Fondy: Ani vedra naše investory nerozehřála

Petr Fejtek | rubrika: Podílové fondy | 28. 5. 2007
Fondy: Ani vedra naše investory nerozehřála
Z 820 miliónů korun bychom mohli mít radost, jenže opět tři čtvrtě z nich usnulo v zajištěných fondech, navíc přes 300 miliónů spolkl jeden elitní. Ale není se příliš co divit, protože akciové trhy připomínají současné počasí: dusno, přehřáto, mráčky. Připomíná to klid před bouřkou.

Fondy peněžního trhy inkasovaly jen 80 miliónů korun, zatímco skoro 150 miliónů opustilo dluhopisové fondy. Ještě, že 200 miliónů korun získaly smíšené fondy, ovšem opět jen díky 150 miliónům mířícím do IKS Balancovaných (profil, názory) a Fénixe smíšeného (profil, názory).
A protože akciové fondy i za vydatné pomoci ČS-Reico nemovitostního získaly ani ne 40 miliónů, dává součet čistých prodejů za standardní fondy jen necelých 200 miliónů korun.

Zajištěné hrají durcha

Do 640 miliónů korun moc neschází, což je další pěkný list, s nímž se dá hrát se zavřenýma očima. Ovšem trumf přišel z privat banking, tedy vysoce organizované skupiny investorů, které ČSOB chová jak v bavlnce a nabízí jim vybrané pochoutky. Proto není problém načasovat v krátké době třeba přes 300 miliónů, které tentokrát vykázal ČSOB Private Banking Europe Short 3. Ani běžná klientela se v ČSOB ovšem nenechala zahanbit a do svého oblíbeného Vodního bohatství 2 nasnášeli pěkné 124 milióny korun.
Ostatní zajištěné fondy se pod vedením Maxe 9 postaraly o dalších víc než 200 miliónů, takže konečná suma, kterou si připsaly zajištěné fondy, se řadí k těm vyšším.
Přitom nejde o nějak výjimečný výkon, protože i od začátku roku dosáhla obliba zajištěných 10 miliard korun, což je také přes 74 % všech peněz z 13,5 miliardy korun, které investoři do fondů přinesli. A protože další skoro 3 miliardy skončily v peněžácích, asi je jasné, jak fondbyznys u nás vypadá.

Rekordy nejen teplotní

Po sedmi růstových týdnech amerických trhů dopadl ten osmý jaksi „na plichtu“, také Asie se vzpamatovávala z propadu pod vlivem čínského trhu reagujícího na zpřísnění měnové politiky. V pondělí od rána svítila na semaforu v Praze zelená: index PX hned dopoledne přeskočil 1850 bodů, po obědě dokonce vyzkoušel i 1854 body.
Odpoledne ve čtvrt na tři však někdo šlápl na brzdu a PX nakonec ztratil 0,19 %. Prý přišla prodejní smršť, když se všichni vrhli na závěrečné vybírání zisků. I americké trhy hodinku před závěrem zrozpačitěly a Dow Jones dokonce desetinu procenta ubral. Asie ovšem měla velmi pozitivní den, MSCI Asia-Pacific vyrostl o 0,8 % a uzavřel na nejvyšší hodnotě od 14. května.
Celý týden se u nás ale objevovali prodejci, kteří se prý přesouvají ze střední Evropy dále na východ, tedy do Turecka a Ruska. Evropa se vyhřívala na sluníčku a Dow Jones Stoxx 600 šel nejvýše od září roku 2000. Ve středu jsme si i v Praze dali jako moučník další historické maximum.

Kdopak by se Číny bál…

Závěr týdne poznamenal bývalý šéf americké centrální banky, Fedu, Alan Greenspan, který se nechal slyšet, že se obává "dramatické kontrakce" na čínské burze. V posledním roce byl jejich růst podle něj příliš rychlý a je zřejmé, že ceny se nebudou zvyšovat donekonečna. Greenspan to řekl účastníkům schůzky v Madridu, které se zúčastnil prostřednictvím telekonference.
Sice podle něj ceny některých aktiv po celém světě klesnou, což ale nemusí příliš zasáhnout ekonomiku, která už je dostatečně flexibilní. Pustil však z lahve dalšího džina: světová ekonomika prý nevydrží současné tempo růstu. Rychlý růst je podle něj jen jednorázovým vyrovnáním sil ve světovém obchodě. Motorem hospodářského růstu je především dovoz levného zboží z Číny a levná pracovní síla ve východní Evropě, vliv mají však i nízká inflace a úrokové sazby.
Jistěže fungování komparativních výhod je asi ten nejsilnější motor současné globální ekonomiky, ale s technologických vývojem dochází i k „přesunům“ těchto výhod.

