Viník odjel od nehody. Kdo vám škodu zaplatí?

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 6. 10. 2015 | 7 komentářů
Přijdete k zaparkovanému autu a je zrasované tak, že ho nemůžete poznat. Nebo možná „jen“ zmáčknuté. Každopádně, někdo vám způsobil škodu a k odpovědnosti se nehlásí – po pachateli ani vidu, ani slechu. V horším případě vás jiný řidič nabourá přímo na silnici a od nehody ujede. Poradíme, jak postupovat.
Viník odjel od nehody. Kdo vám škodu zaplatí?

Škodu, kterou vám způsobí jiný řidič, obvykle proplácí pojišťovna z jeho povinného ručení – od toho je povinné. Jenže co dělat, když je viník neznámý? Pomoct může havarijní pojištění nebo garanční fond České kanceláře pojistitelů (ČKP).

1. Policii volejte vždycky. A shánějte svědky

Za normálních okolností se policie k nehodě volá, když předpokládaná škoda přesáhne sto tisíc korun nebo když je někdo zraněný. V případě, že viník od nehody odjel – a nenechal na sebe kontakt třeba na lístečku za stěračem, volejte policii vždycky. Třeba budete mít štěstí a podaří se ho vypátrat – například díky kameře v okolí. Pomoct můžou i výpovědi svědků, určitě se ptejte a poznamenejte si kontakty. Policie na místě všechno nafotí, ale pro jistotu obstarejte i vlastní fotografie škody a místa činu, budou se hodit při jednání s pojišťovnou.

Když vás nabourají před vašimi zraky nebo jde o nehodu na silnici, snažte se zapamatovat si a poznamenat SPZ, případně aspoň značku a barvu auta.

KDO SROVNÁVÁ, TEN JEDE. LEVNĚJI

Přišli na Peníze.cz, srovnali a ušetřili. Vyzkoušejte si to taky, stačí si vybrat, jak byste povinné ručení nebo havarijko rádi sjednali:

2. Pozor na lovce nehod

Když vás někdo na silnici nabourá a ujede, může být situace ještě stresovější než jindy. Snažte se ale zachovat chladnou hlavu a odolejte tlakům lovců nehod, kteří často přispěchají „na pomoc“ jako první. Jejich služby můžou přijít zatraceně draho:

3. Viník se našel: škodu platí pojišťovna nebo garanční fond

Když se viník najde, pojišťovna škodu proplatí z jeho povinného ručení. Když se ukáže, že řidič zákonné pojištění nemá, proplácí se škoda z garančního fondu České kanceláře pojistitelů, která pak z hříšníka částku vymáhá. Formulář, kterým škodu ČKP ohlásíte, najdete zde.

4. Škody na zdraví? Vše kryje garanční fond

Pokud viník odjede od vážné dopravní nehody, při které je někdo zraněn, nebo dokonce zemře, a pachatele se nepodaří vypátrat, jsou poškozenému veškeré škody na zdraví i majetku uhrazeny z garančního fondu České kanceláře pojistitelů. Formulář, kterým škodu ohlásíte, najdete zde.

Body v kostce

Bodovému systému je devět let. Jak dobře ho znáte? Víte, za které přestupky sbíráme trestné body nejčastěji? Jak si můžete body odmazat? A může se stát, že se „vybodujete“, aniž byste o tom věděli? Přehled všeho důležitého:

5. Pomůže havarijko, když ho máte

Když se viník nezjistí a poškozené je „pouze“ auto a plechy, může škodu, kterou vám na vozidle způsobil neznámý pachatel, pokrýt vaše havarijní pojištění – na rozdíl od povinného ručení je ovšem nepovinné, takže ho zdaleka všichni řidiči nemají sjednané. Pro někoho možná dobrý důvod o něm zauvažovat.

6. Pachateli hrozí tresty

Když řidič odjede od dopravní nehody, dopustí se přestupku, za který hrozí sedm trestných bodů a ve správním řízení pokuta ve výši dva a půl až pět tisíc korun. Když stejný přestupek spáchá dvakrát během dvanácti po sobě jdoucích měsíců, může být potrestán zákazem řízení až na půl roku.

Jestli při nehodě došlo ke zranění, jde už o trestný čin neposkytnutí pomoci, za který hrozí až pět let vězení.

Přídavek: Manuál bourajícího i bouraného řidiče

Znáte to všichni, ale v tom stresu člověk snadno udělá botu. Malé opáčko neuškodí. Co dělat při nehodě?

