Přikrášlené zisky bank se mohou opět brzy vypařit

Petr Čermák | rubrika: Analýza | 27. 4. 2009
Přikrášlené zisky bank se mohou opět brzy vypařit
Pozitivní čísla, která vykazují za první čtvrtletí některé americké banky, nejsou odrazem jejich skutečného stavu. Zisku dosahují zejména díky změnám v účtování ztrát, které jim způsobují klesající ceny aktiv. Investoři tak tápou, co vlastně ohlášená čísla říkají.

Zisk před zdaněním třinácti největších světových bank, které se zabývají i investičním bankovnictvím, se v roce 2008 propadl hluboko do červených čísel. Po letošním prvním čtvrtletí se zdá, jako by ani žádný špatný rok 2008 nebyl. Ať už jde o Goldman Sachs, Bank of America či Wells Fargo, všechny tyto banky se dokázaly přehoupnout zpět do černých čísel. Výjimkou je Morgan Stanley.

Jenže za zisky není zlepšení hospodářské situace, ale úprava amerických účetních pravidel GAAP. Stav ekonomik, kde banky působí, naopak ukazuje další problémy, kterým budou muset tyto finanční institucečelit.

Čtyři scénáře pro investiční bankovnictví

Kromě problémů s růstem nesplácených úvěrů nepotěší akcionáře ani zisk bank z investičního bankovnictví. Boston Consulting Group spočítala čtyři možné scénáře. I ten nejméně pravděpodobný scénář, návrat býčího trhu v roce 2009 a 2010, ukazuje, že zisková marže bude nižší než v roce 2006, kdy dosáhla 22 procent. Zisková marže se počítá jako zisk po zdanění v poměru k celkovým výnosům. Nejoptimističtější scénáře počítají se ziskovou marží 16, resp. 13 procent. Pokud bude dál přetrvávat medvědí trh, nebo bude navíc docházet k procesu snižování dluhů, zisková marže by se měla pohybovat ve výši 6, resp. 5 procent.

„Nynější pozitivní výsledky amerických bank jsou ve velké míře ovlivněny zrušením tržního ocenění aktiv,“ tvrdí Václav Kmínek z České spořitelny. Americká Rada pro standardy finančního účetnictví (FASB) připustila, že není nutné tržní cenou, která je nyní velmi nízká, oceňovat cenné papíryzajištěné různými podkladovými aktivy, například hypotékami, úvěry z kreditních karet či spotřebitelskými úvěry. Právě změna hodnoty těchto cenných papírů stála za loňskými obřími ztrátami. Zásahy do účetních standardů ale zhoršují možnost porovnat, jak na tom jednotlivé finanční instituce jsou. „Dopad je těžké posoudit. Pro investora jsou účetní výkazy nyní nepřehledné,“ tvrdí o rizicích změny účetnictví Milan Lávička, analytik Atlantik.

Změny v bankovním účetnictví připustila i Evropa. Na konci loňského roku přijala Evropská komise ve shodě s evropskými státy dodatky k účetním standardům, které umožňují převést bankám aktiva z kategorie „drženo pro obchodování“ a „drženo k prodeji“ do kategorie „drženo do splatnosti“. Znamená to, že do výkazů nebudou muset promítat ztráty způsobené poklesem cen těchto aktiv, vysvětluje Komise.

Čtvrtletní výsledky bank

Finanční instituceZisk (v miliardách dolarů)Zisk na běžnou akcii (v dolarech)
Bank of America4,250,44
Citigroup1,6-0,18
Credit Suisse1,71,37
Goldman Sachs1,813,39
JP Morgan 2,10,4
Morgan Stanley-0,177-0,57
Wells Fargo3,050,56
Pozn.: Ze zisku se vyplácí dividenda preferenčním akcií, proto je čistý zisk na běžnou akcii může být záporný, i když je zisk kladný.

Důkazem, že investoři s upravenými účetními výkazy nejsou spokojeni, může být reakce trhu na zisku Bank of America (BoA) za první čtvrtletí. I když ve srovnání s prvním čtvrtletím roku 2008 byl zisk BoA na akcii dvakrát vyšší, akcie ztratily za jeden den 25 procent hodnoty. „Trhy reagovaly negativně i na vyšší tvorbu opravných položek kvůli nebezpečí, že firmy a domácnosti nebudou schopny splácetpůjčky,“ vysvětluje Kmínek.

„Zhoršování ekonomické situace přináší bankám dodatečné náklady. Hlavním problémem teď pro ně budou nesplácené úvěry,“ potvrzuje Lávička. V případě BoA se ve výsledcích také objevilo, že banka navýšila rezervy na krytí ztrát z nesplácených úvěrů od konce prosince o 5 miliard na 13,4 miliardy dolarů. V roce 2008 dosahovala úroveň nesplácených úvěrů 1,93 procenta všech půjček, v absolutním vyjádření pak 6,5 miliardy dolarů. Za poslední tři měsíce podíl vzrostl na 2,58 procenta, resp. 9,3 miliardy dolarů.

Podobný problém dopadne i na Evropu, Česko či střední a východní Evropu obecně. „Z krátkodobého hlediska se pro střední a východní Evropu nic pozitivního čekat nedá. Podíl nesplácených úvěrů se bude rozhodně zvyšovat a banky budou muset vytvářet vyšší opravné položky,“ myslí si Kmínek.

V případě Ameriky by do dění v bankovním sektoru mohly vnést světlo zátěžové testy, které provádí tamní centrální banka FED. Testy mají zjistit, jestli banky budou potřebovat další kapitál, aby ustály globální recesi. V Evropě se investoři musí spokojit s účetními výkazy a spolehnout se, že o skutečném zdraví bank říkají pravdu. Se změnami v účetnictví to však mají zase o něco složitější.

Je dobře, že se bankám ulevilo změnou účetních standardů? Podělte se o názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rána optimistům: recese bude nejspíš horší, než se čekalo

24. 4. 2009 | Jan Stuchlík | 6 komentářů

Rána optimistům: recese bude nejspíš horší, než se čekalo

Česko samo proti recesi nic nezmůže. Klíčové evropské trhy, kam firmy vyváží svou produkci, letos zažijí rekordní propad a v mínusu budou patrně i příští rok, varuje Mezinárodní měnový... celý článek

Z Česka odtékají i kvůli krizi desítky miliard korun

23. 4. 2009 | Petr Čermák

Z Česka odtékají i kvůli krizi desítky miliard korun

Pro transformující se ekonomiku, jakou je Česká republika, je důležité, aby zde zahraniční firmy investovaly část svého zisku místo odvodu dividend do zahraničí. Rok 2008 ale naznačil,... celý článek

Erste chce kapitál, nabízí nejistý výnos 8 procent

21. 4. 2009 | Petr Čermák | 1 komentář

Erste chce kapitál, nabízí nejistý výnos 8 procent

Erste Bank si chce uchovat důvěru investorů získáním dalšího kapitálu a zajistit se tak i na očekávané zhoršení platební morálky některých dlužníků. Vydává proto účastnické cenné papíry... celý článek

Vzestup akcií nesvědčí bezpečným dluhopisům

17. 4. 2009 | Petr Čermák

Vzestup akcií nesvědčí bezpečným dluhopisům

Analytici se nadchnuli optimismem a tvrdí, že trhy se začínají odrážet ode dna. Důkazem toho jsou prý rostoucí akciové trhy. Zájem o akcie na druhou stranu snižuje poptávku po bezpečných... celý článek

Partners Financial Services