Václav Neckář je největší pankáč. Nemá své fandy za zloděje

Michal Kašpárek | rubrika: Jak na to | 15. 6. 2012 | 13 komentářů
Tragédie české hudby: levně a bez protipirátské ochrany si stáhnete hvězdy šedesátých let, ale jen zlomek současných andělů a alternativců. UVNITŘ: Kde na internetu stahovat MP3.
Václav Neckář je největší pankáč. Nemá své fandy za zloděje

Haló. Chci utrácet peníze za vaši hudbu. Stovky měsíčně. Tisíce, když se sejdou dobrý novinky.

Nechci vaše cédéčka. Nemám je do doma čeho strčit, a kdybych měl, stejně bych na ně nechtěl čekat týden ani stát pitomou frontu na pitomý poště.

Haló, tohle je rok 2012.

Nechci vaše zkriplený „digitální daunloudy“, nechci vaše divný přehrávače, který dneska nerozběhnu na Ubuntu a za deset let na ničem.

Nechci obchodovat s někým, kdo ve mně vidí zloděje.

Chci od vás obyčejný empétrojky. Jen ty mi dávaj svobodu. Můžu v nich vyhledávat hlasem na svým chytrým telefonu. Můžu je poslouchat na starým přehrávači, kterej si beru na běhání. Můžu je píchnout na flešce do autorádia. Mohl bych je šoupnout jako podkres pod prezentace fotek z dovolené, kdybych náhodou někdy přišel o soudnost a něco takovýho začal dělat.

Haló. Kupuju takhle hudbu z celýho světa. Proč si nemůžu zaplatit za tu našu českú a moravskú?

Pro „novátorské elementy“ na poštu

Patřím k lidem, co nemají rádi unylý střední proud. Proto jsem tleskal, když jsem se dozvěděl o nové české hudební ceně Vinyla, pro „autory a umělce, kteří do hudby přinášejí svébytné, originální a novátorské elementy“. Přesně to chci poslouchat!

Jenomže autoři desky roku jsou proti!

Když jsem si googloval pro mě doteď neznámou kapelu B4 a její vítězné album Didaktik Nation Legendary Rock, proklikal jsem se zpět do roku 1997:

Typ nosiče: cd

Expedice: do dvou dnů

Nechci nosič, nechci čekat. Nebudu kvůli „novátorským elementům“ stát frontu na poště ani si kvůli nim v bazaru kupovat hi-fi věž.

Proto mám smůlu. A proto má zase smůlu Vinyla, která navzdory dobré vůli trochu ztrácí na smyslu.

Legálně stáhnete jen půlku „andělů“. Bez opruzů jediné

Kdybych někdy začal poslouchat český střední proud, asi bych se i v něm rozkoukával skrz ocenění. Prošel jsem si tedy jedenáct muzikantů nominovaných do čtyř hlavních kategorií Andělů za rok 2011 a zjistil tohle:

Jediní z nich – Goodfellas – nabízejí svou poslední desku v MP3 bez protipirátské ochrany, za skvělých 179 korun.

Naučí vás platit

Michal Kašpárek

A další tipy, vychytávky, ale taky pronikavé komentáře Michala Kašpárka...

Mandrage, Tomáš Klus a Anna K. na svých stránkách odkazují alespoň na digitální obchody iTunes a MusicJet. Takže lze jejich hudbu poslouchat na těch zařízeních, na kterých vám to hudební feudálové dovolí. Na iTunes dál najdete třeba i Bártu, který ale na svých stránkách nabízí jen nefunkční odkaz Obchod, takže se toho o téhle možnosti moc nedozvíte. Podobně to má Tonya Graves.

Jen půlka hudby, kterou se nakladatelství snaží přes Anděly prodat, se dá stáhnout. Jen třetina umělců se tím chlubí na svých stránkách. A jenom Goodfellas nepovažují své fandy a priori za zloděje.

I proto je nutný vybírat pirátskou daň z flashdisků a paměťových karet.

Mít doma cédéčko, rozštípnu ho a střepem si vyreju do hrudníku nápis AUTORSKÉ MONOPOLY ZABÍJEJÍ INOVACI.

Lev v říši hudby vs. poblblé srnky

Kdo to tedy dělá správně? Určitě Indies. Prodávají inteligentní hudbu v nezkriplených empétrojkách už roky. A nedávno se k nim přidal někdo, od koho bych to nečekal: Supraphon. Takže pokud si chcete stáhnout comebackové album Václava Neckáře Dobrý časy, můžete. Za dvě stovky. Dvě stě padesát, když budete chtít kvalitnější formát FLAC. Není to úplně málo, obchod prudí povinnou registrací a všechno, ale aťsi: „Lev v říši hudby“ trhá na cucky poblblé srnky na ospalé české pastvině.

