V Praze vydražili historické mince za víc než 150 milionů korun

jih | rubrika: Aktuality | 25. 11. 2019
V Praze vydražili historické mince za víc než 150 milionů korun

V Praze se na konci minulého týdne vydražily historické mince, medaile a bankovky za více než 150 milionů korun. Aukce, kterou v pátek a v sobotu 22. a 23. listopadu v pražském hotelu Mandarin Oriental pořádal numismatický aukční dům Macho & Chlapovič, se zúčastnili sběratelé z Evropy, Asie, Ameriky i Afriky.

Mezi nejvzácnější předměty patřila zlatá dvacetidukátová medaile z roku 1743, vydaná u příležitosti korunovace Marie Terezie v Praze. Její vyvolávací cena začínala na částce 60 tisíc eur (1,56 milionu korun). Ještě vyšší vyvolávací cenu měl vyhledávaný zlatý pětidukát Rudolfa II. z roku 1606 ražený v Praze, který pocházel ze staré prvorepublikové sbírky. Zájemcům byl nabídnut za vyvolávací cenu 100 tisíc eur (2,6 milionu korun).

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Oba předměty byly vydraženy shodně každý za 288 tisíc eur, tedy v přepočtu za 7,35 milionu korun včetně aukční přirážky.

„Trend zvyšující se obliby a zájmu Čechů o numismatiku se projevil i při naší druhé letošní aukci zde v České republice. Stále více lidí vyhledává numismatiku jako alternativní a bezpečnou formu investice.“, říká Jan Jelínek z aukčního domu Macho & Chlapovič.

Zajímavou položkou byla také první emise státovky z roku 1919 s nominální hodnotou 500 korun, jejímž autorem je Alfons Mucha. Tento mimořádně zachovalý exemplář, jehož vyvolávací cena začínala na 40 tisících eur (1,04 milionu korun), se vydražil za 2,3 milionu korun.

Dražba byla rozdělena do dvou částí podle období, ze kterých mince pochází. V první části se dražily mince a medaile z období Marie Terezie (1740-1780), Františka Lotrinského (1708-1765) a Josefa II. (1741-1790) ze sbírky Jaroslava Kokoluse.

Druhá, všeobecná část dražby, se nesla ve znamení různorodých mincí, medailí a bankovek. Zájemci mohli vybírat ze široké palety od antických a keltských mincí, přes bohemikální ražby, ražby mincí rodu Habsburků z našeho území až po současné mince a bankovky. Mince v aukci pocházely z různých částí světa, nejčastěji byl jejich původ z Česka, Slovenska, Německa a Rakouska.


Čtěte více:

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

mince, numismatika, sběratelství

A tohle už jste četli?

Koruně se daří. Vyplatí se teď vyměnit eura na dovolenou?

10. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Koruně se daří. Vyplatí se teď vyměnit eura na dovolenou?

Česká koruna je momentálně silná. V týdnu se dostala na 24,96 koruny za euro, vůči dolaru si pak polepšila na 23,13 koruny.

Alza se chystá na prodej léků. Na trhu už má silnou konkurenci

7. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Alza se chystá na prodej léků. Na trhu už má silnou konkurenci

Internetový obchod Alza.cz v květnu získal podíl v lékárně Other Corp ze středočeských Zdic. Nově by tak do své nabídky mohl zařadit i volně prodejné léky, informoval server CzechCrunch. celý článek

Kvíz pro opravdové machry. Víte, který svátek je otevřeno?

7. 5. 2024 | Gabriel Pleska

Kvíz pro opravdové machry. Víte, který svátek je otevřeno?

Zákon o prodejní době nedává smysl. Není v něm žádné vodítko, ve které svátky mají větší prodejny zakázáno prodávat a ve které ne. Takže kdo nechce párkrát do roka hledat, ten aby se... celý článek

Švýcarský nůž bez nože. Ikonický výrobek se mění kvůli bezpečnosti

6. 5. 2024 | Pavla Adamcová | 4 komentáře

Švýcarský nůž bez nože. Ikonický výrobek se mění kvůli bezpečnosti

Švýcarská společnost Victorinox, která proslula výrobou legendárních zavíracích armádních nožíků, je začne vyrábět ve verzi bez čepele. Nahradí ji například příslušenstvím pro cyklisty. celý článek

Povinné zálohování PET lahví a plechovek. Vyplatí se to?

3. 5. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Povinné zálohování PET lahví a plechovek. Vyplatí se to?

Ministerstvo životního prostředí posílá na vládu novelu, která zavádí systém zálohování a vykupování PET lahví a plechovek. Co si o chystané novince myslí odborníci?

Partners Financial Services