Ošetřovné 2017: Kdo má nárok a kolik dostane

Potřebujete pečovat o nemocné dítě nebo člena rodiny? S naší kalkulačkou lehce spočítáte, kolik za péči o maroda dostanete, a poradíme i s pravidly čerpání ošetřovného.
Ošetřovné 2017: Kdo má nárok a kolik dostane

Ošetřovné je vedle nemocenské a peněžité pomoci v mateřství jednou z dávek nemocenského pojištění. Nárok na něj mají zaměstnanci, kterým péče o nemocného člena rodiny brání ve výkonu zaměstnání. S ošetřovným naopak nemůžou počítat osoby samostatně výdělečně činné – ani když si dobrovolně platí nemocenské pojištění. Stejně tak vám sociálka ošetřovné nepřizná, pokud pracujete na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti, přestože váš příjem z těchto dohod účast na nemocenském pojištění zakládá (výdělek přesahuje hranici deseti tisíc měsíčně u DPP a dva a půl tisíce měsíčně při práci na DPČ).

Propojeno!

Pokud pracujete na DPP či DPČ nárok na ošetřovné sice nemáte, ale pokud za vás zaměstnavatel odvádí nemocenské pojištění, můžete alespoň čerpat nemocenskou i náhradu mzdy. Podrobná pravidla a kalkulačku platnou pro rok 2017 najdete v článku:

Náhrada mzdy a nemocenská 2017

Péče o děti i příbuzné

Kdy přesně je možné ošetřovné čerpat, upravuje zákon o nemocenském pojištění. Zůstat doma takzvaně na paragraf můžete, pokud se staráte o dítě mladší deseti let, které onemocnělo nebo utrpělo úraz. Důvodem pro čerpání ošetřovného ovšem nemusí být jen nemoc. Zákon pamatuje i na rodiče, kteří potřebují zůstat doma s dítětem, kterému zavřeli školku či školu kvůli nepředvídatelné události jako je chřipková epidemie či havárie vody. I tady ale platí, že musí jít o dítě, kterému ještě nebylo deset let.

Nárok na ošetřovné naopak nemáte, pokud omarodí potomek, se kterým je jeden z rodičů na mateřské či rodičovské a pobírá peněžitou pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek. Výjimkou jsou pouze situace, kdy rodič, který dávky pobírá, onemocní nebo třeba znovu čerstvě porodí.

Čerpat ošetřovné pak samozřejmě můžete, i pokud se staráte o dítě, kterému je víc jak deset let, případně jiného člena domácnosti – typicky partnera nebo vlastní rodiče. Ovšem jen za předpokladu, že s nimi žijete ve společné domácnosti. V obou případech ale musí nezbytnost ošetřování potvrdit ošetřující lékař nemocného. Pokud jste rozvedení a dítě máte ve střídavé péči, považují se za společnou domácnost obě vaše domácnosti.

Chystá se

Ministerstvo sociálních věcí přišlo s návrhem, který prodlouží dobu ošetřovatelského volna, respektive s novou dávkou – dlouhodobým ošetřovným. Počítá se s dávkou vyplácenou až 90 dní, návrh navíc rozšiřuje okruh osob, které by mohly ošetřovné pobírat.

Dlouhodobé ošetřovné

Jak dlouho a kolik dělá

Pokud podmínky nároku na ošetřovné splníte, čerpat ho můžete už od prvního dne, kdy nemocný vaši péči potřebuje. Maximálně ale po dobu devíti kalendářních dní. Výjimku má pouze rodič, který sám pečuje o dítě do šestnácti let věku, které ještě neukončilo školní docházku. V takovém případě je možné čerpat ošetřovné šestnáct kalendářních dní.

