Německá eurová záhada

Martin Lobotka | rubrika: Analýza | 23. 4. 2015 | 2 komentáře
Ve srovnání s loňským dubnem je euro proti dolaru levné. A levná měna by přece měla pomoci vývozu. Jenže největší exportér kontinentu, podle čerstvých čísel, prakticky neroste. Čím to?
Německá eurová záhada

Ani poslední průmyslová data z Německa, zveřejněná v první polovině dubna, nerozřešila „záhadu“ slabého eura. Průmyslová produkce sice v únoru oproti lednu vzrostla (o šest desetin procenta), v posledních třech měsících ale přidala pouze sedm desetin a od dubna minulého roku se v podstatě nezměnila. Když uvážíme, že touto dobou loni stálo euro 1,4 dolaru a nyní je na dohled paritě a že Německo je druhý největší světový exportér, těžko to lze pokládat za úspěch. 

Euro k dolaru za poslední tři roky

Zdroj: peníze.cz

Zhodnocení peněz

Jak dobře zhodnotit peníze?

Neuspokojují vás spořicí účty a termínové vklady? Nedivíme se. Nás také ne.

Samostatně ale investovat neumíte? Zvolte podílové fondy společnosti Conseq: Zajímavé zhodnocení, odborná správa, víc než dvacet let zkušeností.

Pro více informací volejte na bezplatnou linku 800 900 905.

Seznamte se s našimi fondy, které jsou vhodné pro jednorázové i pravidelné ukládání peněz.:

Logo Conseq

Podobný obrázek dávají data z průmyslových objednávek – v únoru klesly oproti lednu o skoro procento. To by vzhledem k volatilitě těchto dat samo o sobě neznamenalo moc, nebýt faktu, že se jak celkové objednávky, tak i objednávky ze zemí mimo eurozónu od listopadu, kdy propad eura výrazně zrychlil, vůbec nezměnily. Dodáme-li, že v posledních měsících byly německé průmyslové objednávky taženy jen objednávkami spotřebitelského zboží a z domácí ekonomiky, je zřejmé, že Německu pomáhá spíše ropa než slabé euro…

Nebo ne? Jinou hypotézu nabízí srovnání s USA. Zatímco na druhé straně Atlantiku i navzdory solidnímu vývoji domácí poptávky zpracovatelský průmysl – který je nejcitlivější na vývoj kurzu – od dubna minulého roku ztrácí dynamiku, v eurozóně je to naopak. Slabé euro tedy sice nevede k viditelnému růstu zahraniční poptávky po evropském průmyslovém zboží, která by se dala očekávat, ale možná způsobuje, že se tato poptávka nezhoršuje. A to je vývoj, který by nejspíš nastal, když růst na rozvíjejících se trzích sklouzává na tempa neviděná od krize v letech 2008 a 2009 a když z bloku BRIC, který měl táhnout globální růst, zůstala nedotčená v podstatě jen Indie.

Německý export v posledních letech táhly právě rozvíjející se trhy, ty dnes ale zpomalují tu kvůli cenám komodit či válečným avantýrám (Rusko, Latinská Amerika), jinde kvůli efektům, které má silný dolar a pomalu se blížící utahování americké měnové politiky na dostupnost financování.  

Znovu – podobně jako v případě oslabení české koruny v roce 2009 či koncem roku 2013 – se tak potvrzuje stará pravda, že kde není poptávka, oslabení kurzu příliš nepomůže.


Autor je hlavní analytik Conseq Investment Management

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pět důvodů, proč americká centrální banka letos nejspíš nezvedne sazby

23. 6. 2015 | Martin Lobotka | 1 komentář

Pět důvodů, proč americká centrální banka letos nejspíš nezvedne sazby

Právě skončilo zasedání Fedu, americké centrální banky. V očích Evropanů ho do pozadí poněkud odsunulo probíhající řecké drama, to ale neznamená, že snad bylo nezajímavé.

Česká národní banka a dluhopisová brzda

29. 5. 2015 | Martin Lobotka

Česká národní banka a dluhopisová brzda

České národní bance se nelíbí objem státního dluhu, který je v držbě českých bank, a chce zatáhnout za dluhopisovou brzdu. Zatím se nedá s určitostí říct, co tímto krokem centrální... celý článek

ČNB: Intervence zadním vchodem

13. 5. 2015 | Martin Lobotka | 1 komentář

ČNB: Intervence zadním vchodem

Zapomeňte na proklamovaný kurz 27 korun za euro. Všechno nasvědčuje tomu, že naše centrální banka posunula svůj cíl a míří nyní na korunu ještě slabší. Jen se o tom jaksi zapomněla... celý článek

Euro za 28 nečekejte: Pět důvodů pro silnější korunu

31. 3. 2015 | Martin Lobotka | 4 komentáře

Euro za 28 nečekejte: Pět důvodů pro silnější korunu

Po intervencích České národní banky padla česká měna dolů. Moc se jí ale kolem osmadvaceti korun za euro nelíbilo a pilně posilovala. Proč nejspíš znovu dolů jen tak nepůjde?

Partners Financial Services