První klubová pojišťovna: Jinak než korporátní pojišťovny

Daniel Tácha | rubrika: BrandInsight | 10. 5. 2017
První peer-to-peer pojišťovna se snaží odlišit od velkých pojišťoven: zdůrazňuje vzájemnost a odpovědnost a vrací zpět pojistné těm, kteří rizika nepromění v průšvihy.
První klubová pojišťovna: Jinak než korporátní pojišťovny

Lidé často podlehnou klamu, že když si platí pojištění a pak se nic nestane, nechali vlastně peníze vyletět komínem. Není to samozřejmě pravda, po celou tu dobu na ně pojistné plnění čekalo. Jiní berou pojištění fatalisticky jako sázku proti osudu. To je přesnější. Ale bylo by škoda zapomenout ještě na jeden rys, který byl v pojišťovnictví od jeho vzniku přítomný – totiž na vzájemnost nebo solidaritu. Pojištěnci jedné pojišťovny vlastně tvoří jakési společenství, které se dělí o rizika: když se jednomu z nich něco stane, na pojistné plnění se de facto složili všichni.

Členství v klubu

Tento princip ovšem dnes není přes fasádu klasické pojišťovací korporace dobře zřetelný. Na jeho akcentování před rokem vsadila první česká peer-to-peer pojišťovna, která si společenství de facto vtiskla i do názvu: První klubová pojišťovna. Mezi velké pojišťovny se ale pochopitelně nesnaží dostat jen důrazem na vzájemnost, ve finančnictví víc než slova vždy váží peníze.

Strategickou odlišností od jiných bank je vracení části zaplacených peněz, pokud u pojištěného nenastala žádná pojistná událost. „Za rok 2016 jsme našim členům vrátili někdy i více než 50 procent z jejich již zaplaceného pojistného. Pak naše ceny pojištění na tuzemském trhu nemají konkurenci,“ tvrdí předseda představenstva První klubové pojišťovny Marek Orawski.

V praxi to funguje například tak, že člen pojišťovny, který zaplatil za povinné ručení 3045 korun, dostal na konci pojistného období, pokud neboural, minimálně 28 procent z toho, co pojišťovně zaplatil. Povinné ručení ho tak vyšlo na 2192 korun.

Důvodem, proč První klubová vrací svým členům, klientům, peníze spočívá v tom, že se ve smluvně zavázala, že si na provozní náklady a úhradu pojistných škod nevezme více než 17 procent ze zaslouženého pojistného.

„Ve srovnání s klasickými pojišťovnami má třikrát až čtyřikrát nižší frekvenci pojistných událostí. Jedním z důvodů je i to, že si jsou vědomi toho, že čím méně pojistných událostí způsobí sobě i ostatním, tím víc peněz jim na konci pojistného období pojišťovna vrátí," říká Marek Orawski.

První klubová pojišťovna je první licencovaná univerzální peer-to-peer pojišťovna v Česku. Nabízí pojištění aut, majetku, úrazu a odpovědnosti. Na rozdíl od korporátních pojišťoven funguje spíše jako platforma pro sdružování lidí, kteří se jistí navzájem, díky vlastnímu kapitálu ale může krýt i velké škody. Majoritním akcionářem První klubové pojišťovny je finanční skupina RSJ, spojená s miliardářem Karlem Janečkem.

Více informací

Bez výdajů na zprostředkovatele

Další odlišností od modelu klasického modelu dnešních pojišťoven je absence pojišťovacích agentů a zprostředkovatelů. Pojištění se sjednává, vyřizuje i platí výhradně elektronicky. Na telefonu jsou k dispozici asistenti pro případ problémů. Nové klienty pojišťovně přivádějí sami klienti, které k tomu motivuje sleva na vlastní pojistné. Každý člen může pojišťovně za slevu na pojistném doporučit další tři nové členy.

„Pozval jsem do pojišťovny tři přátele. Díky tomu jsem platil za svoje pojištění o polovinu méně,“ říká Tadeáš Filipek, který je jedním z prvních členů pojišťovny. Z ročního pojistného ve výši 25 803 korun mu pojišťovna vrátila 13 963 korun. 54 procent z toho, co zaplatil.

První klubová pojišťovna nenabízí pojištění proti riziku smrti z jakékoli příčiny, ale bez problémů si u ní jde sjednat povinné ručení, havarijní pojištění, cestovní pojištění, pojištění domu nebo domácnosti nebo mix těchto pojištění. V nabídce má i plné úrazové pojištění a pojištění odpovědnosti ve třech kategoriích

V současné době má První klubová přes 1500 členů a řešila 15 pojistných událostí. Nespolupracuje s finančními zprostředkovateli. Distribuce se odehrává výhradně na bázi členství v „klubu“ pojišťovny. 

Rodinné pojištění s První klubovou

Rodinné pojištění může obsahovat například povinné ručení, havarijní pojištění, pojištění domácnosti a úrazové pojištění s krytím trvalých následků úrazem pro jednu osobu. Průměr na trhu u takového mixu pojištění činí 29 678 korun za rok. U První klubové vychází na 21 369 korun. Za loňský rok členové bez škody, kteří doporučili dalšího člena, dostali zpět 42 procent. Pojistné jim pak vyšlo na 12 394 korun. Ti, kteří žádného člena nedoporučili, dostali zpět 28 procent. Za pojistku ve výši 21 369 tak ve skutečnosti zaplatili 15 386 korun.

Připraveno ve spolupráci s První klubovou pojišťovnou.

Peníze BrandInsight

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

25. 3. 2024 | Martina Mádlová | 3 komentáře

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

Chcete si pořídit nový automobil a zajistit mu maximální ochranu? Běžné havarijní pojištění pro vás není úplně výhodné? Zamyslete se nad pojištěním GAP a allrisk. Oba typy pojištění... celý článek

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

11. 3. 2024 | Radim Zelený

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

Pojišťovny loni na životním pojištění vyplatily téměř 10 miliard korun. Každý rok se částka vypláceného plnění zvyšuje. „Největší nárůst evidujeme u plnění za vážná onemocnění, invaliditu... celý článek

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

26. 2. 2024 | Michal Korejs

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

Život lidí v Česku se prodlužuje. V důchodu tak velmi pravděpodobně strávíme až o 10 let víc než naši prarodiče. Zní to jako pozitivní zpráva. Dlouhověkost ale s sebou přináší i obavy.... celý článek

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

19. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

Když si koupíte elektronickou dálniční známku mimo oficiální státní web eDalnice.cz, může se vám výrazně prodražit. Opakovaně na to upozorňuje na to ministerstvo dopravy spolu s Českou... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Partners Financial Services