Pár dobrých rad: Když chcete pojistit domácnost

Monika Veselíková | rubrika: Jak na to | 22. 5. 2017 | 2 komentáře
Velká voda vás připraví o veškeré vybavení. Požár zničí všechny osobní věci. Zloděj kompletně vybílí byt. Katastrofických scénářů, jak přijít ke škodě na majetku, vás jistě napadne celá řada. Kdyby se z „kdyby“ stala realita, pomůže pojištění domácnosti. Musí být ovšem správně nastavené. Poradíme, jak na to.
Pár dobrých rad: Když chcete pojistit domácnost

Na úvod se hodí vysvětlit rozdíl mezi pojištěním domácnosti a pojištěním nemovitosti. Obě zmíněné pojistky sice spadají do majetkového pojištění, je mezi nimi ale podstatný rozdíl. Pojištění nemovitosti totiž kryje škody způsobené na nemovitosti jako takové – zdech, podlaze, střeše… Pojištění domácnosti člověka chrání před finanční ztrátou, pokud dojde k poškození vnitřního vybavení bytu a osobních věcí. Tedy spotřebičů, cenností, ale i knih nebo dětských hraček. Pojišťovny ovšem stále častěji do pojištění domácnosti zahrnují i takzvané stavební součásti bytu. Tedy kuchyňskou linku, vestavěné skříně a spotřebiče či plovoucí podlahu. V praxi vždycky záleží, jaký rozsah pojištění si s danou pojišťovnou dohodnete.

Nabídka je přitom opravdu široká – pojištění domácnosti aktuálně nabízejí téměř všechny tuzemské pojišťovny. Podle čeho vybírat, na co si dát pozor a na co všechno vás pojistí? Přečtěte si pár dobrých rad.

Srovnej a panuj

Přišli na Peníze.cz, srovnali a ušetřili. Vyzkoušejte si to taky, stačí si vybrat, jak byste pojištění domácnosti a/nebo nemovitosti rádi sjednali:

Když řádí živly nebo zloděj

Pojištění domácnosti zpravidla kryje škody, které ve vaší domácnosti napáchají živly – vichřice, krupobití nebo třeba úder blesku. V základní variantě pojištění většinou bývá také riziko požáru, krádeže, loupeže i povodní a záplav. Kromě základního balíčku ovšem většina pojišťoven nabízí také nabitější (a samozřejmě dražší) varianty pojistek. Ty zpravidla kryjí také rizika jako přepětí nebo podpětí v síti, únik vody, havárii vodovodních rozvodů či zatečení atmosférických srážek.

V rámci dalších připojištění se pak nemusíte omezovat jen na samotnou domácnost. Pojistit si totiž můžete i věci uložené ve sklepě, kočárkárně či kolárně nebo třeba garáži. Další z řady možných připojištění kryje věci, které máte uložené v autě. Například sportovní vybavení. Výjimkou není ani pojistka pro případ loupežného přepadení nebo zcizení věcí, které jste si zamkli do skříňky ve fitku, nebo drahého kožichu, který vám ukradnou z věšáku v restauraci.

Asistenční služby

Spolu s pojištěním domácnosti nabízí pojišťovny také asistenční služby. Asistenční služba může poslat zámečníka, když si zabouchnete klíče. Zajistí servis elektrospotřebičů, deratizaci bytu i IT podporu, když si zavirujete počítač. Pojistky většinou zahrnují určitý balík bezplatných asistenčních služeb za rok. Pojišťovna přitom do určitého limitu proplatí i materiál, například novou vložku do zámku.

Pozor na podpojištění

Při sjednání pojištění domácnosti věnujte patřičnou pozornost správnému nastavení pojistných částek. Jinak řečeno – vždycky si dobře propočítejte hodnotu vašeho majetku. Řada lidí ve snaze platit co možná nejnižší pojistné svůj majetek schválně podhodnotí. Když potom dojde na vyplacení pojistky, peníze od pojišťovny na pořízení nových věcí nestačí.

Podpojištění navíc můžou pojišťovny penalizovat – krátit pojistné plnění. „Při určování pojistné částky je vždy nejlepší vzít si papír a tužku, projít celý byt a sepsat, co v něm člověk má. Ke všem věcem pak dopsat cenu, za kterou by člověk dané věci koupil nyní. V rámci pojištění domácnosti je také důležité nepodceňovat maličkosti. Všichni do pojistné částky započítají ledničku či televizi, málokdo si ale uvědomí, že v celkovém souhrnu může být částka za knihy vyšší než za televizi,“ radí Zbyněk Kuběj, analytik neživotního pojištění společnosti Partners.

Další věc, kterou byste měli dobře promyslet, je výše spoluúčasti – částky, kterou se budete finančně podílet na každé škodné události. Některé pojišťovny vám za vysokou spoluúčast dají slevu na pojistném. Na druhou stranu – v případě drobných škod se nemusí vysoká spoluúčast dvakrát vyplatit. „U stanovení spoluúčasti je vždy podstatné uvědomit si, jak velké škody chce člověk primárně krýt. Pokud chce mít pokryté i nejmenší škody, měl by zvolit spoluúčast nulovou nebo třeba jen 500 či 1000 korun. Pokud mu nebude vadit krýt větší škody, musí počítat s tím, že malé škody mu pojišťovna nezaplatí, jeho majetek bude ovšem krytý na škody většího rozsahu,“ upozorňuje Zbyněk Kuběj.

Úrazové pojištění

I když třeba na hmotných věcech tak nelpíte, myslete na sebe a své blízké... Pokud byste si radši než televizi a gauč pojistili vlastní zdraví, pohlédněte se po úrazové pojistce. Pomůže náš přehled.

