Hledá se superajťák! Stát neumí s kompjútry

Žijeme v jednadvacátém století a tak i státní správa spoléhá čím dál víc na výpočetní techniku. Jenže její projekty často končí fiaskem: úřady práce se hroutí, registr vozidel neregistruje, datová schránka neumí poslat přílohu větší než deset mega. Je to normální, nebo by to šlo bez takových excesů?
Hledá se superajťák! Stát neumí s kompjútry

Papíry, šanony, letitý a lety poznamenaný nábytek, zaprášené květiny na skříních, prošlapané lino. Nic z toho mi na úřadě nevadilo. Nové věci nemám rád, protože svou novotou připomínají, že se za ně muselo nedávno platit. Horší to bylo s tónem, jakým se mnou mluvila madam, ke které jsem podle počátečního písmena příjmení padl. Měl jsem tu být sociálně zabezpečen, ale cítil jsem se sociálně ohrožen, dostal jsem sice odpovědi na své otázky, ale s každou další jsem si měl připadat jako větší pitomec. Zaplaťpámbu, že to na mě moc nefunguje. Na závěr milého setkání jsem dostal telefonní číslo, kdyby něco. Já chtěl ale e-mail, protože prostě nerad volám. Nedostal jsem ho, protože madam zas nerada píše. A vůbec má k výpočetní technice odpor.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada.

Seznamte se s jednoduchými myšlenkami, na kterých je založeno investování do akcií. Přední postava českého kapitálového trhu, odborník na investice do akcií a úspěšný autor Daniel Gladiš vydává v nakladatelství GRADA Publishing další knihu – Akciové investice.

Na to nemáme

Vzpomněl jsem si na ni, když teď ministr dopravy ohlásil, že hodlá vypsat soutěž o nového provozovatele registru vozidel. Ovšem maximálně na pouhé dva roky, po nich by byl rád, kdyby registr spravovalo samo ministerstvo. Deník E15, kde jsem o tom četl, ale také píše: „V řadách jeho úředníků lze ale zaslechnout pochyby, zda je vůbec úřad schopen se zhostit tak velkého úkolu na poli informačních technologií.“ Vzácná upřímnost, jaké se člověk dopouštívá jen pod příslibem anonymity.

Je skepse namístě? Rozhodně. Posledně tohle ministerstvo nedokázalo ani dohlédnout na provozovatele, aby nespouštěl paskvil.

Pardon. Teď si vybavuju, že na té správě sociálního zabezpečení nemohlo být prošlapané lino. Ani lety poznamenaný nábytek, vždyť domu, kde ta sociálka sídlí, bylo tou dobou pár let. Duch doby předinternetové tam ale vládl tak mocný, že jsem jeho sugestivnosti při vzpomínání docela podlehl.

Možná to funguje, ale zeptejte se

I na jiných úřadech se s ním setkávám, málokdy ale v tak koncentrované podobě. Jeden příklad spíš úsměvný: Stěhuju se a jsem zvědavý, jak funguje propojení registrů, jestli si musím všechno oběhat a zahlásit změnu adresy, nebo jestli to za mě povědí stroje. Tam a tam a tam by to měli mít, říká mi úřednice, ale víte, jak to chodí, zaběhněte si tam nebo zavolejte. Na schodech o patro výš, kde chci s ověřováním začít, se rozhoduju, že už budu jen telefonovat.

Ale pozor: dobrá zpráva, všude už změnu bydliště měli, mašiny zafungovaly bezvadně. Jen jim to nikdo nechtěl dopředu věřit.

Za dobré slovo knížku

Minulý čtvrtek jsme v rubrice Co si o tom myslíte? zaútočili na dopravní značky. S trochou nadsázky jsme si troufli tvrdit, že člověk, který na ně příliš spoléhá, přestává spoléhat na svůj úsudek a postřeh. A když připočteme ne vždy opodstatněnou důvěru v to, že i ostatní řidiči se budou značkami řídit...

Knížku bychom rádi posslali čtenáři podepsanému jako ostřice za ostrovtip a básnické střevo.

Bude elektronická evidence tržeb taky výbuch?

