Jak na zápis do obchodního rejstříku. Návod a formuláře

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 4. 9. 2013 | 10 komentářů
Chcete začít podnikat? Pokud zakládáte obchodní společnost, nezapomeňte na zápis do obchodního rejstříku. A připravte se na pořádnou porci papírování. Přinášíme podrobný přehled, jak postupovat, když se chcete (respektive musíte) do obchodního rejstříku zapsat. Stáhněte si formuláře, bez kterých se neobejdete.
Jak na zápis do obchodního rejstříku. Návod a formuláře

Povinnost zapsat se do obchodního rejstříku ze zákona platí pro všechny obchodní společnosti, družstva a také pro některé zahraniční osoby.

Fyzické osoby se do rejstříku zapisují pouze v případě, že o to samy požádají. Nebo povinně v situaci, když „výše jejich výnosů nebo příjmů snížených o daň z přidané hodnoty, je-li součástí výnosů nebo příjmů, dosáhla nebo přesáhla za dvě po sobě bezprostředně následující účetní období v průměru částku sto dvacet milionů korun.“ To se ale, ruku na srdce, většiny podnikatelů a živnostníků netýká. Vůbec nejtypičtějším případem, kdy na nutnost zapsat se do obchodního rejstříku narazíte, je, když zakládáte společnost s ručením omezeným, čili klasické „eseróčko“.

O tom, jak založit s. r. o., už jste na Peníze.cz četli v rámci seriálu Začínáme podnikat. Leccos tedy už víte. Dnes si otázku trochu zúžíme a zaměříme se pouze na zápis do obchodního rejstříku. Bez něj totiž vaše firma jednoduše nemůže jako právnická osoba vzniknout – obchodní společnosti a družstva oficiálně vznikají právě ke dni, kdy dojde k jejich zápisu do obchodního rejstříku. Tady pozor na rozlišování pojmů – založení společnosti a vznikspolečnosti není totéž.

Slovníček

Založení versus vznik

Založení společnosti, ke kterému obvykle dochází na základě takzvané společenské smlouvy, ještě neznamená právní existenci společnosti. Než firma vznikne jako právnická osoba, následuje ještě celá řada kroků. Tím posledním, který znamená skutečný vznik společnosti jako právnické osoby, je její zápis do obchodního rejstříku. V době mezi založením a vznikem ještě obchodní společnost nemá právní subjektivitu a neexistují ani její orgány. Budoucí společníci jsou tak zatím pouze v postavení zakladatelů.

Na podání návrhu na zápis společnosti do obchodního rejstříku máte od založení společnosti devadesát dní.

Vyplňte správný formulář, včetně příloh

Prvním krokem k zápisu do obchodního rejstříku je vyplnění správného formuláře. Tiskopisy určené pro jednotlivé základní typy společností si můžete stáhnout v boxu. Formulář se skládá ze dvou částí. První, takzvaná procesní část návrhu je společná pro všechny právní formy a typy společností. Druhou, takzvanou předmětnou část návrhu, si musíte vybrat podle právní formy a typu společnosti, kterou zakládáte. Vyplnit budete muset údaje, jako je název a sídlo firmy, předmět podnikatelské činnosti, identifikační číslo nebo třeba jméno a bydliště (či sídlo) statutárních orgánů.

K vyplněným formulářům bude třeba přiložit několik příloh. V případě, že zakládáte společnost s ručením omezením, jedná se o tyto dokumenty:

