Inspektoři hledali největší hřích autobazarů. Našli

Česká obchodní inspekce provedla v posledních týdnech dvě mimořádné kontroly autobazarů a prodejců drahých kamenů. Výsledky obou jsou podle jejího ředitele Vladimíra Velčovského fatální.
Inspektoři hledali největší hřích autobazarů. Našli

Česká obchodní inspekce provedla v posledních týdnech dvě mimořádné kontroly autobazarů a prodejců drahých kamenů. Výsledky obou jsou podle jejího ředitele Vladimíra Velčovského fatální.

 „Provedli jsme 11 kontrol a odebrali 12 vzorků šperků. V 11 případech bylo zjištěno, že deklarované kameny neodpovídají skutečným vlastnostem, tedy v 92 procentech,“ uvedl Velčovský. Kontrola byla ukončena tento týden, podrobnosti zveřejnit proto nechtěl. S vysokou pravděpodobností tyto případy podle něj vyústí do správního řízení, ve kterém obchodníkům hrozí pokuta v maximální výši pěti milionů korun.

Kontrola autobazarů byla zaměřena na monitorování „přetočených tachometrů“. „V 85 procentech případů byly přetočené tachometry. A to od šestnácti až do čtyřiceti tisíc kilometrů,“ uvedl Velčovský. Také tato kontrola, která zahrnovala 13 vozidel v autobazarech a u 11 z nich zjistila přetočení tachometru, skončila v nedávné době.

Česká obchodní inspekce uložila v letošním prvním pololetí pokuty v celkové hodnotě 57,8 milionu korun, což ve srovnání se stejným obdobím loňského roku představuje nárůst o 57 procent. Počet provedených kontrol poklesl o 11 procent na 20 726.

„Nárůst hodnoty uložených pokut lze dávat do souvislosti s posuzováním závažnosti a následků protiprávního jednání v rámci vedení správních řízení,“ uvedl Velčovský. Takovým případem jsou podle něj pokuty ukládané v rámci předváděcích akcí.

Anketa

Podle šéfinspektora Velčovského bude přibývat mastných pokut. Zabere to na autobazary?

Priority převedené do praxe

Velčovský se stal ředitelem České obchodní inspekce v březnu 2013 a již při nástupu do své funkce dal jasně najevo své priority. „Nechceme jít tou cestou, že inspektoři „získají čárku“ za jakoukoliv kontrolu nebo sankci. Chtěl bych kontrolory lépe vést a apelovat na ně, aby se více věnovali problémům podle stupně jejich závažnosti,“ říkal Velčovský v rozhovoru s Aktuálně.cz na konci března.

Zároveň upozorňoval na to, že i když inspekce loni udělila pokuty v rekordní výši 80,8 milionu korun, postihy se budou dále zpřísňovat. „Ty postihy se zpřísní zcela určitě při opakovaných zjištěních u stejných kontrolovaných subjektů. Je potřeba ale posuzovat, o jakou oblast se jedná, jaká je společenská závažnost a rozsah protiprávního jednání a jeho možné dopady na širokou spotřebitelskou veřejnost,“ říkal Velčovský.

Počty kontrol a jejich výsledky za první čtvrtletí potvrzují, že své záměry převedl rychle do praxe. I když celkový počet kontrol v prvním pololetí roku 2013 meziročně klesl o 12 procent z 23 529 na 20 726, zvýšila se jejich efektivita jak v poměru kontrol se zjištěním (z 32,7 % na 35,1 %), tak se razantně zvýšila celková suma udělených pokut. Ta vzrostla o 57,3 % z 36 763 800 na 57 844 900 korun, i když celkový počet pokut klesl ze 7128 na 6177 korun. 