Po všech těch trablích, které jeden zažije na vlastní kůži nebo o nich čte, se není čemu divit. Jistě si taky vzpomínáte na kolabující úřady práce nebo zmiňovaný registr vozidel. Nebo nejnovější zpráva: Přinutili jsme firmy používat datové schránky, jejich zaměstnanci se s nimi naučili pracovat, v leckterém případě to asi bolelo – a teď se dozvědí, že od příštího roku dost možná nebude možné podávat jimi přiznání k dani z přidané hodnoty. Protože kapacita jedné datové zprávy je malá. Většiny odesílaných datových přiznání se to sice netýká, bez příloh se do limitu vejdou s obrovskou rezervou. Zákaz má přesto být plošný. O nedostatečné kapacitě datové schránky se přitom dobře ví, situací, kdy je potřeba úřadu nebo soudu posílat zprávu s přílohami, je spousta. To se pak zprávy rozdělují, což jednak klade nároky na odesilatele i příjemce, jednak to stojí peníze, které inkasuje Česká pošta (kterou tedy takto nenápadně dotujeme).

Spuštění elektronické evidence tržeb, dalšího státního IT projektu s obrovskou databází, proto očekávám s jistým mrazením. Užijeme si jistě spoustu adrenalinu. Otázka ale je, co s tím? Co je vůbec příčinou chaosu, který velké IT zakázky provází? Je opravdu tak těžké naprogramovat systémy tak, že z pilotního provozu vylezou v uspokojivé podobě? Nebo spíš zadavatelé, tedy státní úřady, nedokážou dostatečně přesně naformulovat zadání? Nebo je hlavní příčina v tom, že nedokážeme dobře zaplatit lidi, kteří by byli v informačních technologiích dost zběhlí, protože stát nedokáže platově konkurovat komerčním firmám?

Co si o tom myslíte? Neměl by stát raději na velké IT projekty rezignovat? S papírem to také nějak šlo. A možná by nějaká agenda úplně odpadla, protože by se ukázalo, že je jí zbytečně mnoho. Nebo bychom se měli plácnout přes kapsu a prostě koupit sakumprásk systém z některé ze zemí, ve které funguje? Jistě neodpovídala by legislativa. Tak bychom ji mohli koupit taky a poslanci by mohli jet k móři, prospělo by to jim a možná i nám. Anebo by si vláda měla najmout za velký peníz supertým ajťáků, kteří budou dohlížet na všechny velké projekty? Dejte vědět v diskuzi. Dobrý nápad odměníme knížkou. 

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

16. 4. 2015 17:43 | jezevec

problém je v zadání - jak může parametry něčeho tak složitého, jako je IT systém pro 10 milionů klientů - definovat nějaký ouřada, který až doposud šudlal tužkou o papír. podle toho to pak vypadá.
druhý problém je v ceně - zatímco bedna papíru se dá vysoutěžit za nejlevnější cenu, a je to pořád bedna stejného papíru - IT práce takto exaktně změřitená není, a vyšší kvalite je obvykle lépe ceněna. ale dá se to samozřejmě udělat blbě a levně. takže pokud se půjde rigidně po tom nejlevnějším, jak ukládá zákon o veřejných zakázkách, dostane stát zákonitě to nejhorší: pokud se někdo pokusí prosadit kvalitní řešení za adekvátní cenu, novináři ho sežerou za nehospodárnost, pokud rovnou nebude obviněn.
jediným řešením je babiš - ten bude stát řídit jako firmu, takže přihraje všechny zakázky sobě a svým kámošům bez výběrového řízení, a ten zbytek budou dělat jeho lidi v organizačních složkách ministerstva. prostě to vyřeší. paradoxem je, že to je možná jediný způsob, jak může vzniknout funkční IT systém. osvícená diktatura je prokazatelně sukcesívnější než demokratické pokusy.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 4. 2015 15:39 | Nox

Ono by sice bylo hezke, mit stat plne vyuzivajici vyhod IT, ale ze zkusenosti vime, ze toto je v CR nerealne. Takze radeji at se drzi tuzky a papiru, protoze v tomhle pripade kdo nic nedela, nic nezkazi.
To je stejne jako vystavba dalnic - nestavi se proto, aby tu byla nejaka dalnicni sit, ale proto, aby se stavelo. Protoze z procesu stavby jsou penize, provize a politici se maji cim pochlubit. O vysledek nikomu vlastne nejde.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 4. 2015 14:57 | k3b