  • doklady o založení společnosti (společenskou smlouvu nebo zakladatelskou listinu);
  • výpis z živnostenského rejstříku;
  • doklady o splacení vkladu (prohlášení správce vkladu, potvrzení banky, znalecké posudky v případě nepeněžitých vkladů);
  • doklady o sídle (prohlášení vlastníka prostor o souhlasu s jejich užíváním nebo nájemní smlouva a výpis z katastru nemovitostí dokládající vlastnictví – nesmí být starší tří měsíců);
  • čestná prohlášení jednatelů (souhlasy s výkonem funkce, a čestná prohlášení s úředně ověřenými podpisy, že jsou způsobilí k právním úkonům, splňují podmínky provozování živnosti podle § 6 živnostenského zákona a nenastala u nich skutečnost, jež je překážkou provozování živnosti dle § 8, a splňují podmínky podle § 38l obchodního zákoníku) a další doklady týkající se jednatelů (výpisy z rejstříku trestů, které nesmí být starší než tři měsíce);
  • doklady o členech dozorčí rady, byla-li zřízena (jedná se o stejné dokumenty jako v případě jednatelů);
  • souhlasy manželů/manželek společníků s použitím majetku ve společném jmění k podnikání, pokud se jedná o první takové použití majetku;
  • doklady, které se vkládají do sbírky listin (společenskou smlouvu/zakladatelskou listinu),
  • souhlas společníků se zápisem do obchodního rejstříku s úředně ověřenými podpisy.

Pokud zakládáte jiný typ společnosti, může se seznam příloh trochu lišit. Přibalujeme ho proto v boxu rovněž ke stažení, hned pod formulář samotné žádosti.

Návrh na zápis do obchodního rejstříku podávají všichni jednatelé svým jménem, nikoli jménem společnosti. Pravost jejich podpisů musí být úředně ověřena.

Podejte návrh u rejstříkového soudu

Příslušnost rejstříkového soudu, u kterého musíte návrh podat, se určuje podle sídla společnosti, kterou zakládáte. Konkrétně tedy půjde o jeden z krajských soudů, které obchodní rejstřík spravují:

  • Městský soud v Praze (Hlavní město Praha a Středočeský kraj),
  • Krajský soud v Českých Budějovicích (Jihočeský kraj),
  • Krajský soud v Plzni (Západočeský kraj, Karlovarský kraj),
  • Krajský soud v Ústí nad Labem (Ústecký kraj, Liberecký kraj),
  • Krajský soud v Hradci Králové (Královéhradecký kraj, Pardubický kraj),
  • Krajský soud v Brně (Jihomoravský kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj),
  • Krajský soud v Ostravě (Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj)

Vedle klasického tištěného formuláře můžete podat návrh na zápis do obchodního rejstříku také prostřednictvím elektronické podatelny Ministerstva spravedlnosti. Budete k tomu ovšem potřebovat elektronický podpis.

Anketa

Podnikatelů v Česku máme...

Proklepněte si je!

Kdo je kdo: Obchodní rejstřík na Peníze.cz

Název subjektu, IČO, jméno osoby

Připravte si šest až dvanáct tisíc

Poplatek za zápis společnosti do obchodního rejstříku dělá šest tisíc korun, za zápis akciové společnosti dáte dvanáct tisíc. Zaplatit ho můžete prostřednictvím kolků nebo bezhotovostním převodem na účet soudu.

Na zápis společnosti do obchodního rejstříku má následně soud zákonnou lhůtu pěti dnů (nezapočítává se do ní den, kdy byl návrh podán). V případě, že budou nějaké dokumenty scházet nebo nebudou splňovat stanovené podmínky, vyzve vás k doplnění.

Pokud vás k nápravě soud nevyzve a do pěti dní společnost do rejstříku nezapíše nebo ve věci nerozhodne usnesením, začíná běžet takzvaná fikce zápisu. K zápisu pak musí dojít do dvou dnů od chvíle, kdy fikce zápisu nastala.

Pokud ale z nějakého důvodu chcete, aby společnost vznikla až později, můžete v návrhu stanovit konkrétní datum.

Rozhodnutí o zápisu do rejstříku musí soud doručit všem zúčastněným, tedy všem osobám, které podaly návrh. Teprve po 15 dnech od doručení všem zúčastněným nabývá rozhodnutí právní moci – během té doby můžete proti zápisu podat námitky.

V praxi často dochází k tomu, že soudy stanovené lhůty nedodrží a k zápisu dojde později, než ukládá zákon – nicméně se zpětnou platností ke dni, kdy k němu správně mělo dojít.

