Dvě pětiny domácností nemají pojištění proti krádeži

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 15. 8. 2023
Dvě pětiny domácností nemají pojištění proti krádeži

Zdroj: Shutterstock

Pouze 57 procent domácností v Česku má sjednáno pojištění proti vykradení rodinného domu či bytu. Ukázal to průzkum společnosti ČPP Servis, dceřiné společnosti České podnikatelské pojišťovny, který proběhl v červnu na vzorku 1050 respondentů z celé republiky prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.

Pokud mají domácnosti podobné pojištění sjednané, tak nejčastěji (34 %) na částku mezi 100 a 500 tisíci korunami. Pojistné krytí do 100 tisíc korun má 17 % domácností, naopak 26 % majitelů nemovitosti má pojistnou smlouvu uzavřenou na částku mezi půl milionem a milionem korun. Téměř čtvrtina lidí (23 %) sice pojištění sjednané má, ale vůbec netuší, na jakou částku. Lidé také často nevědí, co všechno jim pojištění kryje.

„Stejně jako u jiných druhů pojištění i zde platí, že zájem o pojištění roste s přibývajícím věkem. Zatímco ve skupině vlastníků nemovitosti do 26 let má pojištění proti vykradení jen 40 % lidí, ve skupině nad 54 let je to již 66 % domácností,“ říká David Krňávek, předseda sboru jednatelů ČPP Servis.

Nejčastějším způsobem zabezpečení domácnosti je kombinace bezpečnostního zámku (45 %) a bezpečnostních dveří (38 %), ukázal průzkum. Víc než čtvrtina domácností (28 %) přiznává, že nemá žádné speciální zabezpečení. Nějakou formu takzvané chytré domácnosti (alarmy, čidla, videokamery a podobně) má jen 13 % respondentů.

„Zajímavostí je, že téměř čtvrtina domácností (23 %) věří, že nejlepší ochranou je hlídací pes. Otázkou samozřejmě zůstává, kde je tento hlídač v době, kdy je domácnost na dovolené,“ podotýká Krňávek.

„Počet vloupání do domů a bytů sice v České republice z rekordních hodnot klesl, přesto je ročně vykradeno několik tisíc domácností. Podle statistik policie dochází ke zhruba deseti případům každý den, v létě toto číslo roste,“ připomíná Krňávek.

Jak získat z pojištění majetku víc? Poradíme!

Pro nemovitost i domácnost najdeme nejvýhodnější pojištění majetku.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Air Bank přidává pojištění karet a osobních věcí

9. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Air Bank přidává pojištění karet a osobních věcí

Air Bank začíná nabízet pojištění osobních věcí a platebních prostředků. Služba, na které spolupracuje s Maxima pojišťovnou, je dostupná v bankovní aplikaci My Air.

Jakou hodnotu má váš dům? Můžete přijít o miliony

3. 5. 2023 | Hynek Just | 2 komentáře

Jakou hodnotu má váš dům? Můžete přijít o miliony

Ceny nemovitostí prudce rostou, jejich pojištění ale většinou neměníme. S každým růstem inflace, zdražením stavebních materiálů či pozemků přitom klesá suma, kterou dostanete od pojišťovny,... celý článek

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

31. 10. 2022 | Petr Kučera

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

Ergo pojišťovna se 28. října přejmenovala na SV pojišťovnu. S novým názvem chce veřejně zviditelnit změnu vlastníka, která byla dokončena před rokem.

Záplava není povodeň. Jak nepřijít o peníze z pojišťovny

13. 7. 2022 | dTest | 2 komentáře

Záplava není povodeň. Jak nepřijít o peníze z pojišťovny

Co si pohlídat, když si chcete správně pojistit nemovitost nebo domácnost proti velké vodě? Tady jsou rady od spotřebitelského sdružení dTest.

Partners Financial Services