Přehled úrazového pojištění. Co všechno si můžete pojistit

Pojistné plnění: Nové, časové a obvyklé ceny

Když přijde moment, kdy má pojišťovna platit vám (dojde na škodnou událost), může se stát, že dostanete menší sumu, než jste očekávali. Každá pojišťovna má jednak nastavené takzvané limity pojistného plnění – maximální částky, které v případě poškození některých věcí vyplatí. V praxi tak nedostanete celou hodnotu zničených nebo ukradených cenností, ale jen patnáct nebo třicet procent z pojistné částky. Samozřejmě záleží, jaké limity konkrétní pojišťovna nastavila. Pokud se vám o nich nezmíní pojišťovák, najdete je v pojistných podmínkách.

Na částku, kterou od pojišťovny dostanete, ovšem může mít vliv ještě jedna věc – ceny, ve kterých pojišťovna poskytuje pojistné plnění. V praxi pojišťovny rozlišují mezi novou, časovou a obvyklou cenou:

  • Nová cena je cena, za kterou můžete v daný moment srovnatelnou věc znovu pořídit. Může být vyšší i nižší než částka, za kterou jste věc původně koupili.
  • Časová cena je cena, kterou měla poškozená věc bezprostředně před pojistnou událostí. K časové ceně se dojde jednoduše tak, že se od nové ceny odečte opotřebení.
  • Obvyklá cena je cena, za kterou byste danou věc aktuálně prodali.

Časové ceny pak některé pojišťovny vyplácí například za elektrospotřebiče, telefony či foťáky. Obvyklou cenu můžete dostat třeba za věci zvláštní hodnoty nebo cennosti. Jinde je pojistné plnění vždycky v nových cenách s výjimkou věcí, které máte z druhé ruky. Opět vždy záleží na konkrétní pojišťovně.

Pojistka na blbost

V rámci pojištění domácnosti můžete uzavřít také připojištění odpovědnosti, takzvanou pojistku na blbost. V praxi může jít o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou v občanském životě – pojistka kryje škody, které vy, vaši blízcí nebo domácí mazlíčci napácháte v obchodě, galerii nebo u sousedů. Další variantou je pojištění odpovědnosti v zaměstnání, pro případ, že způsobíte škody zaměstnavateli.

Pár dobrých rad: Na co myslet, až budete sjednávat pojistku na blbost

Podmínky pro výplatu

Stejně jako u ostatních typů pojištění i tady se vyplatí přečíst si důkladně pojistné podmínky. Zajímat byste se ovšem neměli zdaleka jen o výluky – případy, kdy pojišťovna dopředu říká, že platit nebude. V pojistných podmínkách pojištění domácnosti ostatně většinou najdete to samé. Peníze od pojišťovny nedostanete, pokud ke škodě dojde v důsledku válečné události, teroristického aktu nebo zásahu státní moci či veřejné správy. Krácení pojistného plnění většinou nastane také v momentě, kdy poškození majetku způsobíte vlastní hrubou nedbalostí nebo se hrubé nedbalosti dopustí osoby, se kterými žijete ve společné domácnosti.

Kromě výluk ale v pojistných podmínkách najdete také takzvané Podmínky pro výplatu. Jde o vymezení podmínek, za kterých pojišťovna přistoupí na vyplacení pojistky u jednotlivých rizik. Tak třeba: pokud jde o krádež, peníze od pojišťovny většinou dostanete jen tehdy, pokud zloděj při cestě za lupem překoná určité bezpečností zabezpečení, typicky zámek. Nebo pokud zloděj k vám domů vnikne pomocí klíče, který vám odcizil loupeží či loupežným přepadením. To samé platí, i pokud jde o připojištění kol. Když vám bicykl ukradnou ze zamčeného sklepa, pojišťovna bude platit. Za kolo, které jste nechali ve stojanu bez zámku, ovšem nedostanete nic.

Dalším příkladem může být škoda způsobená úderem blesku. Tady pojišťovny většinou neplatí, pokud nemáte na domě hromosvod.

A ještě jedna rada na závěr – pojistku domácnosti se vyplatí čas od času aktualizovat. Zejména, pokud svoje bydlení průběžně zvelebujete, pořizujete si nový nábytek, dražší elektrospotřebiče nebo třeba osobní věci. Jen tak budete mít jistotu, že nastavené pojistné částky odpovídají hodnotě vašeho majetku.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+61
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Air Bank přidává pojištění karet a osobních věcí

9. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Air Bank přidává pojištění karet a osobních věcí

Air Bank začíná nabízet pojištění osobních věcí a platebních prostředků. Služba, na které spolupracuje s Maxima pojišťovnou, je dostupná v bankovní aplikaci My Air.

Dvě pětiny domácností nemají pojištění proti krádeži

15. 8. 2023 | redakce Peníze.CZ

Dvě pětiny domácností nemají pojištění proti krádeži

Pouze 57 procent domácností v Česku má sjednáno pojištění proti vykradení rodinného domu či bytu. Ukázal to průzkum společnosti ČPP Servis, dceřiné společnosti České podnikatelské pojišťovny,... celý článek

Jakou hodnotu má váš dům? Můžete přijít o miliony

3. 5. 2023 | Hynek Just | 2 komentáře

Jakou hodnotu má váš dům? Můžete přijít o miliony

Ceny nemovitostí prudce rostou, jejich pojištění ale většinou neměníme. S každým růstem inflace, zdražením stavebních materiálů či pozemků přitom klesá suma, kterou dostanete od pojišťovny,... celý článek

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

31. 10. 2022 | Petr Kučera

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

Ergo pojišťovna se 28. října přejmenovala na SV pojišťovnu. S novým názvem chce veřejně zviditelnit změnu vlastníka, která byla dokončena před rokem.

Partners Financial Services