Finanční krize táhne evropské banky do červených čísel

Petr Čermák | rubrika: Co se děje | 10. 11. 2008
Finanční krize táhne evropské banky do červených čísel
Velkým evropským bankám ve třetím čtvrtletí výrazně klesl zisk. Příčinou jsou odpisy nekvalitních cenných papírů. Do budoucna se očekává zlepšení, nicméně lepším výsledkům bude nejspíš pro změnu bránit horší stav ekonomiky.

Finanční krizí se daří bankám proplouvat různě. Negativní dopady pociťuje hlavně západní Evropa, kde se zisky finančních ústavů propadly a mnohdy se dostaly i do červených čísel. „Týká se to především britských a švýcarských bank, které mají hospodaření nejvíce napojeno na USA. Ziskvětšinou sráží ztráty divizí investičního bankovnictví,“ míní Marek Hatlapatka, analytikCyrrus. Po zářijovém pádu akciových indexů musely banky přeceňovat držené cenné papíry. „Výsledky největších evropských bank za třetí čtvrtletí jsou ve srovnání s předchozím rokem výrazně nižší především z důvodu negativního přecenění cenných papírů, které dříve nakoupily. Čistý zisk se v průměru meziročně propadl zhruba o dvě třetiny,“ říká Martin Štěpán z odboru ekonomické a strategické analýzy České spořitelny.

Kapitálové injekce evropských vlád do bank

Finanční krize a s ní související vyšší riziko a odpisy snižují kapitálovou přiměřenost bank. Když tento ukazatel klesá, mohou být banky vnímány jako rizikovější. Ostatní banky by pak takové instituce nechtěly příliš půjčovat. Postiženou banku by to následně mohlo stáhnout do velkých problémů.

„Vládní kapitálová injekce nepomůže klientům, protože se jedná půjčku, která není určená na expanzi, tedy na zvýšení objemu poskytovaných úvěrů. Na druhou stranu je to rozumné řešení, aby se banka nedostala mezi rizikové subjekty,“ míní Jiří Fišer, analytik Patria. Injekce probíhají převážně formou nákupu prioritních akcií či konvertibilních dluhopisů. „Tím se zvyšuje základní kapitál banky, a posiluje se tím kapitálová přiměřenost, což uklidňuje investory, kteří se nechtějí pouštět do velkého rizika. Stát přitom v bance nezíská hlasovací právo.“ Tyto kapitálové injekce už využily například britská Royal Bank of Scotland, švýcarská UBS, rakouská Erste Bank, německá Commerzbank, belgická KBC či nizozemská banka ING.

Po roce se podařilo dostat do černých čísel švýcarskému gigantu UBS, který dosáhl ve třetím čtvrtletí zisku 296 milionů švýcarských franků (asi 4,85 miliardy korun). Banka sama ale tvrdí, že bude pravděpodobně ještě muset kvůli krizi odepsat 6 miliard franků, čímž potvrzuje negativní odhady pro příští čtvrtletí. Stejné náznaky dává druhá velká švýcarská banka Credit Suisse, která v půlce října ohlásila ztrátu 1,3 miliardy švýcarských franků za třetí čtvrtletí, za kterou může hlavně investiční divize. Ta prodělala 3,2 miliardy franků. Podle UBS je již situace stabilizovaná a vládní pomoc zastavila prudký odliv klientských aktiv. Zákazníci stáhli z banky za třetí čtvrtletí v čistém vyjádření 83,6 miliardy franků. „Management tvrdí, že po dohodě se švýcarskou centrální bankou o vyvedení rizikových aktiv z bilance banky se trendy (v toku kapitálu) zlepšují, ale totéž říkali už dříve,“ cituje ČTK analytika makléřské společnosti Kepler Capital Markets Dirk Becker. Ten dodává: „Máme dojem, že to nějaký čas potrvá, než začne do UBS ve významnějších objemech znovu proudit kapitál.“

Problémy evropského bankovnictví ukazuje i příklad francouzské Société Général (SG), která v minulém týdnu vyhlásila výsledky za třetí čtvrtletí. Vykázaný zisk skupiny 0,31 euro na akcii představuje 87procentní pokles oproti výsledkům z roku 2007. „Zisk ze zahraničních retailových aktivit SG meziročně vzrostl o 48 procent, zatímco zisk divize domácího francouzského retailového trhu meziročně poklesl o 5 procent. Divize investičního bankovnictví a správy aktiv se ocitly ve ztrátě,“ komentuje výsledek Hatlapatka. Bankám ve střední a východní Evropě, například Raiffeisen Internetional (RI) či Erste Bank Group (EBG), které se zaměřují převážně na retailové klienty, se daří dobře. Obě vykázaly růst zisku.

