Prvňák jde do školy, rodiče sčítají ztráty. Už teď je škola stála pět tisíc

Premiéra ve školních lavicích čeká příští pondělí skoro sto pět tisíc dětí. Jejich rodiče budou muset zalovit hluboko v kapse. Školní výbava prvňáka vyjde draho. A na „pastelkovné“ můžeme od letoška zapomenout. Odstřelil ho už exministr Dobeš.
Prvňák jde do školy, rodiče sčítají ztráty. Už teď je škola stála pět tisíc

Abychom byli přesní – „pastelkovné“ se ve své původní podobě se nevyplácí už tři roky. Jako dávku stání sociální podpory ho rodičům vyplácelo ministerstvo práce a sociálních věcí pouze v letech v letech 2006 až 2008. Následně bylo nahrazeno rozvojovým programem Školní vybavení pro žáky 1. ročníků základního vzdělávání. V rámci programu vyplácelo ministerstvo školství školám osm set korun na každé dítě, které nastoupilo do první třídy. „MŠMT v rámci programu vyplatilo v letech 2009 a 2010 osmdesát milionů korun, v roce 2011 vyčlenilo na program 85 milionů korun,“ uvádí mluvčí ministerstva Patrik Kubas. Příspěvek byl vyhrazen na pomůcky, které jsou od dalšího ročníku v podstatě nepoužitelné – čili sešity, písanky, pastelky nebo desky na písmena.

Čtenáři doporučují

Dva z nejčtenějších článků minulého týdne jsou shodou okolností – o škole a o rodině.
V některých zemích – nebo i u nás na soukromých školách – patří k výbavě žáků ještě jedna věc, která rodičům přidělá starosti: školní uniforma. V Česku se od třetího září testují i na první základní škole, v Praze-Holešovicích. 
Stejnokroj, přesněji uniformní trička a mikiny, zatím platí městská část Praha 7. Kdo by je platil, kdyby se projekt zalíbil více školám případně ministerstvu školství, to se zatím neví. Vzhledem ke stavu státní kasy to ale vypadá, že stát by masově nepřispíval. A možná ani výběrově. Podpora rodičovství nepatří k jeho prioritám...

Platy učitelů mají přednost

I když se pastelkovné ve své druhé verzi nevyplácelo rodičům, ale školám, jeho význam pro rodiny s dětmi byl i nadále zřejmý: škola poskytla dítěti zdarma alespoň část pomůcek, které by jinak musely kupovat samy.

Letos však příspěvek na školní pomůcky padl za oběť vládním škrtům – prý, aby zbylo víc na žalostné učitelské platy. „V návaznosti na úsporná opatření vlády při přípravě rozpočtu na rok 2012 bylo ‚pastelkovné‘ zrušeno ve prospěch platů pedagogů regionálního školství,“ vysvětluje mluvčí ministerstva školství. Součástí vládního programu na rok 2012 totiž bylo rozdělit na platech kantorů o čtyři miliardy víc než loni. Zdroje na přidávání však muselo ministerstvo hledat samo – v rozpočtu svého rezortu. Pastelkovné bylo jednou z prvních položek na odstřel.

Nový ministr školství si je prý vědom, že situace v oblasti příspěvků na učebnice a školní pomůcky je neudržitelná. „Situace je velice vážná. Při projednávání rozpočtu na rok 2013 se budu snažit o její zlepšení,“ slíbil rodičům i školám prozatím poněkud neurčitě Dobešův nástupce ve funkci Petr Fiala.

Škole, do které v září nastoupí padesát prvňáků, tak rázem schází čtyřicet tisíc. O příspěvek vzdělávací instituce přišly, povinnost poskytnout prvňákům zdarma učebnice, pracovní sešity a pomůcky v minimální hodnotě dvou set korun jim však zůstala. Některým školám pomohou obce. Například v Klatovech pokryje obec celý osmisetkorunový výpadek ze svého rozpočtu, v Sušici školám město poskytne na každého prvňáka alespoň tři sta korun. V řadě dalších měst si však připlatí zejména rodiče. Někde už po dohodě s učiteli budou přispívat i na vybrané učebnice – třeba na lepší učebnici angličtiny, kterou by jinak škola dětem obstarat nemohla.

