Příležitost nejen pro velké investory

Příležitost nejen pro velké investory
Měly by transakce firem soukromého kapitálu (tzv. private equity), které se obvykle pohybují v řádech miliard dolarů, zajímat i běžné investory? Odpověď zní - jednoznačně ano.

Když v roce 1989 firma soukromého kapitálu Kohlberg Kravis Roberts (KKR) po legendární bitvě koupila tabákovou společnost RJR Nabisco, jednalo se o největší transakci ve své době, která kromě jiného inspirovala vznik knihy Barbaři před branami. Od té doby je o firmách podobných KKR slyšet čím dál více. Nejde přitom jen o byznys pro velké investory, kteří disponují miliardami dolarů (profil, názory). Jejich transakce poskytují příležitosti k výdělku i běžným investorům. Ti mohou vydělat na obou typech transakcí, které firmy private equity provádějí. Jak na tom, když kupují akcie veřejně obchodovatelných společností, obvykle za vyšší než aktuální tržní cenu, tak na tom, když private equity firma po čase tyto akcie zase prodává.

Snahou private equity firem je nakoupit společnost co nejlevněji, provést v ní nezbytné změny (restrukturalizace, modernizace, propouštění zaměstnanců atd.) a ozdravenou firmu poté se ziskem prodat. Není neobvyklé, že tento svůj exit provedou přes kapitálový trh a část akcií, které vlastní, prodají zpět přes burzu. Pro obyčejného investora se tak otevírá prostor nakupovat akcie ozdravených firem s dobrou vyhlídkou do budoucna. Rozhodně ale nejde o zdroj jistého zisku.

Následující příklady to dokazují. Do skupiny úspěšných patří akcie Burger Kingu, které od svého uvedení na trh v květnu loňského roku vzrostly o 45 procent. Akcie Hertzu byly na trh uvedeny až v listopadu loňského roku a od té doby se jejich hodnota zvýšila o 41 procent. Mezi propadáky se zařadily akcie britského obchodního řetězce Debenhams, které od svého znovuuvedení na burzu v květnu 2006 ztratily téměř 30 procent hodnoty. Je evidentní, že nakupovat akcie při exitu private equity firem může být velmi zajímavé, ale, stejně jako při ostatních investicích, je nutné tak činit s rozmyslem.

V současné době se připravuje uvedení na burzu u dvou společností, které stojí za pozornost. Primární emisi akcií chystá společnost Blackstone, velmi agresivní private equity firma, která nedávno koupila firmu Equity Office za 38,9 miliardy dolarů (což je pro představu zhruba ekvivalent českého státního rozpočtu). Kromě jiných už zájem o koupi jejích akcií oznámila čínská vláda, která prostřednictvím agentury pro zahraniční investice do Blackstonu investuje tři miliardy dolarů. Druhou transakcí je exit kanadské private equity firmy Onex, která bude prodávat část svého podílu ve společnosti Spirit AeroSystems (SPR). Spirit vyrábí části letadel a v minulosti byl divizí Boeingu. Největšími konkurenty pro Spirit jsou Honeywell (HON) a Lockheed Martin (LMT).

Nepřehlédněte nový speciál Jak na opce.
Opce mohou sloužit jak k ryze investičním účelům, tak ke spíše spekulativním obchodům. Investiční seriál Jak na opce vás seznámí nejen se zásadami opčního obchodování a základními definicemi a pravidly, ale na příkladu praktických ukázek vám přiblíží i komplexnější strategie. Zjistíte také, jak se opce využívají při sestavování zajištěného fondu. Nechybí ani nové unikátní kalkulačky.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Výplaty náhrad mají stále velké zpoždění

23. 5. 2007 | Roman Stuchlík

Výplaty náhrad mají stále velké zpoždění

Po letech existence bez prostředků se Garančnímu fondu obchodníků s cennými papíry začalo dařit získávat zdroje pro výplatu náhrad poškozeným klientům.

Nenechte banku, aby vydělávala místo vás

17. 5. 2007 | Vladimír Bádr

Nenechte banku, aby vydělávala místo vás

Banky investují část úspor svých klientů na kapitálovém trhu. Výnosy z těchto transakcí jsou vyšší než úrok, který střadatelům nabízí. Není přitom důvod, aby střadatelé místo nízkého... celý článek

Nejčastější investiční omyly: čeho se vyvarovat

26. 4. 2007 | David Urbánek | 3 komentáře

Nejčastější investiční omyly: čeho se vyvarovat

Pokud investujete sami a nemáte s kapitálovými trhy dostatečné zkušenosti, možná využijete některé z následujících rad. Vyhnout se základním chybám znamená vyhnout se zbytečným ztrátám.... celý článek

Komodity: zemědělský sektor je zajímavou příležitostí k investicím

26. 4. 2007 | Robert Šíbl

Komodity: zemědělský sektor je zajímavou příležitostí k investicím

V uplynulém měsíci se ropa stala hlavním aktérem na komoditních trzích. Růst politických rizik podpořený napjetím mezi Íránem a Velkou Británií zvedl cenu ropy až k 69 dolarům za barel.... celý článek

Fond navázaný na průměr indexu snižuje výnos, ale nabídne vyšší garanci

25. 4. 2007 | Petr Syrový

Fond navázaný na průměr indexu snižuje výnos, ale nabídne vyšší garanci

V uplynulých dnech jsme si ukázali, jak je možné při "výrobě" zajištěného fondu různými způsoby dosáhnout 100% participace na výkonu indexu. Dnes si představíme další možnost, kterou... celý článek

Partners Financial Services