Západním finančním institucím komplikuje život i závislost na externím financování. „Specifikum České republiky i Slovenska je velmi nízký poměr úvěrů ke vkladům. V Česku se tento podíl pohybuje okolo 70 procent. V Eurozóně je to okolo 115 procent díky vysokému zadlužení domácností,“ uvádí Milan Lávička z Atlantik FT, proč jsou západní banky více závislé na půjčkách z mezibankovního trhu. To je v současné situaci, kdy si banky odmítají půjčovat na delší dobu a sazby rostou, výhoda českých bank.

„Pro poslední čtvrtletí se u většiny bank čeká návrat do zisku či jeho zvýšení. Kapitálová přiměřenost největších evropských bank je podle našeho názoru také relativně vysoká (v průměru přes deset procent) a mezibankovní trh projevuje známky uklidnění,“ myslí si Štěpán. Díky státním kapitálovým injekcím (viz box) by se do potíží nemusely dostat další banky. „Problémy budou určitě ještě nějaký čas pokračovat, nicméně jednotlivé státy již připravují scénáře řešení a většina již také vyčlenila prostředky na podporubankovního sektoru. Nyní již pravděpodobně půjde spíše o to, kolik to vše bude jednotlivé státy stát,“ míní Lávička.

Není ovšem vyloučeno, že některé ztráty způsobené nynější krizí se dostanou na světlo až podstatně později. „Některé banky, například Deutsche Bank, využily úpravy účetních pravidel dle IFRS a některé položky převedly do kolonky „drženo do splatnosti“, takže aktiva nepřecenily na skutečnou hodnotu,“ vysvětluje Marek Hatlapatka, proč mohou ještě vypadnout nějací kostlivci z trezorů bank. Situace je pro západní banky o to komplikovanější, že kromě přetrvávajících odpisů se budou muset potýkat se stagnací či poklesem HDP v eurozóně, což s sebou nese riziko dalších nesplácených úvěrů.

Výsledky zahraničních bank za třetí čtvrtletí 2008

Zisk na akcii ve 3Q 2008Zisk na akcii ve 3Q 2007Meziroční změna (v procentech)Čistý zisk za 3Q (v mil. euro)
Erste Bank1,351,54-12,3271,9
Deutsche Bank0,833,31-75414
BNP ParibasNA2,25-84901
Commerzbank-0,450,51-184,3-285
Société Général0,312,41-87,1183
Raiffeisen InternationalNA1,51NA296
KBC-2,661,85-244-906
UniCreditNA0,11-19,43616
Credit AgricoleNA0,53NA76
Credit Suisse-1,221,27-196-783
UBS0,09-0,4125183
Zdroj: Cyrrus, Česká spořitelna, stránky bank

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

České banky chrání před krizí jejich konzervativnost

10. 11. 2008 | Věra Tůmová

České banky chrání před krizí jejich konzervativnost

Vysoký objem vkladů, opatrnost bankéřů a minimum rizikových investic drží banky v Česku ve výborné kondici. Daří se jim skvěle navzdory situaci v zahraničí. Za tři čtvrtletí vytvořily... celý článek

Obama chce nalít do ekonomiky stovky miliard i škrtat daně

6. 11. 2008 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Obama chce nalít do ekonomiky stovky miliard i škrtat daně

Nový americký prezident bude muset řešit největší ekonomické problémy za posledních několik desetiletí. O to složitější bude najít prostor pro plnění předvolebních slibů. S bezmeznou... celý článek

Kdy může stát vyhlásit bankrot

23. 10. 2008 | Petr Čermák | 2 komentáře

Kdy může stát vyhlásit bankrot

Aby stát uhradil závazky, na které nemá ihned peníze, vydává dluhopisy. Dokud jsou investoři ochotni je kupovat, je vše v pořádku. Pokud o ně zájem ztratí a stát přestane splácet své... celý článek

Za tři čtvrtletí se z domácích podílových fondů vypařilo 11 miliard

1. 10. 2008 | Petr Čermák | 1 komentář

Za tři čtvrtletí se z domácích podílových fondů vypařilo 11 miliard

Investoři do podílových fondů, které jsou registrované v Česku, od začátku roku ztratili dohromady 11 miliard korun. Nejlepší obranou proti takovým poklesům je vydržet a počkat, až... celý článek

O přijetí eura rozhodne víra a ne čísla

19. 9. 2008 | Jan Stuchlík | 13 komentářů

O přijetí eura rozhodne víra a ne čísla

Určení data vstupu Česka do eurozóny přestává záviset na číslech. Ta si umí zastánci a odpůrci brzkého přijetí eura vyložit tak, aby podpořila jejich argumenty. Na váze tak získávají... celý článek

Partners Financial Services