Ošetřovné při zavřené škole nemá skončit po devíti dnech

pk | rubrika: Aktuality | 11. 3. 2020 | 13 komentářů

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) navrhne dočasně zrušit maximální dobu pro vyplácení ošetřovného. Jde o reakci na zavření škol kvůli koronaviru, které potrvá nejméně měsíc.

Na ošetřovné má nárok jeden z rodičů dítěte mladšího deseti let, avšak po dobu maximálně devíti kalendářních dnů. U samoživitelů se maximální doba čerpání zvyšuje na šestnáct dnů. Rodiče se sice mohou v čerpání jednou vystřídat, celková doba čerpání se tím ale neprodlouží.

Anketa

Chodíte do práce?

Maláčová chce sice konkrétní návrhy představit až v pondělí, podle ní by ale stát měl výjimečně proplácet ošetřovné po celou dobu zavřených škol kvůli koronaviru. Podporu pro urychlenou novelu zákona (ve stavu takzvané legislativní nouze) by mohla najít i u opozice – pro uvolnění pravidel u ošetřovného jsou třeba poslanci lidovců nebo ODS.

Informaci, že ministerstvo navrhne prodloužení termínů po dobu mimořádných opatření, potvrdil i náměstek ministryně Robin Povšík pro Radiožurnál.

Zaměstnanci doteď mají nárok na 60 procent výdělku (po případné redukci u vyšších příjmů), tedy stejně jako u klasické nemocenské. Politici budou v dalších dnech jednat i o mimořádném zvýšení této částky.

Na ošetřovné dosáhnou pouze zaměstnanci v klasickém pracovním poměru. Osoby samostatně výdělečně činné na dávku nárok nemají, ani když si dobrovolně platí nemocenské pojištění. Nemají na něj nárok ani lidé pracující na dohodu o provedení práce (DPP) nebo dohodu o pracovní činnosti (DPČ).

Čtěte také:

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+46
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 3. 2020 22:19, jiří

ANO PROPLATIT CELOU DÉLKU A TO PLNÝM PLATEM JAKO TO MAJÍ STÁTNÍ ZAMĚSTNANCI NEBO JSME NĚCO JINÉHO POSLANCI POLICISTÉ HASIČI VOJÁCI TEM BY TO NESTAČILO JAK BY VYŠLI ALE TA HOLOTA OSTATNÍ MŮŽE ŽÍT JAK CHUDÁK Z HUBY DO HUBY PROSTĚ DEJTE VŠEM STEJNĚ

+50
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 3. 2020 11:44, Martin

Dnes je možné všechno. Už nechtějí dělat v pátek, pak přijde na řadu čtvrtek. Odkud vyhrabali Maláčovou? Tady se to dopracuje s pracovní morálkou!

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

5. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

Nekonfliktní rozvody mají být rychlejší a levnější. Manželé už nebudou muset u soudu vysvětlovat, proč se chtějí rozejít. Skončí také rozdělení na společnou či střídavou péči o děti.... celý článek

Kdy budou jarní prázdniny v roce 2025. Termíny podle okresů

2. 4. 2024 | Kateřina Jungvirtová

Kdy budou jarní prázdniny v roce 2025. Termíny podle okresů

Jarní prázdniny v roce 2025 proběhnou v období od 3. února do 16. března. Přinášíme přehled termínů pro jednotlivé okresy.

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Partners Financial Services