Při výpočtu ošetřovného se stejně jako u nemocenské vychází z denního vyměřovacího základu. Denní vyměřovací základ se jednoduše vypočítá jako součet hrubých výdělků za předcházejících 12 kalendářních měsíců vydělených počtem kalendářních dní v roce. Denní vyměřovací základ se nicméně ještě sníží pomocí redukčních hranic, které pro rok 2017 vypadají následovně:

Redukční hranice

  • z částky do 942 Kč se počítá 90 procent
  • nad částku 942 Kč do částky 1412 Kč se počítá 60 procent
  • nad částku 1412 Kč do částky 2824 Kč se počítá 30 procent
  • k částce nad 2824 Kč se už nepřihlíží

Z výsledného denního vyměřovacího základu se pak započítá pouze šedesát procent. S výpočtem si ale nemusíte lámat hlavu. Naše kalkulačka si s ním lehce poradí za vás.

Nezapomeňte, že v průběhu devíti dní se můžete v péči o nemocného jednou vystřídat, například s druhým rodičem.

Ošetřovné: Jak žádat

Nárok na dávku je potřeba uplatnit prostřednictvím tiskopisu Rozhodnutí o potřebě ošetřovní (péče), který vystaví ošetřující lékař. Formulář pak musíte předat zaměstnavateli a později doložit ještě Rozhodnutí o ukončení potřeby ošetřování (péče), které opět vydá ošetřující lékař nemocného.

Pokud se musíte starat o dítě, kterému zavřeli školu či školku, potřebovat budete Žádost o ošetřovné při péči o dítě do deseti let z důvodu uzavření výchovného zařízení (školy), kterou dostanete přímo ve školském zařízení. Když se budete při poskytování péče střídat, doručíte zaměstnavateli Žádost o ošetřovné osoby, která převzala ošetřování (péči).

Zaměstnavatel všechny potřebné dokumenty předá okresní správě sociálního zabezpečení, která ošetřovné vyplácí. Samotná dávka by vám měla dorazit nejpozději do měsíce následujícího po dni, kdy sociálka obdržela doklad pro nárok na výplatu dávky.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+93
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 36 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 9. 2017 23:00, Lucka

Dobrý den, mám dotaz...otec před před par dny prodělal mozkovou mrtvici. Z nemocnice byl propuštěn pouze za předpokladu, ze se o nej bude někdo z rodiny neustále starat. Je možné si vzít osetrovacku na tento případ? Otec bude mu mě bydlet doma. Nebo mi nezude nic jiného,než neplacené volno? Pracuji ve školství, jako učitelka. Děkuji za odpověď.

+37
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 6. 2019 17:13, Kinclova

Jsem babička a nemám společnou domácnost mam nárok na placený paragraf,kdyby vnouce onemocnělo

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (36 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dlouhodobé ošetřovné. Kdo má nárok a jak se počítá

16. 2. 2024 | Gabriel Pleska

Dlouhodobé ošetřovné. Kdo má nárok a jak se počítá

Dlouhodobé ošetřovné je dávka určená lidem, jejichž blízký se ocitl v takovém stavu, že je potřeba o něj doma aspoň měsíc pečovat. Dávka má vykrýt výpadek příjmu a případně pomoct promyslet... celý článek

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

22. 2. 2023 | Svetlana Šuľajová | 1 komentář

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

Krankengeld, Kindergeld, Arbeitslosengeld. Moc se v tom neorientujete? Nárok na nemocenskou, přídavky na děti nebo podporu v nezaměstnanosti máte, i když pracujete pod německým zaměstnavatelem.... celý článek

Odškodnění za pracovní úrazy se změní. Lidé dostanou víc

6. 4. 2022 | Tomáš Beck | 3 komentáře

Odškodnění za pracovní úrazy se změní. Lidé dostanou víc

Přelomové rozhodnutí Ústavního soudu umožní lidem, kteří se zraní v zaměstnání, získat vyšší kompenzaci. Může tím skončit dlouholetá nespravedlnost.

Karanténa a OSVČ. Šance, jak dostat kompenzační bonus, jsou dvě

27. 1. 2022 | Petr Kučera | 20 komentářů

Karanténa a OSVČ. Šance, jak dostat kompenzační bonus, jsou dvě

Na kompenzaci od státu mohou výjimečně dosáhnout i podnikatelé, kteří si neplatili nemocenské pojištění. Platí však pro ně přísnější podmínky než pro pojištěné.

Partners Financial Services