Prokousali jste se celým článkem i byrokratickým procesem až sem? Jakmile dojde k zápisu vaší společnosti do obchodního rejstříku, nic (nu, minimálně žádná formální překážka) už vám nebrání v tom, abyste se naplno pustili do podnikání.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 9. 2013 10:11, credo

Fascinuje mě, jak novináři pořád opakují propagandistické kecy naší vlády, že založení firmy se každým rokem zrychluje. Já si tím letos prošel a čekal jsem přes měsíc - nejdřív jsem hledal notáře, aby si na mě udělal laskavě čas a musel jsem se objednat. Na počkání to nebyl schopný udělat žádný, kterým jsem volal - dva mi ani nezvedli telefon. A to bydlím v Praze, kde notářů je ještě docela dost, neumím si představit situaci někde na malém městě, kde je jeden notář.
V bance to proběhlo relativně rychle. Na živnostenském úřadu mi to taky nikdo nechtěl udělat na počkání, a to se v televizi nedávno nějaký ministr dušoval, že živnosťák se už dělá na počkání, nebo do druhého dne. Mohl jsem si pro něj přijít až po týdnu. Třešničkou na dortu byl soud, odkud mi sice odpověděli také asi po týdnu, ale výzvu, že mám dodat originální výpis z živnostenského rejstříku - přitom mi všude říkali, že stačí do formuláře napsat kód RZP a soud si to už sám najde v systémech. Tak prý ne, chceme originál... Po dalším týdnu a půl jsem konečně dostal ze soudu usnesení. A měsíc byl fuč. Ještě bylo třeba počkat na nabytí právní moci (15 dní po přijetí doručenky), což se naštěstí dá zkrátit vzdáním se odvolání. Další týden jsem čekal, než se moje firma objeví v obchodním rejstříku. Opravdu nechápu, jak někdo může dosáhnout založení firmy do týdne, to je prostě objektivně nereálné. A nebo všude dává úplatky, jinak si to neumím vysvětlit. Upřímně by mě zajímalo, co jsem udělal špatně, že to tak dlouho všem úřadům trvalo.

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 7. 2014 10:09

A vy si myslíte, že notáři nemají co na práci, že by Vám to měli dělat na počkání, jo? To snad aní nemůžete myslet vážně...

Zobrazit celé vlákno

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři záhadné návyky „úspěšných“, které prostě nedávají smysl

9. 8. 2013 | Michal Kašpárek | 7 komentářů

Tři záhadné návyky „úspěšných“, které prostě nedávají smysl

Elita bývala vždycky poněkud výstřední. O špičkách i „špičkách“ současnosti to platí jakbysmet.

Datová schránka: od roku 2014 pro OSVČ povinně! Poradíme, jak na to

25. 6. 2013 | Petra Dlouhá | 64 komentářů

Datová schránka: od roku 2014 pro OSVČ povinně! Poradíme, jak na to

Živnostníci a podnikatelé si musí povinně zřídit datovou schránku. Doba tištěných formulářů definitivně končí – přinejmenším pokud jde o přehledy a další tiskopisy České správy sociálního... celý článek

„Registrace u statistického úřadu“ přijde podnikatele na 38 tisíc ročně!

17. 6. 2013 | Petra Dlouhá | 18 komentářů

„Registrace u statistického úřadu“ přijde podnikatele na 38 tisíc ročně!

Zapíšete se do obchodního rejstříku a ve schránce vám přistane formulář. Na první pohled se jedná o registraci u Českého statistického úřadu. Ve skutečnosti jde o katalogový podvod... celý článek

Začínáme podnikat: Právní formy podnikání

28. 11. 2011 | Michal Chleboun | 1 komentář

Začínáme podnikat: Právní formy podnikání

Při každém studiu by mělo vedle teorie dojít také na praxi, my ale volíme opačný postup a poté, co jsme prošli docela praktickým startem, odbudeme si dnes teoretickou odbočku, abychom... celý článek

Partners Financial Services