Kolik stojí výbava prvňáčka

  • Aktovka 1000 Kč
  • Penál 200 Kč
  • Bačkory 300 Kč
  • Pytlík na bačkory 100 Kč
  • Cvičební úbor 400 Kč
  • Cvičky 150 Kč
  • Pytlík na cvičební úbor 100 Kč
  • Tužky 10 ks 30 Kč
  • Pastelky 50 Kč.
  • Vodovky 50 Kč
  • Tempery 80 Kč
  • Štětce 3 ks 30 Kč
  • Nůžky 30 Kč
  • Lepidlo 20 Kč
  • Barevné papíry 20 Kč
  • Sešity 20 Kč
  • Obaly na sešity a knihy 40 Kč
  • Ořezávátko 5 Kč
  • Guma 5 Kč
  • Pero 25 Kč
  • Špejle 15 Kč
  • Pravítko 10 Kč
  • Desky na sešity 50 Kč
  • Desky na písmena 60 Kč
  • Desky na číslice 60 Kč

SUMA SUMÁRUM: 2850 Kč

Nástup do školy může stát i pět tisíc

Celkově můžou náklady na nástup dítěte do první třídy rozpočet řady rodin citelně zasáhnout. Přichystat si musejí několik tisíc. Jen nepostradatelná školní aktovka vyjde minimálně na tisícovku. Pokud chcete vybírat ze značkových kousků, vyšplhá se cena docela snadno ještě o několik tisíc výš. Za penál si připočtěte alespoň další dvě stovky. Za školní bačkůrky tři sta, za nejobyčejnější dětské cvičky zhruba sto padesát korun, za pytlík na bačkory i pytlík na cvičební úbor pak ještě po stokoruně. 

Rodiče nastávajících prvňáků kromě toho obvykle ještě před prázdninami dostávají ze školy seznam školních pomůcek a potřeb, které musejí dětem pořídit. Čítají obvykle tužky, pastelky, vodovky, tempery, nůžky, lepidlo, barevné papíry, sešity, obaly na sešity, ořezávátko, gumu, pero, desky na písmena, číslice i sešity a další. Orientační ceny dílčích položek najdete v boxu. U většiny z nich jsme volili průměrné hodnoty. Pro vaši představu: jednoduchou sadu šesti základních pastelek pořídíte za čtrnáct korun, můžete svému dítku ale dopřát také velkorysé balení za dvě stovky.

V konečném součtu za základní výbavu prvňáka jsme se dopočítali k 2850 korunám. Se školními pomůckami ovšem seznam výdajů rodičů nekončí. Počítat musíte také s povinným ročním příspěvkem do Sdružení rodičů a přátel školy (SRPŠ), který se pohybuje od sta do osmi set korun. Pokud budete svou ratolest posílat do školní jídelny, vyčleňte si na školní obědy zhruba pět set korun měsíčně.

Propojeno: Univerzální hnědá omáčka, nebo moderní stravování?

Školní jídelny: dotovaný standard nevoní každému. Zavedeme nadstandardy?

A pak tu samozřejmě máme nezbytné úpravy přímo u vás doma. Konec je světu nekonečných her. Na prvňáka už vedle nich čekají také povinnosti a potřebuje vhodné prostředí a prostor k tomu, aby je mohl plnit. Pokud nedědí po starších sourozencích, budete mu muset obstarat přinejmenším psací stůl a kvalitní židli – za obojí dáte dohromady přinejmenším dva tisíce korun.

Anketa

Jaké jsou platy učitelů?