Kéž by se z té ironie někdo poučil. Nejoblíbenější hudbu mladých si bez překážek nekoupíte. Zato Neckáře, Katapult, Matušku a Kubišovou ano. Inu, mladí andílci se ještě neumějí svých posluchačů zeptat: „Chcete mě?“

Kde zajímavou hudbu stáhnout levně a bez opruzů

Pokud vaše hudební rozhledy nezačínají a nekončí písničkami z rádia Impuls, naštěstí nejste odkázáni na místní vydavatele. Račte provětrat svoji kartu či PayPal tady:

Anketa

Když už kupujete hudbu, tak nejčastěji:

  • Bandcamp je obrovská zásobárna hudby „nezávislých umělců“. Za dolar, dva, deset, anebo kolik dáte, si odtud můžete stahovat rock, folk, elektroniku nebo soundtracky k počítačovým hrám. Loni v září tu mezi bestsellery pobýval český klarinetista Floex se svou deskou Zorya, což je úspěch v pravdě světový a mimořádný. Rád vám doporučím ještě dvě české „desky“: Mythematica a Doom na kraji lesa.
  • Pokud máte vkus poněkud středoproudější, poohlédněte se po britském obchodu 7digital. V MP3 a bez DRM si odtud stáhnete U2 a spoustu dalších populárních interpretů; obvykle za něco přes dvě stovky za album.
  • A nakonec tu jsou hudební „slevomaty naopak“, na kterých si za cenu jedné desky můžete koupit alba hned několika umělců. Za pár dnů se můžete těšit na novou várku Sound Supply, což je česky doslova „dodávka hudby“. Hlavně jako kulisa při práci se skvěle poslouchají soundtracky z počítačových her; celý ranec si jich můžete stáhnout na Game Music Bundle, kde svými penězi podpoříte Americkou společnost pro boj s rakovinou. A na Humble Bundle dostanete hudbu jako bonus přibalený k několika počítačovým hrám; za balík můžete zaplatit, kolik chcete, a ještě si vybrat, jak velký díl půjde na charitu a jak velký vývojářům a hudebníkům.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 6. 2012 14:28, jezevec

mně se na současném pojetí autorských práv hlavně nelíbí, že je jednostranný jak americké vízum. interpreti chtějí poplatek za každé "užití" jejich díla.
zdalipak oni někomu platí za užití notové osnovy, kterou používají?
platí potomkům pana volta tantiémy za užití elektřiny?
posílají do číny prebendy za užití papíru?
zaplatí výrobcům svých hudebních nástrojů za každé užití jejich díla?
ne???
tak je něco kua špatně.
my ještě můžeme, my můžeme využívat výdobytky předchozích generací - ale s námi tato privilegia končí, a všichno další už si musí zaplatit.

+13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Zabíjí stahování muziku?

17. 6. 2016 | Ondřej Tůma | 18 komentářů

Očima expertů: Zabíjí stahování muziku?

Proč si v obchodech kupovat cédéčka, když jde hudbu jednoduše stáhnout? Jenže zatímco někdo za songy na internetu platí, jiní je stahují – proti vůli autorů a interpretů – zdarma. Přijdou... celý článek

Jsme v prdeli. Klus, Xindl X, Koller a Poláková veršují o politice

7. 6. 2012 | Michal Kašpárek | 10 komentářů

Jsme v prdeli. Klus, Xindl X, Koller a Poláková veršují o politice

Zpráva o prorůstání Mimibazaru do politické písně.

Letos bez konzerv. Mazané triky, jak si na dovolené levně žít jako králové

11. 5. 2012 | Michal Kašpárek | 6 komentářů

Letos bez konzerv. Mazané triky, jak si na dovolené levně žít jako králové

Cestujte jako geekové: levně, dobrodružně, ale přitom bezpečně. Varujeme: čtení článku může způsobit chuť na všechno se vykašlat a okamžitě vyrazit do světa.

Flattr: posílejte peníze místo lajků. Stejně snadno

6. 4. 2012 | Michal Kašpárek | 1 komentář

Flattr: posílejte peníze místo lajků. Stejně snadno

Stačí jednou klepnout – a autorovi chytrého článku, vtipného videa nebo chytlavé písničky pošlete malou odměnu. Služba Flattr se pomalu prosazuje i v Česku.

Bitcoin: piráti mají převratnou digitální měnu. Bez centrální banky

9. 3. 2012 | Michal Kašpárek | 4 komentáře

Bitcoin: piráti mají převratnou digitální měnu. Bez centrální banky

Peněženka, do které nevidí finančák ani exekutoři. Měna, kterou si můžete sami legálně vytisknout doma. Platební systém překonávající hranice, embarga a zákazy. Ale taky kurz létající... celý článek

Partners Financial Services