  • Policii volejte, když předpokládaná škoda přesáhne sto tisíc, dojde ke zranění či usmrcení, škodě na majetku třetí osoby, nebo nejste schopni sami obnovit plynulost provozu. Nebo když dojde k poškození nebo zničení součásti nebo příslušenství pozemní komunikace. Nebo když se neshodnete ohledně podstatných okolností dopravní nehody. Nebo třeba máte podezření, že je druhý řidič pod vlivem alkoholu.
  • V jiných případech to půjde bez policie. Stačí společně vyplnit a podepsat záznam o dopravní nehodě - musí obsahovat určení místa a času dopravní nehody, identifikaci účastníků a vozidel, popis příčin nehody, jejího průběhu a následků. Využijte k tomu formulář s názvem Evropský záznam dopravní nehody, respektive sadu těchto formulářů, které pojišťovny rozdávají klientům - jde o samopropisovací papíry, které se po vyplnění a podpisu oběma účastníky nehody oddělí; každý účastník pak předá svou část pojišťovně.
  • Poznamenejte si SPZ, značku, typ a VIN kód vozidel zúčastněných na nehodě. Dále jména, bydliště, telefonní čísla zúčastněných řidičů a údaje o jejich pojištění – název a sídlo pojistitele.
  • Obstarejte plánek či náčrtek místa nehody, důkladnou fotodokumentaci místa nehody a škod.
  • Poznamenejte si kontakt na svědky a jejich identifikační údaje.
  • Neprodleně nehodu oznamte své pojišťovně. Pokud jste nehodu a škodu způsobili vy, budete věc řešit s pojišťovnou, u které máte uzavřené povinné ručení. Jestli jste nehodu nezavinili, obraťte se s uplatněním nároku na pojistné plnění na pojišťovnu viníka nehody, respektive na Českou kancelář pojistitelů, pokud jde o nárok na plnění z garančního fondu.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+43
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 4. 2018 18:30, Lenka

Stal se mi klasický případ. Šla jsem nakoupit a po návratu ka utu na parkovišti jsem zjistila nabourané zadní dveře. Kamery na parkovišti nejsou. Zavolala jsem policii - policii Středoč. kraje, ty asi půl hodiny údajně spisovali nehodu, pak mi zaťukali na okno městská policie a sdělili mi, že nic se hlásit nebude, že to není nehoda, když není viník a ať jedu pryč! Záznam škody jsem nedostala, zápis taky ne, druhý den jen číslo, pod kterým to bylo mnou nahlášeno. Havarijko mám, ale mám 10.000Kč spoluúčast. Proč mám platit desítku, když mám pojistky všechny a nehodu jsem nezpůsobila? Poradíte mi?

+22
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bouračka v zahraničí: Dostat se k penězům z pojišťovny může být oříšek

11. 6. 2015 | Ondřej Tůma | 2 komentáře

Bouračka v zahraničí: Dostat se k penězům z pojišťovny může být oříšek

Doba letní dovolené se blíží. Statisíce Čechů vyrazí na cesty za hranice všedních dnů a republiky vlastním autem. Málokdo ale ví, jak si v cizině poradit s autonehodou a co dělat, aby... celý článek

Povinné ručení: Jak optimalizují pojišťovny náklady? Krátí pojistné plnění!

27. 5. 2015 | Lukáš Kaplan | 1 komentář

Povinné ručení: Jak optimalizují pojišťovny náklady? Krátí pojistné plnění!

Minimální zákonný limit pro újmy na zdraví je 35 milionů korun. Není to málo, ale jako viník nehody můžete snadno zjistit, že pořád pár milionů na úhradu škody chybí. Pojišťovny navíc... celý článek

Pět dobrých rad: Kdy, jak a proč můžete zrušit povinné ručení

31. 3. 2015 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

Pět dobrých rad: Kdy, jak a proč můžete zrušit povinné ručení

Povinné ručení patří k nejobvyklejším pojistným produktům, máme ho skoro všichni. A přesto je kolem něj spousta pověr a výmyslů, nejasností. Třeba kolem toho, kdy povinné ručení zaniká,... celý článek

Expert pojišťovny o srovnávačích: Pojištění je buď dobré, nebo levné

21. 11. 2014 | Martin Vlnas, Monika Veselíková | 6 komentářů

Expert pojišťovny o srovnávačích: Pojištění je buď dobré, nebo levné

Prodej pojištění přes internet stále roste. S Jiřím Novým, marketingovým specialistou Allianz pojišťovny pro internet, jsme mluvili o povinném ručení, on-line pojištění, ale také o... celý článek

Kamera na čelním skle, diktafon v kapse. Pomůžou u soudu? A v pojišťovně?

15. 7. 2014 | Jiří Lojda | 16 komentářů

Kamera na čelním skle, diktafon v kapse. Pomůžou u soudu? A v pojišťovně?

Jedete po dálnici. Nespěcháte. Předjíždíte kolonu kamionů a jeden z nich náhle vybočí a natlačí vás na svodidla. Jeho řidič si ani nevšimne – vy se snažíte rozdýchat hrozící infarkt... celý článek

Partners Financial Services