Česká národní banka a dluhopisová brzda

Martin Lobotka | rubrika: Komentář | 29. 5. 2015
České národní bance se nelíbí objem státního dluhu, který je v držbě českých bank, a chce zatáhnout za dluhopisovou brzdu. Zatím se nedá s určitostí říct, co tímto krokem centrální banka sleduje, hypotéz se ale několik nabízí.
Česká národní banka a dluhopisová brzda

Možná je to jenom omyl – to, kolik mají české banky vládních dluhopisů v poměru k aktivům, totiž není příliš důležité. Je snad obecně známé, že české banky jsou z těch evropských nejlépe kapitalizovány, a můžou si tedy dovolit i větší koncentraci státního rizika. Koneckonců, podobně „mnoho“ dluhopisů mají v portfoliích slovenské či slovinské banky, které mají také kapitálu výrazně nad regulatorní hranici. 

Zhodnocení peněz

Jak dobře zhodnotit peníze?

Neuspokojují vás spořicí účty a termínové vklady? Nedivíme se. Nás také ne.

Samostatně ale investovat neumíte? Zvolte podílové fondy společnosti Conseq: Zajímavé zhodnocení, odborná správa, víc než dvacet let zkušeností.

Pro více informací volejte na bezplatnou linku 800 900 905.

Seznamte se s našimi fondy, které jsou vhodné pro jednorázové i pravidelné ukládání peněz.:

Logo Conseq

Možná se jedná o další utajený pokus o uvolnění měnové politiky, podobně jako „tichá“ intervence, kterou ČNB provedla v posledních měsících – banka nyní totiž, jak plyne z vyjádření jejích představitelů slov na posledních dvou zasedáních, už cílí na korunu slabší, než je oficiální cíl, tedy 27 korun za euro).

Nabízí se tu tedy vysvětlení, že centrální banka sice chce, aby se do reálné ekonomiky dostávalo víc peněz, které nyní končí ve státních dluhopisech, ovšem nechce se jí zavést měnověpoliticky čisté opatření například v podobě negativní sazby na depozitech.

Nechme na chvíli stranou fakt, že banky samy nejsou vůbec nadšené, že musí kupovat dluhopisy s bezprecedentně nízkými výnosy – malá poptávka po půjčkách a mnoho likvidity je však k tomu tlačí. Já si rozhodně nemyslím, že by případná výsledná větší angažovanost bank vůči privátnímu sektoru na úkor sektoru vládního z hlediska celkového rizika sektoru něco řešila. Pokud se někdy stane, že držba státních dluhopisů bude pro české banky skutečným problémem, budou totiž tou dobou dost pravděpodobně už několik čtvrtletí zápasit s mizernou situací privátních dlužníků.

Třetí možnost: třeba je to všechno mnohem jednodušší. Česká národní banka se prostě nemůže dívat na bezzubost vznikajících pravidel o fiskální brzdě a chce aspoň trochu ztížit zadlužování státu. Při pohledu na vývoj rozpočtu v posledních dvou letech a při vědomí blížících se voleb je to myšlenka jistě chvályhodná. Bohužel, jediným výsledkem bude marginálně vyšší neochota bank financovat stát a marginálně vyšší náklady na obsluhu dluhu. 


Autor je hlavní analytik Conseq Investment Management

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dluhopisový propad: Běžte si zkontrolovat portfolia

26. 5. 2015 | Vlad Ender | 2 komentáře

Dluhopisový propad: Běžte si zkontrolovat portfolia

Při pádu dluhopisů na přelomu dubna a května se investorům vypařil bilion dolarů. Nebo i víc. A bilion dolarů, to je pět českých ekonomik. Že jste si ani nevšimli? Přitom dluhopisy... celý článek

ČNB: Intervence zadním vchodem

13. 5. 2015 | Martin Lobotka | 1 komentář

ČNB: Intervence zadním vchodem

Zapomeňte na proklamovaný kurz 27 korun za euro. Všechno nasvědčuje tomu, že naše centrální banka posunula svůj cíl a míří nyní na korunu ještě slabší. Jen se o tom jaksi zapomněla... celý článek

Dluhopisy 2015: Světová bublina ze všech bublin nejbublinovatější

2. 2. 2015 | Jan Traxler | 6 komentářů

Dluhopisy 2015: Světová bublina ze všech bublin nejbublinovatější

Svět se zbláznil. České dluhopisy nesou méně než německé. Švýcarské dluhopisy mají záporný výnos. Centrální banky hustí a hustí vzduch do největší finanční bubliny v dějinách lidstva.... celý článek

Dluhopisy jako „bezpečná investice“? Zapomeňte!

29. 9. 2014 | Jan Traxler | 7 komentářů

Dluhopisy jako „bezpečná investice“? Zapomeňte!

Dluhopisová bublina se dál nafukuje a nikdo neví, kdy přijde „velký prásk“. Držet státní dluhopisy následujících deset let je absolutní nesmysl. A spekulovat na pokles? To je jako čurat... celý článek

Partners Financial Services