Kam investovat 10 000 korun?

PR článek | rubrika: FINEXPO | 3. 10. 2021
Máte zájem investovat deset tisíc korun? Nejste sami. S největší pravděpodobností je to důvod, proč jste ještě nezačali investovat nebo přinejmenším nediverzifikovali své portfolio. Naštěstí existuje řada možností, jak začít v malém a postupně rozšiřovat své finanční portfolio. V tomto článku vám vysvětlím nejlepší způsoby, jak investovat 10 000 korun, takže pokračujte ve čtení.
Kam investovat 10 000 korun?

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Inflace v Čechách dosahuje rekordní hodnoty kolem 9 %, to znamená že každá naspořená stokoruna ztrácí 9 korun ze své koupěschopnosti.

A bude hůř. Dokonce roku 2022 bude inflace dle našich ekonomů ještě růst. Nyní je čas zvážit, kam chcete své úspory investovat a ochránit je před prudkým poklesem koupěschopnosti.

V první řadě se musíte zamyslet nad otevřením obchodního účtu u renomovaného online makléře. Investujete své těžce vydělané peníze, z toho důvodu je výběr akciového brokera pro začátek investování důležitý. V Čechách je velmi oblíbený regulovaný broker XTB v nedávné minulosti známý také pod jménem X-Trade Brokers.

ETF fondy obchodované na burze

Když si tvoříte investiční portfolio, je fond obchodovaný na burze (ETF) skvělým začátkem. Mnoho ETF, z nichž si můžete vybrat, odráží referenční hodnotu nějakého burzovního indexu, například americký index blue chips SP500 nebo technologický index NASDAQ 100. ETF se jednoduše nakupují, mají v průměru nižší náklady než mnoho jiných investičních možností, například aktivně spravované podílové fondy, a jsou skvělé pro malé investice. Naučte se, jak investovat do ETF a začněte své investiční dobrodružství.

Investování do akcií

Pokud chcete mít větší kontrolu nad svým majetkem a nad tím, kterou společnost vlastníte, zvažte nákup jednotlivých akcií. Je možné vytvořit dobře vyvážené portfolio začínajících akcií již s 1000 USD. Investoři si mohou koupit i zlomkové akcie drahých akcií. Jednotlivé akcie lze držet jak v IRA, tak na zdanitelných makléřských účtech. Zisky z jednotlivých akcií navíc nejsou zdaněny, dokud nejsou prodány, takže se jedná o vynikající techniku pro odložení daní na makléřském účtu.

Roboporadci

Slovo roboporadce může znít jako něco ze sci-fi filmu, ale v dnešní době je poměrně běžné. Roboporadce je levnou alternativou správce majetku. Může být výhodný, pokud jste začínající investor, který se cítí zahlcen desítkami dostupných možností investování. Před vložením svých peněz do nízkonákladového investičního portfolia vám tito poradci na bázi umělé inteligence položí několik základních otázek, aby posoudili vaše investiční cíle a zvážili rizika. Na základě svých algoritmů vaše portfolio neustále upravují. Přímo s robotickým poradcem můžete investovat za 10 000 korun.

Obchodování s kryptoměnami

Kryptoměny jsou stále populárnější. I když se obchodování s nimi může zdát nebezpečné, zajištění proti rizikům zde může také zmírnit následky špatně načasovaného obchodu. Existuje také řada platforem pro směnu kryptoměn. Než se do nich ale pustíte, udělejte si průzkum. Zjistěte také nuance obchodování s bitcoiny, ethereem, litecoiny a dalšími kryptoměnami.

I když existuje více než 3000 kryptoměn, jen několik z nich je v současnosti relevantních. Najděte si kryptoburzu, prostudujte obchodní modely, vyhledejte průrazy dlouhodobých klouzavých průměrů a začněte obchodovat. Zde najdete návod jak si koupit bitcoin.

Při ceně 41 150 USD za minci v úterý odpoledne byste za 10000 CZK investovaných do bitcoinu na začátku roku získali 0,034 tokenu v hodnotě přibližně 1632 USD. Největší světová kryptoměna bitcoin se od 1. ledna do konce prosince podle tržní kapitalizace vyšplhala o více než 65 %. V únoru poprvé dosáhla tržní kapitalizace 1 bilionu dolarů, ale od té doby klesla na téměř 900 miliard dolarů.

Závěr

Takže to máte. Jak investovat peníze v hodnotě deset tisíc korun? Možná jste v minulosti investování odkládali, protože jste nevěřili, že máte dostatek počátečních prostředků. Jak vidíte, 1000 dolarů je víc než dost na to, abyste mohli začít s různými aktivitami, od obchodování s opcemi až po investování do vzdělání svého dítěte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Třetině Čechů chybí finanční znalosti. Ženy tápou častěji, ukázal průzkum

14. 5. 2024 | Kateřina Hovorková

Třetině Čechů chybí finanční znalosti. Ženy tápou častěji, ukázal průzkum

Jaký je rozdíl mezi běžným a spořicím účtem? Co se skrývá pod pojmem inflace a úročení? Je bezpečnější podíl v akciovém fondu, nebo nákup akcií jedné firmy? Co jsou kryptoměny? Na takové... celý článek

Kongres USA proti regulaci krypta. V Argentině dělají bitcoin z odpadu. Týden v kryptu

11. 5. 2024 | Tomáš Krause

Kongres USA proti regulaci krypta. V Argentině dělají bitcoin z odpadu. Týden v kryptu

Miliarda transakcí bitcoinem. Ethereum je zase inflační. Argentina vyrábí bitcoin z odpadu. Američtí kongresmani proti regulacím Komise pro cenné papíry, jejíž šéf se je prý pokoušel... celý článek

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

9. 5. 2024 | Martin Mašát | 2 komentáře

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

Optimismus došel. Investoři přestávají věřit tomu, že se ve Spojených státech podaří brzy zamést s inflací a že klesnou úrokové sazby tamější centrální banky. Špatnou náladou se nechali... celý článek

Kolik vám vynesou dividendy z českých akcií? Přehled

9. 5. 2024 | Jan Traxler | 5 komentářů

Kolik vám vynesou dividendy z českých akcií? Přehled

Nejvyšší dividendový výnos z akcií obchodovaných na pražské burze nabízejí pravidelně Moneta, Philip Morris a ČEZ. Kolik dostanou akcionáři letos a jaký je výhled do příštích let?

Těžké časy pro bitcoinové peněženky i zakladatele Binance. Týden v kryptu

4. 5. 2024 | Tomáš Krause

Těžké časy pro bitcoinové peněženky i zakladatele Binance. Týden v kryptu

Peněženka Phoenix končí v USA, čtyři měsíce v base pro CZ, SEC se zajímá o ethereum už od loňského jara, zklamání z hongkongských ETF a Paraguay má na stole návrh udělat z bitcoinu... celý článek

Partners Financial Services