Nejdražší cukr v Evropě mají Češi, ukazují data

Jana Divinová | rubrika: Aktuality | 28. 4. 2023
Nejdražší cukr v Evropě mají Češi, ukazují data

Zdroj: Gabriel Pleska / Midjourney

Cukr v Česku zdražoval rychleji než jinde a jeho cena tu překonala cenu ve zbytku Evropské unie. Ukázala to data, která dnes zveřejnil Eurostat.

Vysoká inflace a zdražování potravin nebylo loni nějakou tuzemskou specialitou. Dělo se v celé Evropské unii. A cukr patřil k potravinám, jejíž cena rostla nejvíc. A v Česku zvláště.

Evropě to osladíme

V evropském průměru cukr podražil od srpna 2021 do března 2023 o 61 procent. V Česku ale ceny ve stejném období vzrostly téměř dvakrát (o 98 procent). Pokud není v akci, cukr se teď v českých obchodech prodává v průměru za cenu okolo 35 korun. Výjimkou nejsou ale ani ceny vyšší.

O moc líp na tom nebyli ani Estonci, kteří cukr nakupují za ceny o 97 procent vyšší než v srpnu 2021. V Polsku cukr zdražil o 82 procent, v Německu o 72 procent a v Lotyšsku o 70 procent.

K nejmenšímu zdražení v rámci Evropské unie došlo v Maďarsku a Lucembursku, kde cukr podražil „jen“ o 17 a 19 procent. Pokud bychom se podívali na evropské země mimo Unii, vůbec nejmíň – o 10 procent – zdražil cukr v Norsku.

Ekonom Lukáš Kovanda příčinu zvlášť prudkého zdražování cukru v Česku vidí v jiném zdražování. Ve zdražování plynu. Nebo ještě přesněji v tom, že tuzemská vláda s ním načim firmám nepomáhala tolik jako vlády jinde. „Česko od drahých energií ulevilo průmyslovým podnikům, včetně potravinářských, později a méně velkoryse než řada jiných zemí EU,“ tvrdí Kovanda.

Za další možnou příčinu ekonom označuje to, jak si firmy v době zdražování zvyšují marže: Počítají s tím, že lidé už mají v hlavě to, že zdražování je nutná věc, kvůli válce, kvůli drahým energiím – navýšení marží už projde, aniž by si obchodníci zákazníky pohněvali.

„V Česku je od počátku ruské invaze na Ukrajinu zvláště silný narativ, tedy jakýsi „příběh zdůvodňující zdražování“, vycházející z dění na Ukrajině a souvisejícího růstu cen energií nebo i potravin. Obchodní řetězce nebo potravináři jím mohou zdůvodňovat své zdražování ještě nad rámec objektivně navýšených nákladů, třeba těch v podobě dražšího plynu,“ říká Kovanda.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula označil v lednu ceny cukru za nemorální a obvinil obchodníky z nepřiměřeného zdražování: Proč cukr tolik zdražil? Ministr viní řetězce. Skandál, reagují.

Cenami cukru se před měsícem na popud ministra zabývala i Česká obchodní inspekce, zatím ale žádné provinění na straně obchodníků neprokázala.

Zdražování cukru v EUZdroj: Penáze.cz, data: Eurostat

Veliké zdražování cukru. Pravou velikost odhalíte kliknutím

Kolik to žere

Slépka
Zdroj: Shutterstock

Spočítejte si, jak inflace znehodnocuje úspory. Co udělá s hodnotou vašich peněz a jak klesá kupní síla? Ukážeme, kolik vám zůstane v následujících letech, když meziroční inflace dosáhne určité hodnoty. A umíme to i naopak: Kolik vám zůstalo z vašich úspor v předchozích letech?

Kalkulačka inflace

Běh
Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! Jsme i na Instagramu.

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

cukr, inflace, potraviny, zdražování

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

28. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

Peníze se musí točit. V našem kvízu jsme je otočili lícemi dolů. A vy si teď podle zadní strany zkuste vzpomenout, co je vpředu.

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 6 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

Partners Financial Services