Presne tak to asi bude :). Zasadni je, aby stat dokazal dostat kvalitni odborniky ze soukrome sfery prave na pozice tech reditelu a namestku, kteri budou zodpovedni za pripravu formulace zadani a pripravy vyberovych rizeni. Tam proste nemuze byt nekdo, kdo o vyvoji softwaru nema ani poneti, jinak to dopadne katastrofalne. Samotny vyvoj lze samozrejme outsourcovat, ale musi to kontrolovat ze strany statu nekdo, kdo tomu rozumi.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 4. 2015 14:26 | Hugo

IT expert ve státní správě za 40 hrubého? Za to tam je nějaký blbec, který se honosí funkcí ředitel odboru a jeho funkce spočívá v tom, že nosí papíry k vyřízení od náměstka k vedoucímu oddělení a zpět. Jeho nejvyšší znalostí v IT je restartování PC s Windows. Ajťák bere tak kolem 25 a specialisti se najímaj za peníze z oněch firem, kde mají ty slušné platy.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 4. 2015 12:32 | k3b

Digitalizace statni spravy by mela byt prioritou. Nejprve je ovsem nutne akceptovat realitu soucasne vysoke poptavky po IT expertech. Platy na seniornich IT pozicich v mezinarodnich korporaich pusobicich v CR se pohybuji kolem 100k mesicne, stat tedy tezko najme experty za 40 tisic korun mesicne. Pritom je v zajmu cele spolecnosti, aby pro stat pracovali ti nejlepsi experti z danych oboru. Ty je ovsem treba v silne konkurencnich oborech preplatit.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 4. 2015 11:08 | petrsila

Na IT projekty by stát neměl rezignovat. Jen by se neměl snažit vytvářet rozsáhlé projekty v téměř nulovém čase, prostě velký projekt vyžaduje dostatek času. Také by bylo vhodné zavést metodiku řízení projektů (například anglický systém Prince II), protože jinak ten projekt neuhlídáte. O otevřeném výběrovém řízení ani nemluvě.

Úhrnem bychom získali IT systémy, které fungují, nejsou předražené a zjednodušují lidem i úředníkům život.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 6 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Sedm dobrých rad. Změna trvalého bydliště: Kde hlásit stěhování

14. 4. 2015 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Sedm dobrých rad. Změna trvalého bydliště: Kde hlásit stěhování

Sbalit, odnosit, převézt, nanosit, vybalit… Nejdřív se hodí pár silných rukou, pak hlavně pevné nervy: přesunem majetku z bodu A do bodu B strasti stěhování nekončí, ještě přijde kolečko... celý článek

Richard Kaucký: Elektronizace státní správy? Nevyužíváme potenciál, který tu je

19. 4. 2014 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Richard Kaucký: Elektronizace státní správy? Nevyužíváme potenciál, který tu je

„Pokud zavádím další a další technologie jen proto, že je to momentálně v módě, pak to téměř jistě nepovede k úspěchu. Informační technologie jsou dobrý sluha, ale zlý pán,“ varuje... celý článek

Nové občanky dělají na Czech Pointech paseku. Chybí rodné příjmení

12. 9. 2012 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Nové občanky dělají na Czech Pointech paseku. Chybí rodné příjmení

Základní registry běží naostro dva měsíce. Slibovaly, že občanům odejmou z hrbu nejedno břímě: obíhat po úřadech už nemají lidé, ale data. V případě výpisu z rejstříku trestů se to... celý článek

eGovernment za miliardy: šikana, ponižování, svévole. Rozhovor s Petrem Říhou

12. 5. 2012 | Martin Vlnas | 2 komentáře

eGovernment za miliardy: šikana, ponižování, svévole. Rozhovor s Petrem Říhou

„Co chtějí, vědí o člověku, mají na to kartotéku,“ zpívá Jarek Nohavica. Dnes už tedy ne kartotéku, ale databázi. A ne jednu. Pokračování rozhovoru s Petrem Říhou, který poukazuje na... celý článek

Petr Říha: Štíhlá administrativa? Toho bohdá nebude!

5. 5. 2012 | Martin Vlnas

Petr Říha: Štíhlá administrativa? Toho bohdá nebude!

„Spuštění základních registrů bylo vyčísleno na čtyři miliardy. 85 % nákladů má hradit Unie a 15 % stát. Jsou to pěkné peníze, nemyslíte? Neříkám, jak to v tomto případě je s korupcí,... celý článek

Partners Financial Services