900 méně než ve stejném období 2008.
  • Rozvodů manželství s nezletilými dětmi bylo celkem 8,7 tisíce (58,3 % všech rozvodů).
  • O úplnou rodinu přišlo v 1. pololetí letošního roku 12,9 tisíce dětí.

Zdroj: ČSÚ

Důvody, proč muži na své děti odmítají platit, jsou různé. „Nynější ekonomická krize na to nemá vliv,“ míní zkušený kriminalista. Nejčastějším důvodem neplacení jsou podle něj neshody mezi bývalými manželi, kdy muž neposílá ženě peníze „natruc“. Časem ale řada z nich svůj postoj přehodnotí a dluhy uhradí. Chroničtí neplatiči se ale vyhýbají svým závazkům úmyslně, bez ohledu na to, že za neplacení výživného na děti mohou skončit na jeden až pět let za mřížemi. „Není výjimkou, kdy chroničtí neplatiči dluží na děti 100 tisíc korun,“ přibližuje Vaněk.

Ženy, kterým bývalý manžel dluží na děti déle než půl roku, by se podle odborníků neměly bát dojít na obvodní policejní oddělení a podat na neplatiče trestní oznámení. Jakmile budou mít v ruce rozhodnutí soudu, lze se obrátit i na exekutora, aby zahájil exekuční řízení, a ženě se podařilo na výživu dětí získat alespoň část peněz. O radu jak řešit finanční problémy kvůli neplacení alimentů na děti se mohou matky zdarma obrátit i na některou občanskou poradnu. Kontakty podle místa bydliště lze nalézt na adrese www.obcanskeporadny.cz

Proč u nás končí zhruba 30 tisíc manželství ročně rozvodem? Museli jste v rodině řešit problém s neplacením výživného na děti? Podělte se o názor?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+33
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 44 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 1. 2012 17:10, Valerie Kozáková

Dobrý den, již rok čekám až otec syna zaplatí co mu přiřknul soud.Pokud jdete na policii povedený tatíček přinese složenku, kterou zaslal den před návštěvou policie na 50,-kč a policie to uzavře, že má snahu platit a já jsem zřejmě histerka co toho chudáka chce oškubat.Žila jsem v počtu třech dětí a má matka byla rozvedená,ale nepamatuji si, že by musela někdy přemýšlet,že bude muset podat trestní oznámení nebo mít nervy jestli dorazí složenka a bude moci něco koupit nebo ne.Otcové si za minulých dob nedovolili platbu opozdit o více dní natož nezaplatit.Tato doba nahrává pouze těmto živlům, protože vědí,že na ně nikdo nemůže a matko ty si poraď sama.Pak se ani nedivím, že z dětí rostou darebáci, protože i já mám občas pocit,že už je toho na mě moc a mám dny kdy ztrácím zájem o všechno hlavně před výplatou, kdy přemýšlím za co koupím rohlíky.Ovšem otec syna má každý den na hospodu a cigárka a jen se směje do obličeje.Dokud u nás budou takovéto zákony neočekávám ani jednu složenku do své schránky.Otec syna si myslí,že bych si za jeho peníze koupila něco pro sebe a proto neplatí-natruc.I kdyby byl nezaměstnaný jedno by mělo být na prvním místě a to dítě, já si na nemocenskou nemohu dovolit jít, jinak by jsme neměli za co žít a léčím se na onkologii a věřte, že je to někdy velmi silné kafe, ale tatínkové chudáčci marodí atd. Sestře její nyní již ivalidní exmanžel exekucí zasílá 78,-kč výživného - výsměch. A že nemá?Má prvotřídní rybářské náčiní,každý den sedí na rybách,jezdí si do zahraničí na závody,mobil má za 14tis-vždy každou novinku,která vyletí na trh atd. a toto se = český ivalidní důchodce co by platil, kdyby měl z čeho....výsměch dnešních zákonů pro normální lidi. A pokud na něj někdo vlítne? Všechno dostal darem, nic nekoupil...další výsměch.Otec mého syna rovněž přepsal auto na bratra-prý mu dlužil peníze, pozemek na dalšího bratra-prý mu rovněž dlužil peníze atd atd. A já pokud mám doma mikrovlnku mám jí dle sociálky prodat,protože si žiju v přepychu. Ake máme svobudu, tak na co si stěžovat.

+47
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (44 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčit příbuzným? Jedině s písemnou smlouvou.

30. 9. 2009 | Eva Sovová | 1 komentář

Půjčit příbuzným? Jedině s písemnou smlouvou.

Zkušenosti exekutorů potvrzují, že lidská důvěřivost a naivita bývá při půjčování peněz zneužívána nejčastěji v rodinách a mezi blízkými lidmi. Přinášíme pět rad jak si půjčky v rodině... celý článek

Zájem o dluhové poradenství roste

8. 8. 2008 | Eva Sovová

Zájem o dluhové poradenství roste

O pětinu vzrostl zájem lidí o informace, co dělat v případě dluhů. V síti občanských poraden a Poradně při finanční tísni se dají získat odborné rady zcela zdarma. Síť občanských poraden... celý článek

Jak se zadlužit zodpovědně

31. 7. 2008 | Eva Sovová | 15 komentářů

Jak se zadlužit zodpovědně

Zadlužit se je vážné rozhodnutí. Občanské poradny umí bezplatně poradit, jak nespadnout do finanční pasti. Přinášíme deset základních otázek, na něž byste si měli odpovědět dříve, než... celý článek

Desatero osobního bankrotu, aneb jak se zbavit dluhů

18. 12. 2007 | Věra Tůmová | 41 komentářů

Desatero osobního bankrotu, aneb jak se zbavit dluhů

Od ledna se poctivým dlužníkům otevře cesta, na jejímž konci budou moci říct: "Konečně bez dluhů." Věřitelé zase budou moci získat od dlužníků více peněz, než kdyby na ně poslali exekutory.... celý článek

Partners Financial Services