Budoucnost není na houby. Je v houbách, ukazuje jihomoravský startup

PR článek | rubrika: FINEXPO | 26. 6. 2023
Jednorázovým plastům odzvonilo. Zatímco firmy po celém světě hledají vhodné náhrady, jihomoravský startup myco slaví úspěch s myceliem – ekologickým materiálem vyrobeným z podhoubí, kterým dokáže nahradit polystyren nebo třeba i dřevotřísku ve stavebnictví.
Budoucnost není na houby. Je v houbách, ukazuje jihomoravský startup
myco za úspěch v SME EnterPRIZE obdrželo finanční výhru, udržitelný mentoring a mediální podporu pro podnikání
Zdroj: Generali Česká pojišťovna

Komerční spolupráce

Mycelium je hustá síť jemných vláken, která tvoří podhoubí hub. Slouží k získávání vody a živin z okolního prostředí a je velmi odolné a adaptabilní, dokáže se rozrůstat i v nepříznivých podmínkách. Těchto vlastností podhoubí využívá startup myco. „Základem materiálu, který vyrábíme, je vždy odpadní surovina. Například piliny, odpadní papír, textilie nebo třeba konopné stonky. Mycelium slouží jako pojivo. Tím, že materiálem proroste, ho zpevní a pomůže vytvarovat přesně tak, jak je potřeba,“ popisuje zakladatel společnosti David Šohaj Minařík.

Do krabice místo polystyrenu

S pomocí podhoubí tak z odpadního materiálu, který odebírají ze svého okolí, tvoří například obalový materiál, který dokáže plnohodnotně nahradit polystyren. „Náš materiál má podobnou strukturu a lze jej i tvarovat. Výsledný produkt je zároveň pevný i pružný. Vyrábíme z něj různé krabičky a dárková balení nebo fixační a ochranné prvky do kartonových krabic,“ popisuje Minařík.

Obalový materiál z mycelia je na rozdíl od polystyrenu biodegradabilní, jeho výroba je levnější a konečně také rychlejší. Proces výroby formy na polystyrenový obal na míru totiž trvá dlouho a není vůbec levný. Myco to samé dokáže vytvořit za zlomek času a financí. Formy tiskne na 3D tiskárně, výrobky z mycelia má připraveny za několik dní.

Zdroj: myco

Příklad využití materiálu z mycelia

Budeme bydlet v domech z hub?

Vedle obalových materiálů má podhoubí další využití – například ve stavebnictví. Pevnost materiálu se liší podle toho, s jakou odpadní surovinou se pracuje. „Pokud například využijeme jemné bukové piliny, vznikne nám z mycelia velmi pevný materiál, který by mohl mít vlastnosti velmi podobné překližce. Ta by se pak dala využívat různými způsoby ve stavebnictví,“ uvádí.

Stejně tak najde ve stavebnictví využití izolační schopnost mycelia. Oproti standardním EPS deskám má izolační materiál z podhoubí tu výhodu, že je výrazně odolnější vůči ohni, netaví se a při hoření neprodukuje toxické zplodiny.

Nová linka a plány na rozšíření

Letos na jaře se myco přestěhovalo do nových prostor do Bzence. Tam si firma zařizuje novou automatizovanou výrobní linku, aby dokázala reagovat na zvýšenou poptávku po jejich myceliu. „Škálujeme výrobu a nabíráme nové zaměstnance. Zároveň taky hledáme nové cesty, kde mycelium využít,“ nastiňuje další plány David Minařík.

Zapálení pro věc a také šíři využití pro mycelium ocenila porota třetího ročníku soutěže SME EnterPRIZE na podporu udržitelného podnikání, ze které si myco odneslo první místo v kategorii startupů. „Ohromili nás šíří využití houbového mycelia pro zpracování různých druhů odpadních surovin na nové materiály. A zároveň nás přesvědčili, že v práci s myceliem mají unikátní expertizu. Těšíme se, kam všude se jim podaří v nejbližších letech dostat a jaké aplikace mycelia uvedou na trh,“ doplnila Helena Továrková, předsedkyně odborné poroty soutěže.

Zdroj: myco

Příklad využití materiálu z mycelia

Soutěže SME EnterPRIZE, kterou pořádá Generali Česká pojišťovna, se může zúčastnit kdokoliv, kdo podniká v České republice a spadá do kategorie startupů, živnostníků, mikropodniků či oblasti SME, tedy malých či středních podniků.

Cílem soutěže je ocenit firmy, které v rámci svého podnikání dodržují a prosazují zásady udržitelnosti, a mají tak pozitivní dopad na oblast životního prostředí. Probíhající klimatická změna je nepopiratelným faktem, ze kterého pramení celá řada rizik. Jsou to přitom právě pojišťovny, které pomáhají podnikatelům a firmám unést jejich následky. Zapojení Generali České pojišťovny tak představuje další relevantní formu pomoci.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Čas na daňové přiznání končí. Návody, změny a časté chyby

30. 4. 2024 | Petr Kučera

Čas na daňové přiznání končí. Návody, změny a časté chyby

Co je letos jinak? Jaké slevy se dají využít? Do kdy je potřeba odevzdat přehledy OSVČ? Poradíme.

Jaký je rozdíl mezi personálním a mzdovým systémem?

30. 4. 2024 | PR text

Jaký je rozdíl mezi personálním a mzdovým systémem?

Čas jsou peníze – to ví každý úspěšný člověk i firma. Abyste dosahovali lepších výsledků, měli byste digitalizovat a automatizovat opakované činnosti, které zabírají hodně času. Ušetřený... celý článek

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Partners Financial Services