Celý článek čtěte na Aktuálně.cz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+53
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 52 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 5. 2015 19:14

Dobrý den,
Jmenuji se Jiří Lasík. Jsem majitelem LASAcars. Paní, která toto hodnoceni napsala, je lhářka a podvodnice. S manželem si u nás vybrali terénní vozidlo v hodnotě přes půl milionu s tvrzenim, že druhý den uhradí vůz v hotovosti a zda si jej mohou zkusit. Auto si asi půl hodiny zkoušeli a vozili se. To je ale jedine o co jim šlo. Zdarma se vozit luxusním vozem. Druhý den jsem jim volal a tvrdili, že chtějí číslo účtu aby poslali rezervaci ve směšné výši tis Kč a že přijdou až za týden. Záloha nepřišla. Vozidlo jsem ještě týden držel v rezervaci, jelikož stále tvrdila, že zálohu poslala. Po týdnu jsme vozidlo nabídli zpět do inzerce. Prodalo se asi teprve minulý týden (po několika mesicich), takže tvrzení paní je lež. Zadal jsem ji opakovaně o doklad o odeslání zálohy. Paní byla vždy v telefonu opilá nebo pod vlivem návykových látek a stále na mě jen sprostě křičela, že jsem ji okradl. Pokud navštíví s manželem jiný bazar, dejte si pozor a neztrácejte čas projížďku drahým vozem. Paní poznáte snadno: je vychrtla o váze max 40kg, nehty délky přes 10km a celá potetovana . Manžel působí slušně jako podnikatel. Paní rychle mluví a neustále se ohání množstvím peněz, které má. Jde o podvodníky.

Jako důkaz o svém tvrzení se nebojim zveřejnit ani své mobilní číslo 603 286 037. Zabýváme se prodejem pouze zánovních vozu po skončení operativního leasingu do stáří 5ti let.

Přeji všem šťastnou ruku při nákupu vozu a hezký den.
Jiří Lasík, LASA-CARS S.R.O.

Zobrazit celé vlákno

+31
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 3. 2015 8:50, angelina

Velky pozor na autobazar Lasa cars s.r.o-jiri lasik...praha 4.libusska 319....podvodnici .....nedrzi slovo....z lidi delaji lbce...uvadi falesne cislo uctu a potom tvrdi .ze zadne penize nedosly....velky pozor....penize poslete z uctu a auto vam mezi tim nez si ho vyzvednete prodaji...kdyz to na jedno auto udelaji timto stylem tak maji jedno auto zaplacene minimalne 5 krat....

-16
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (52 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

AAA vo tom to je auto

4. 8. 2013 | redakce Peníze.CZ

AAA vo tom to je auto

Naše auta jsou novější než nová!

Dvoumilionová pokuta pro firmu Rickabys. Česká obchodní inspekce přitvrzuje

20. 6. 2013 | Petra Dlouhá | 2 komentáře

Dvoumilionová pokuta pro firmu Rickabys. Česká obchodní inspekce přitvrzuje

Nedávno jsme se nevybíravě opřeli do České obchodní inspekce: napsali jsme, že její boj s úvěrovými žraloky je bezzubý. Vadilo nám, že pokuty pro úvěrové predátory jsou směšně nízké... celý článek

Nepůjčujte si na auto v autobazaru, napaří vám megapoplatek

20. 6. 2013 | Michal Mošnička | 27 komentářů

Nepůjčujte si na auto v autobazaru, napaří vám megapoplatek

O leasingu a úvěrech na auto vůbec už jsme na Peníze.cz ledacos psali, ale takovéhle počty tu snad ještě nebyly. S poplatkem za uzavření úvěru můžete přeplatit cenu auta klidně o sedmdesát... celý článek

Očima expertů: Jak vybrat ojeté auto? Nekupujte si nablýskanou lež!

1. 3. 2013 | Ondřej Tůma | 33 komentářů

Očima expertů: Jak vybrat ojeté auto? Nekupujte si nablýskanou lež!

Hledáte auto z druhé ruky a máte strach, že naletíte podvodníkům? Oslovili jsme motoristické odborníky, aby vám poradili, na co si při výběru ojetiny dávat pozor.

Po českých silnicích jezdí půl milionu kradených aut. Nekupte si jedno z nich!

4. 4. 2012 | Petra Dlouhá | 16 komentářů

Po českých silnicích jezdí půl milionu kradených aut. Nekupte si jedno z nich!

Koupě auta bývá investicí v řádu statisíců. A pokud není zbrusu nové, je to i pořádný adrenalin! Nenechte se zmámit nablýskanou kapotou, nedejte na ujišťování obratného prodejce! Důkladně... celý článek

Partners Financial Services