Tak či onak, trhy znejistěly a ukázaly palcem dolů – S&P 500 umazal téměř jedno procento a technologický Nasdaq zkorigoval 1,5 procenta. Zlato padlo dokonce o víc než tři procenta.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.


Sazby trhům vládnou

Americké akcie tak razantně ztrácely nikoli v reakci na Greenspana, ale na rostoucí výnosy vládních dluhopisů. Paradoxně impulsem k redukování pozic se stalo oznámení vyššího než očekávaného údaje ohledně počtu prodaných nových domů v USA za měsíc duben (Paulson se dokonce nechal slyšet, že korekce v realitním sektoru je z většiny minulostí). To sice utišilo obavy z vývoje nemovitostního trhu, ale na druhou stranu se hlavně snížila šance brzkého snižování úrokových sazeb.
Výnos desetiletého vládního dluhopisu (používaný jako bezriziková výnosová míra) vzrostl na 4,83 %, zatímco na začátku května se ocital o zhruba o 20 bodů níže na úrovních kolem 4,6 %.
V reakci na Ameriku pokračoval i propad asijských akciových titulů, protože většina jejich blue-chips má cílový trh právě Spojené státy. Celkový MSCI Asia-Pacific ztratil přes procento, ale naopak čínský CSI 300 Index přidal 1,77 procenta, když třeba Lenovo, třetí největší výrobce osobních počítačů narostl o 13 procent a Shenzen Development Bank přidala 5 procent, což je její denní limit pro pohyb nahoru i dolů.

Jak to asi bude dál?

OECD předpovídá, že sazby v USA zůstanou letos beze změny. Dvě snížení na 4,75 % přijdou do konce roku 2008. ECB ještě letos ve dvou krocích zvýší sazby na 4,25 %. Inflaci v eurozóně OECD odhaduje letos na 1,8 procenta, v roce 2008 na rovná 2 procena.
Česku OECD zvedá odhad letošního růstu ekonomiky na 5,5 procenta (předchozí odhad 4,8 %), v roce 2008 zpomalení na 3,5 procenta. Pro Slovensko čeká, že HDP letos stoupne o 8,7 procenta, v roce 2008 o 7,6 procenta. Odhad ekonomického růstu eurozóny počítá letos s 2,7 procenta, v roce 2008 s 2,3 procenta.
O růstu českých sazeb se bude rozhodovat ve čtvrtek, ale čtvrt procenta je už prý započítáno ve všech cenách. Navíc nabízené fixingy prý počítají v průměru s ještě vyšším růstem úroků v budoucnosti, než se čeká.
PX sice za týden o víc než procento ubral, ale protože před rokem jsme již byli v korekci, 12měsíční výnos se vyhoupl na 34 procent. Nu a Amerika v pátek odpoledne kompletně rostla, takže v pondělí zas vzhůru!

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: zpátky do zajetých kolejí

21. 5. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: zpátky do zajetých kolejí

Půlmiliarda sice neurazí, jenže z ní dvě třetiny opět zamířily do zajištěných fondů. O zbylou třetinu se podělily fondy peněžního trhu se smíšenými fondy, když nahradily sedmdesátimiliónové... celý článek

Fondy: krátký, ale akciový týden

14. 5. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: krátký, ale akciový týden

Na to, že byl sváteční týden, se investice do fondů vyšplhaly na pěkných 550 miliónů. Navíc poprvé za poslední víc než rok v týdenním přeboru zvítězily akciové fondy. Vše způsobil vstup... celý článek

Fondy: jarní míza povzbudila i naše investory

7. 5. 2007 | Petr Fejtek | 1 komentář

Fondy: jarní míza povzbudila i naše investory

V soutěži fondů opět zvítězily ty zajištěné. Přitáhly více než 300 milióny korun. Smíšené fondy s nimi však tentokrát držely statečně krok, když získaly bezmála čtvrt miliardy. Týden... celý článek

Fondy: akciové ve vlně odkupů

23. 4. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: akciové ve vlně odkupů

Součet čistých prodejů jen málo přes 400 miliónů, protože čtvrtmiliarda odešla z dluhopisových, akciových a tentokrát i smíšených fondů. Bilanci zachraňují opět fondy peněžního trhu... celý článek

Partners Financial Services