Zákonná maximální lhůta splatnosti faktur neodráží realitu

Adam Šoukal | rubrika: BrandInsight | 8. 2. 2023
Od ledna je účinná novela občanského zákoníku, která určuje pravidla maximální lhůtu splatnosti faktur. Vznikla kvůli tomu, jak dlouhé doby splatnosti nastavují větší odběratelé svým dodavatelům. Má tedy chránit malé a střední podnikatele proti velkým a silným. Jak je to ale v praxi?
Zákonná maximální lhůta splatnosti faktur neodráží realitu

Zdroj: Shutterstock

Základní pravidlo, podle kterého je délka splatnosti faktur omezena na 30 dní, zůstává platné. Změna nastala v možnosti, jak zjednodušit aplikaci tohoto zákonného ustanovení o maximální době splatnosti. Právo podnikatele odvolat se na neúčinnost právního jednání bylo zrušeno a nahrazeno možností domáhat se neplatnosti právního jednání odporujícího zákonnému ustanovení. V praxi by se tím mělo použití ustanovení zjednodušit.

Délka splatnosti faktur v praxi

Přestože bylo ustanovení § 1963 novelizováno, je velmi pravděpodobné, že si v praxi budou podnikatelé domlouvat vlastní délku splatnosti, která bude nadále předmětem obchodních jednání. Interní databáze Platební instituce Roger ukazuje, že délka splatnosti faktur poměrně často dosahuje víc než 60 dnů. Firmy jsou v takovém případě nuceny čekat, než odběratel zaplatí, a to na úkor rozvoje a investic do dalších zakázek. Splatnost faktur je pak průměrně nejdelší v odvětví lidských zdrojů, logistiky a služeb. 

Podle průzkumu Intrum Czech je na tom polovina českých společností hůř než před pandemií a čtyři z pěti firem z různých důvodů akceptují stále delší odklady splatností. Pouze 13 procent českých firem se soustředí na vymáhání svých/vlastních pohledávek.

O autorovi

Zdroj: Roger

Adam Šoukal je spoluzakladatel a CEO Platební instituce Roger. Stará se o strategický vývoj a vedení společnosti. Před založením Rogera pracoval dva roky pro banku Santander, kde měl na starost bankovní akvizice. Adam je velkým zastáncem fintechových řešení a moderních technologií ve spojení s financemi.

Paralela s minulostí

Jakkoli si přejeme zůstat optimističtí, situace na finančním trhu vypadá přinejmenším nejistě. Ke zpomalení přispívá současná výše inflace spojená se zdražováním energií, nedostatek pracovníků téměř ve všech odvětvích či válka na Ukrajině. Když nahlédneme do minulosti, do určité míry jsme mohli podobnou situaci pozorovat v době velké recese před patnácti lety.

Platební morálka českých firem se od roku 2005 zlepšovala. Na přelomu let 2007 a 2008 ovšem došlo k prvnímu zakolísání ekonomiky, a s ním i k dočasnému prodloužení návratnosti pohledávek. Všeobecnou nejistotu a úhrady po splatnosti výrazně prodloužil pád banky Lehman Brothers na podzim roku 2008. V krizovém roce 2009 čekaly firmy na platby v průměru 77 dní. 

Menší dodavatelé čelí velkému tlaku

Dnes je sice délka splatnosti faktur omezena na zmíněných 30 dní, je ale otázka, jestli se reálně dá dosáhnout toho, aby pohledávky byly v takové lhůtě spláceny a splaceny. Především vysoká inflace nutí české podnikatele úhradu plateb odkládat. Nezvládají zrátka svým dodavatelům platit včas. Dlouhodobě se průměrná splatnost faktur v Česku pohybuje okolo 52 dnů. Podnikatel přesto musí na měsíční bázi platit své náklady, jako je DPH, mzdy nebo materiál. Menší podniky pak kvůli dlouhé splatnosti musí odmítat nové zakázky. Můžou se sice uchýlit k řešení ve formě úvěrů, ty ale rychle zdražují.

Partner seriálu

Zdroj: Roger

Partnerem seriálu je Platební instituce Roger, která zkracuje dlouhou splatnost faktur na tři dny a pomáhá tak podnikatelům s optimalizací provozních financí. V roce 2020 se Roger spojil s jedním z největších hráčů na bankovním trhu – Komerční bankou. Spolu s ní dále zefektivňuje a digitalizuje oblast provozních financí.

Ještě loni byla likvidita levná a úroková sazba relativně nízká, dnes se ale situace liší. Je to patrné například na růstu objemů profinancovaných faktur. Firmy jsou také obezřetnější při vytváření finančních rezerv na neočekávané situace.

Přirozený vývoj trhu

Pokud obchodník prodá své zboží v průměru za 90 dnů, nastaví si podle toho splatnost faktur. To znamená, že dodavatel obdrží peníze až poté, co obchodník obdrží peníze od koncového zákazníka. Východiskem z takové situace může být postoupení pohledávek, které nabízejí nejenom banky, ale i fintech společnosti jako například Platební instituce Roger. Odběratelé si můžou ponechat již nastavenou splatnost a dodavatelé mají v případě potřeby finanční prostředky na účtu do několika dní. 

Menší dodavatelé se tak vyhnou riziku, že přijdou o své obchodní partnery, a zajistí si větší konkurenceschopnost. Zkrácení splatnosti faktur je rychlé a efektivní řešení bez narušení obchodních vztahů, které v krátkodobém horizontu dokáže pomoci i v případě nárůstu nákladů, například energií nebo materiálu. Z dlouhodobého hlediska je služba Roger Platba společnostmi využívána jako doplněk k tradičním bankovním produktům, a to typicky v situacích, jako jsou sezónní výkyvy, mimořádné náklady nebo v případě získání nové velké zakázky.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Adam Šoukal

Spoluzakladatel a CEO Platební instituce Roger. Stará se o strategický vývoj a vedení společnosti. Před založením Rogera pracoval dva roky pro banku Santander, kde měl na starost bankovní akvizice. Je velkým zastáncem fintechových... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Partners Financial Services