Peníze na rozjezd podnikání. Kde vám dají statisíce?

PR článek | rubrika: PR Článek | 28. 8. 2017
Rozjíždět podnikání bez základního kapitálů s sebou nese rizika. To ale neznamená, že musíte čekat na to, až si „našetříte“. Představíme vám ty nejsnazší a nejdostupnější způsoby, jak sehnat peníze.
Peníze na rozjezd podnikání. Kde vám dají statisíce?

Finanční podnikatelský základ získáte zpravidla dvěma způsoby – úvěrem, nebo investicí. Jaké jsou jejich možnosti? Rychlý přehled pro vás vypracoval jeden z největších českých srovnávačů bankovních a nebankovních půjček – coolpůjčky.cz.

Bankovní a nebankovní úvěry

Bankovní úvěry patří mezi nejčastější způsoby financování podnikatelských plánů. Způsobů jejich čerpání je několik. Začneme tím nejjednodušším – kontokorentem.

Kontokorentní úvěr nebo povolený debet na účtu využívá mnoho podnikatelů a jejich získání není nikterak složité. Slouží především pro překlenutí doby mezi splatnostní faktur.

Podobně dostupné jsou i kreditní a charge karty, které naopak využijete pro úhradu běžného firemního provozu nebo nákladů na služební cestu.

Takto získaná částka může i přesahovat milionovou hranici, ale s částkou rostou i podmínky pro získání.

Provozní a investiční úvěry

V rámci provozního úvěru získáte peníze na zajištění běžného provozu zásob a pohledávek. Protože se jedná o krátkodobější úvěr, jeho splatnost se nejčastěji pohybuje kolem jednoho roku.

Investičním úvěrem se nejčastěji financují účelové, hmotné i nehmotné finanční investice podniku. Jejich splatnost se pohybuje v období od jednoho roku do patnácti let s měsíčním, čtvrtletním nebo ročním splácením.

Oba typy investic se nejčastěji pohybují v řádech desetitisíců až do půl milionu.

Hypoteční úvěr

Klasicky funguje na principu půjčky peněz určených k investování do nemovitostí. Tento typ úvěru se přitom zajišťuje zástavním právem na tuto nemovitost a poskytuje se na 5-25 let.

Jinou možností je tzv. neúčelová hypotéka, kdy vám banka v návaznosti na zastavenou nemovitost poskytne hypotéku, kterou můžete použít na jakýkoliv účel.

Z obou typů hypoték získáte vyšší statisíce až miliony podle typu nemovitosti.

Půjčka od banky × půjčka od soukromníka

Banky mají zpravidla velmi přísné podmínky, za jakých můžete úvěr získat. Jako začínající podnikatel nemůžete počítat s úvěrem v řádu statisíců bez ručitele. Banky také přitom stále preferují zajištění úvěru protihodnotou. Pokud jste na začátku podnikání, těžko jim ji nabídnete. Nezajištěné úvěry poskytují přitom maximálně do výše tří milionů (přičemž musíte splňovat opravdu velmi přísné podmínky).

Naproti tomu nebankovní půjčky (od soukromých subjektů) nemají tak přísné podmínky pro získání. V minulosti byly ještě mírnější. Ale od nového zákona platného od 1. 4. 2017 již není možné poskytovat půjčky bez doložení příjmu a bez registru. Často nabízejí i velmi zajímavé částky, ale jsou vykoupené vyšším úrokem.

Výhodou těchto úvěrů je bezesporu snazší možnost získání. Jednoduchost nebankovních půjček umocňuje i fakt, že je můžete využít srovnání půjček. Zde vyplníte krátký formulář a půjčku můžete zařídit kompletně online.

Crowdfunding – financování startupů

Crowdfunding je způsob získávání finančních prostředků prostřednictvím příspěvků, jejichž součet vám přinese požadovanou sumu.

V česku jsou populární zejména služby Hithit nebo Startovač. Ty fungují na principu takzvaného odměnového crowdfundingu, kdy za určitý příspěvek získáte v budoucnu odměnu.

Poměrně oblíbené jsou P2P půjčky které u nás zastupují hlavně Zonky. Lidé se prostřednictvím příspěvků skládají na úvěr a stávají se jeho věřiteli. Samozřejmě se všemi náležitostmi, jako je úrok nebo doba trvání. Investoři zároveň vidí, na co chcete půjčit, a proto je pro vás mnohem snazší získat půjčku. Občas stačí správně a poutavě popsat svůj záměr.

Dotace

Tvoří samostatnou kapitolu podnikatelských úvěrů a můžete využít mnoho možností, jak získat peníze z dotačních programů EU za výhodnější úrok, než je běžné.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Se zlevněním hypoték banky nespěchají, potvrzují nová čísla

8. 5. 2024 | Olga Skalková | 2 komentáře

Se zlevněním hypoték banky nespěchají, potvrzují nová čísla

Průměrná nabídková sazba hypotečních úvěrů v květnu klesla z dubnových 5,57 procenta na 5,52 procenta. Podmínky hypoték v bankách tak zůstávají prakticky beze změny.

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Partners Financial Services