Dluhopisové fondy jako ochrana před vysokou inflací

PR článek | rubrika: FINEXPO | 20. 3. 2023
Dluhopisy byly v posledních letech opomíjeným investičním nástrojem. Jejich doba přišla nyní, kdy díky vysoké inflaci, potažmo vysokým úrokovým sazbám mají konečně co nabídnout.
Dluhopisové fondy jako ochrana před vysokou inflací

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Naše úspory nebyly nikdy v takovém ohrožení ztrátou své reálné hodnoty, jako je to v posledním roce. Důvodem je samozřejmě rekordní inflace, která vypadá, že tu s námi ještě nějakou dobu pobude. Ochranou proti znehodnocení peněz je jejich zhodnocení, tedy jinými slovy vhodně zvolený investiční nástroj, který na jejich ochranu použijeme. A to nejlépe takový, který nabídne nejvýhodnější poměr mezi dostatečně vysokým výnosem a dostatečně nízkou mírou podstupovaného investičního rizika. Kde jej však najít?

Odpověď se zdá složitá, ale vlastně ji máme přímo před sebou. Jsou jí dluhopisy, jeden z nejstarších investičních nástrojů vůbec. V posledních letech stály tak trochu stranou zájmu investorů, kvůli neatraktivnímu výnosu. Není se co divit, v období nízkých úrokových sazeb nenabízely ani dluhopisy nic zázračného, státní dluhopisy stěží dosahovaly vůbec nějakých kladných výnosů. Dnes je ale vše jinak.

S inflací je třeba bojovat a Česká národní banka to dělá svým nejúčinnějším nástrojem, tedy úrokovými sazbami. Ty jsou nyní ukotveny na bezprecedentních sedmi procentech, číslu, které by si málokdo z nás ještě před nedávnem dokázal představit. Ruku v ruce s růstem úroků stouply i výnosy dluhopisů, a to jak těch státních, tak podnikových. Jen pro ilustraci, zatímco výnos desetiletého českého státního dluhopisu byl před dvěma lety pod dvěma procenty, dnes se pohybuje na hranici pěti procent. Kratší, roční, český státní dluhopis pak bez problému překonává výnos šest procent.

S každou investicí je spojené riziko, dluhopisy nevyjímaje. Jakou tedy zvolit nejbezpečnější cestu? Pro běžného investora jsou jí bezesporu podílové fondy, tedy v tomto případě dluhopisové podílové fondy. Důvodů, proč si vybrat právě tento způsob investování, je spousta, jmenujme především vysokou diverzifikaci (rozložení). Běžný podílový fond je složen z několika desítek až stovek různých samostatných dluhopisů, což zásadně snižuje riziko výběru jednoho konkrétního špatného titulu. Výhodou je také možnost velmi snadného pravidelného investování, a to jak velkých, tak malých částek v řádech stokorun měsíčně.

Jaké dluhopisové fondy tedy vybrat? Variant je několik a v zásadě se liší podle doby, po kterou chceme zhodnocovat své prostředky. Dluhopisy jsou aktuálně nejatraktivnější pro investory, hledající vhodné řešení pro krátkodobé horizonty. Pro ten úplně nejkratší, do jednoho roku, je nejvhodnější a také nejpopulárnější volbou fond Conseq Repofond. Jde o fond krátkodobých dluhopisů, jejichž výnos je přímo odvozen od základní úrokové sazby ČNB (dvoutýdenní reposazby). Očekávaný výnos fondu je tak přímo spojen s touto sazbou a po odečtení nákladu fondu je v krátkodobém horizontu cílen na úroveň 6,25 % p. a. Je nutné počítat s tím, že jakmile se centrální bance podaří inflaci zkrotit a bude si moci dovolit snížit úrokové sazby, bude postupně klesat i výnos tohoto fondu.

S rostoucí délkou horizontu je vhodné měnit strategii a vedle peněžního trhu (Repofondu) využívat právě dluhopisové fondy. Konzervativnější přístup nabízí fond Conseq Invest Dluhopisový fond, který je tvořen mixem mezi státními a podnikovými dluhopisy. Čistě na oblast podnikových dluhopisů, které jsou typicky spojeny s vyšším výnosem za cenu vyššího rizika nesplácení, pak míří například fond Conseq korporátních dluhopisů. Oproti zmiňovanému Repofondu nabízí tyto fondy zajímavý výnos překračující dobu, po kterou očekáváme trvání vysokých úroků v ekonomice. Těží ze zmiňovaného růstu dluhopisových výnosů, které reagují na pohyby úrokové míry v ekonomice.

Dvouciferná inflace a úrokové sazby na hladině sedmi procent jsou z pohledu historie zcela výjimečnou situací. Vedle všech neblahých dopadů však otevírají i zcela unikátní investiční příležitosti. Bylo by škoda jich v této chvíli nevyužít a neobrátit je ve svůj prospěch. Není proč váhat, dluhopisový rychlík na nikoho nečeká!

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Třetině Čechů chybí finanční znalosti. Ženy tápou častěji, ukázal průzkum

14. 5. 2024 | Kateřina Hovorková

Třetině Čechů chybí finanční znalosti. Ženy tápou častěji, ukázal průzkum

Jaký je rozdíl mezi běžným a spořicím účtem? Co se skrývá pod pojmem inflace a úročení? Je bezpečnější podíl v akciovém fondu, nebo nákup akcií jedné firmy? Co jsou kryptoměny? Na takové... celý článek

Kongres USA proti regulaci krypta. V Argentině dělají bitcoin z odpadu. Týden v kryptu

11. 5. 2024 | Tomáš Krause

Kongres USA proti regulaci krypta. V Argentině dělají bitcoin z odpadu. Týden v kryptu

Miliarda transakcí bitcoinem. Ethereum je zase inflační. Argentina vyrábí bitcoin z odpadu. Američtí kongresmani proti regulacím Komise pro cenné papíry, jejíž šéf se je prý pokoušel... celý článek

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

9. 5. 2024 | Martin Mašát | 2 komentáře

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

Optimismus došel. Investoři přestávají věřit tomu, že se ve Spojených státech podaří brzy zamést s inflací a že klesnou úrokové sazby tamější centrální banky. Špatnou náladou se nechali... celý článek

Kolik vám vynesou dividendy z českých akcií? Přehled

9. 5. 2024 | Jan Traxler | 5 komentářů

Kolik vám vynesou dividendy z českých akcií? Přehled

Nejvyšší dividendový výnos z akcií obchodovaných na pražské burze nabízejí pravidelně Moneta, Philip Morris a ČEZ. Kolik dostanou akcionáři letos a jaký je výhled do příštích let?

Těžké časy pro bitcoinové peněženky i zakladatele Binance. Týden v kryptu

4. 5. 2024 | Tomáš Krause

Těžké časy pro bitcoinové peněženky i zakladatele Binance. Týden v kryptu

Peněženka Phoenix končí v USA, čtyři měsíce v base pro CZ, SEC se zajímá o ethereum už od loňského jara, zklamání z hongkongských ETF a Paraguay má na stole návrh udělat z bitcoinu... celý článek

Partners Financial Services