Jakmile se předškolák stane školákem, přichází obvykle také čas prvních organizovaných mimoškolních aktivit ve formě nejrůznějších kroužků – ani ty ovšem dnes už nebývají zdarma. Pokud chcete dítě posílat dvakrát týdně na angličtinu, vyhraďte si z rozpočtu aspoň další pětistovku měsíčně. Pokud mu chcete platit intenzivní individuální hodiny s lektorem, přichystejte si i čtyřikrát tolik. Jiná je samozřejmě situace, pokud kroužky organizuje přímo škola – pak se cena pohybuje v řádu stokorun za celé pololetí. Podle místa bydliště nezapomeňte do rodinného rozpočtu, na stranu výdajů, připočíst také náklady na dopravu – do školy i na kroužky.

Poslat dítě do první třídy zkrátka není žádná legrace – už první školní den dokáže peněženky rodičů pořádně proluftovat. A to je teprve začátek... 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 8. 2012 11:57, Jouda z Kadaně

Problém dnes není ani tak v platech, ty mají učitelé slušné, i když si za ty roky zvykli brečet a naříkat a všichni jim to baští. Problém je ve vedení těchto pracovníků. Dobrý šéf udělá z průměrného pracovníka velmi dobrého a špatný šéf z něj udělá mizerného. Redukovat problém na výši platů je zavádějící, samotnými penězi nic nevyřešíte, jen budete mít královsky placené mizerné učitele (tak jako máme královsky placené mizerné státní úředníky, o politicích nemluvě). Stejně jako děti ve školách, tak i jejich učitelé pořebují pevnou ruku a inteligentní vedení. Jinak vlčí a flákají se. Děti i učitelé.

Zobrazit celé vlákno

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 8. 2012 12:30, Takovej milej chlapec

Tak tohle fakt neřeším. Jsem mladej, zdravej, bohatej a užívám si. Mít děti není cool. To bych za chvíli byl socka jako vy. Kdepak, to by byl konec se vším, co tvoří můj život. Squash, paintball, pařby, adrenalin, kariéra. Na blbosti nemám čas. Tak na co děti? V důchodu mě budou živit ty vaše.

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Proč stát nepodporuje rodiny s dětmi?

24. 8. 2012 | Ondřej Tůma | 37 komentářů

Očima expertů: Proč stát nepodporuje rodiny s dětmi?

Stát sice naříká, že je moc důchodců a málo batolat, rodiny s dětmi ale nedokáže nijak podpořit. Co si o tom myslí členové Národní ekonomické rady vlády Pavel Kohout a Daniel Münich,... celý článek

Neplatí alimenty? Jaké máte zbraně

18. 6. 2012 | Barbora Buřínská | 42 komentářů

Neplatí alimenty? Jaké máte zbraně

Když dítě zůstane žít jen s jedním z rodičů, druhý rodič musí na jeho výživu přispívat. Musí – ale často nepřispívá. Výsledek? Přibývá dětí, které kvůli nezodpovědnosti jednoho z rodičů... celý článek

Školky jen pro vyvolené. Pomůžou „dětské skupiny“?

29. 5. 2012 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

Školky jen pro vyvolené. Pomůžou „dětské skupiny“?

Má skvělou budoucnost, sotva začalo lézt, už vymýšlíte, jak ho pošlete na Harvard? Zadržte! Radši se začněte starat, aby ho vzali do mateřské školky. Dostat se do ní je u nás tvrdší... celý článek

Školní jídelny: dotovaný standard nevoní každému. Zavedeme nadstandardy?

29. 2. 2012 | Petra Dlouhá | 8 komentářů

Školní jídelny: dotovaný standard nevoní každému. Zavedeme nadstandardy?

Nevábná vůně mléčné polévky nebo UHO na talíři, soudružka učitelka-kontrolorka v zádech. Vzpomínáte? Jak fungují a „chutnají“ jídelny dvacet let po revoluci? Zlepšily se minimálně o... celý článek

Dítě? Průvan v peněžence. A to už před narozením!

7. 6. 2011 | Michaela Kadlecová | 9 komentářů

Dítě? Průvan v peněžence. A to už před narozením!

Kočárek, postýlka, výbavička – potomek vám pěkně ují z rozpočtu, ještě než se narodí. Bude stát desetitisíce. Ale o těchhle výdajích dneska nebude řeč. Je spousta dalších věcí a služeb,... celý článek

Partners Financial Services