Znají vaše rodné číslo. Můžou ho zneužít?

Deset čísel, s jejichž pomocí vás identifikují na úřadech nebo ve zdravotní pojišťovně. Jenže, co když zná vaše rodné číslo ještě někdo další? Může vaším jménem napáchat nějakou škodu?
Znají vaše rodné číslo. Můžou ho zneužít?

Spolu se spuštěním elektronické evidence tržeb začali podnikatelé upozorňovat na povinnost uvádět na vydaných účtenkách daňové identifikační číslo (DIČ). To se totiž v případě některých živnostníků – podnikajících fyzických osob, které jsou zároveň plátci DPH – shoduje s rodným číslem. Podnikatelům se nelíbí, že spolu s účtenkou bude mít přístup k jejich rodnému číslu daleko větší počet lidí. DIČ, respektive rodné číslo, je ale možné zjistit už teď. Kromě toho, že ho podnikatelé uvádí na vystavených fakturách, se dá lehce najít i na internetu. Stačí se podívat například do veřejně přístupné databáze ekonomických subjektů ARES, kterou spravuje Ministerstvo financí (shrnuje údaje z obchodního rejstříku, živnostenského rejstříku, registru ekonomických subjektů...).

Co hrozí živnostníkovi i komukoli jinému, pokud někdo zná jeho rodné číslo?

Rodné číslo prozradí pohlaví a věk

Rodné číslo musí mít deset míst a být beze zbytku dělitelné jedenácti – výjimkou jsou rodná čísla udělená před rokem 1954, kdy tato pravidla ještě neplatila. Při stanovení konkrétní kombinace čísel se vychází z data narození. První dvojčíslí vyjadřuje poslední dvě číslice roku narození, druhé měsíc narození. U žen se druhé dvojčíslí zvyšuje o padesát. Třetí dvojčíslí značí den narození. Čtyřmístná koncovka za lomítkem slouží jako rozlišující znak pro lidi, kteří se narodili tentýž den.

Zákon o základních registrech ale říká, že rodné číslo bude možné jako jednoznačný identifikátor fyzické osoby využívat maximálně do konce roku 2025. Poté mají rodná čísla nahradit bezvýznamové identifikátory, ze kterých nepůjde vyčíst věk ani pohlaví. Rodné číslo by se pak nemělo využívat ani jako DIČ.

Půjčky: Rodné číslo nestačí

„Rodné číslo samo o sobě, bez znalosti dalších údajů, zneužitelné není,“ říká tiskový mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů Tomáš Paták. Řada lidí se přesto obává, že pokud někomu sdělí svoje rodné číslo, dostane se do problémů. Třeba tak, že si někdo jejich jménem vezme půjčku. Jenže k tomu rodné číslo opravdu nestačí. Banky i nebankovní společnosti při sjednání úvěru požadují i další údaje, nejčastěji číslo občanského průkazu. V závislosti na částce, kterou chcete půjčit, musíte mnohdy doložit také výpis z bankovního účtu za několik posledních měsíců. „Pro žádost o půjčku je nutné mít platný občanský průkaz a v případě že si to systém vyžádá, je potřeba doložit i příjem,“ odpovídá zákaznická podpora poskytovatele rychlých půjček Zaplo.cz. na dotaz, co je při žádosti o úvěr třeba. Další z úvěrových společností Ferratum Bank vyžaduje naskenovaný nebo vyfocený občanský průkaz, Crediton.cz dokonce kopii dvou dokladů totožnosti.

Rodné číslo byste samozřejmě neměli vykládat na potkání, pokud ale dotyčný nebude mít k dispozici další údaje či doklady – zejména číslo občanského průkazu, nemusíte se úvěru sjednaného na vaše jméno obávat.

Co by vás mělo strašit spíš

Ztracené doklady a karty

S rodným číslem se moc nepravostí páchat nedá. To už ale neplatí v případě ztracené občanky, řidičáku nebo platební karty. Co dělat, pokud doklady ztratíte nebo vás o ně někdo úmyslně připraví? Poradíme.

Doklady v pytli: Řešení krok za krokem

Nepomůže ani v registrech dlužníků

Rodné číslo slouží jako identifikátor zejména pro veřejnou správu. Samozřejmě tedy existuje řada registrů, kde je vás možné podle rodného čísla dohledat. Jde například o registr pacientů či registr přestupků. Do těchto registrů ovšem nemá veřejnost přístup – slouží výhradně úředníkům, zdravotnickým zařízením, případně policii.

Vedle státních registrů existují i některé soukromé databáze, například registry dlužníků. Ale ani tady nikdo nepochodí pouze se znalostí vašeho rodného čísla. Registr dlužníků SOLUS, který sdružuje údaje o neplatičích, je sice možné požádat o výpis, bez občanky se k němu ale nedostanete. To samé platí o registrech BRKI a NRKI, do kterých se sbíhají informace o počtu a výši vašich úvěrů. Bez čísla občanského průkazu nebo pasu se o vás nikdo žádné informace nedozví.

Rodné číslo pak slouží také jako číslo pojištěnce u zdravotních pojišťoven. Právě zdravotní pojišťovny jsou institucí, kde se s rodným číslem teoreticky dá tak trochu škodit. Na rodné číslo je možné nechat vystavit potvrzení o bezdlužnosti u zdravotní pojišťovny – uniknout by tak mohla informace o tom, jestli náhodou nedlužíte na pojistném. Pomocí rodného čísla je také možné požádat pojišťovnu o vrácení finančního přeplatku. V praxi je ovšem potřeba každý formulář podepsat a navíc poslat do správné zdravotní pojišťovny. Případný podvod tedy vyžaduje, aby o vás dotyčný věděl trochu víc než jen těch deset číslic.

Máte nějakou zkušenost se zneužitím osobních údajů? Napište nám o tom.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+99
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 3. 2017 11:38, Petr Fidler

Pokud někdo zná vaše rodné číslo, může z vás udělat dlužníka v registrech, jako se to stalo mně. Banka vám potom nedá žádný produkt. Celé jsem to popsal v článku http://www.petrfidler.cz/blog/dluznik/.

+47
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 5. 2022 8:15, Monak

Největší sranda je GDPR. S daty se běžně obchoduje a UOOU je kouká. Další podvod s daty jsou samotné banky. Jak si může banka vyžádat od státu moje číslo pasu, když jsem občan ČR? Jak je možné, že soukromá instituce si od státu vyžádá moje osobní údaje a stát jí je dá??? Neuvěřitelné!!!

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek přichází na trh pamětní list v podobě bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta ho... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

Společnost Vodafone už na konci minulého roku oznámila, že se dohodla se společností Sazka na odkupu jejího virtuálního mobilního operátora SazkaMobil. Transakci nyní schválil Úřad... celý článek

Partners Financial Services