Prodlužte si záruku nakoupeného zboží až na 5 let

Prodlužte si záruku nakoupeného zboží až na 5 let
Na převážnou většinu výrobků se vztahuje zákonem stanovená dvouletá záruční lhůta. Někteří prodejci ale nabízejí možnost prodloužení záruky, případně širšího pojistného krytí. A to až na dobu 5 let. Zejména v případě elektroniky stojí za to nad tímto produktem zauvažovat. Co nabízejí Datart a Electro World? Jak tyto produkty fungují?

Možnost zakoupení prodloužené záruky na našem trhu nabízí několik prodejců. Jak funguje a kolik stojí, si předvedeme na příkladu nabídky Electro World, tedy jeho služby Vaše Jistota, a prodejny Datart, která produkt nazvala Prodloužená záruka.

Princip těchto nabídek spočívá v tom, že za úplatu, viz tabulku níže, k zakoupeným výrobkům získáte prodloužení záruční doby a výraznější rozšíření oblasti, na kterou se záruka vztahuje (např. nedochází ke snížení hodnoty výrobku kvůli stáří či opotřebení).

Porovnejme si oba produkty

Jak Vaše Jistota (Electro World), tak Prodloužená záruka (Datart) zajišťují prodloužení zákonné dvouleté záruční doby na 3 či 5 let (podle druhu výrobku a vašeho výběru). V této lhůtě tedy kryjí standardní závady jinak splňující 2letý záruční nárok na opravu. Produkty neuplatňují spoluúčast a plnění z nich není ovlivněno mírou opotřebení výrobku. Nejsou stanoveny žádné limity, hradí se tedy plnění až do pořizovací ceny výrobku. Za službu se platí jednorázově při nákupu.

Prodloužená záruka se oproti Vaší Jistotě vztahuje také na nahodilé škod vnějšího původu, tedy chybnou manipulaci, živelní škody (ovšem s výjimkou zemětřesení, vichřice, záplavy a povodně), na vnitřní elektronické poruchy, poškození během přepravy a škody vzniklé v dopravním prostředku.

Cena za prodloužení záruky o 3 roky
Výrobek Datart Electro World
Videokamera * 1 990 Kč Cena přístroje do 21 500 Kč: 1 773 Kč
nad 21 500 Kč a do 33 000 Kč: 2 440 Kč
nad 33 000 Kč: 2 775 Kč
DVD rekordér 2 990 Kč Cena přístroje do 8 300 Kč: 1 484 Kč
od 8 300 Kč do 13 300 Kč: 1 996 Kč
od 13 300 Kč do 25 000 Kč: 2 217 Kč
nad 25 000 Kč: 3 106 Kč
Notebook * 3 990 Kč Cena přístroje do 33 300 Kč: 3 219 Kč
nad 33 300 Kč a do 50 000 Kč: 3 774 Kč
nad 50 000 Kč: 4 886 Kč
Myčka 2 990 Kč 2 415 Kč
Pračka 2 990 Kč 2 415 Kč
* prodloužení záruky o 1 rok

Všechno vám ale samozřejmě ani Electro World ani Datart neuzná. Jak asi předpokládáte, smůlu máte třeba v případě, kdy vám zakoupený výrobek někdo ukradne, ztratíte jej nebo ho úmyslně či nedbalostí zničíte či poničíte. Poškození neovlivňující funkci výrobku také není předmětem plnění, spotřební materiál a příslušenství (jako baterie, žárovky, filmy, dobíječky apod.) jde také jen na váš účet. Ovšem ani na škody způsobené vadou softwaru se záruka nevztahuje.
Sami si také platíte náklady na řádnou údržbu, škody vzniklé zanedbáním údržby, běžným opotřebením či korozí a škody vniklé instalací, opravou nebo údržbou. Z vaší kapsy půjdou také náklady na rozebrání a sestavení poškozeného zboží, které souvisí s přepravou k autorizovanému opravci.

Pokud jsou škody kryty stále ještě zákonnou zárukou, pak se ta upřednostňuje před těmito placenými nadstandardními službami.

Jak nadstandardní záruku pořídit?

V prodejnách Eletro Worldu si ji můžete sjednat při placení u pokladny, bližší informace ovšem získáte až na místě. Sazebníky, soupisy zboží, které lze pojistit, a další detaily budete totiž mimo prodejnu, třeba na internetu, hledat marně. Sazbu i možnost, zda lze vámi vybrané zboží takto pojistit, vám tedy sdělí až prodavač při natypování kódu zboží do pokladny.
Opačnou cestou jde Datart. Tabulky s cenami jsou přehledné a hlavně zákazníkům dostupné, a to na této adrese.

Datart zajišťuje krytí škod ze svých zdrojů, v jeho případě se tedy jedná se o vlastní produkt. Zákazníci Electro Worldu jsou pojištěni u švédské pojišťovny Moderna Försäkringar Sak AB.

Jedná se o zajímavý nápad a doufejme, že na našem trhu nepůjde o ojedinělou nabídku a časem přibudou i další a další prodejci s podobnými produkty.

Máte zkušenost s popisovanými produkty? Již jste jich potřebovali využít? Co si myslíte o zákonné dvouleté záruce? Je to málo, nebo moc?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 3. 2006 9:35, petr

U některých výrobků je to zdražení vysoké a nevyplatí se. Příkladem je DVD rekordér. Já v prosinci koupil DVD rekordér Panasonic za 5.990,- Kč a představa, že bych měl dát za prodloužení záruky 2.990,- Kč, což je 50% ceny mě vůbec nebere. Navíc ten DVD rekordér bude za 2 - 3 roky díky digitálnímu vysílání stejně k ničemu.

Zobrazit celé vlákno

+42
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 3. 2006 21:14, Sysel

Spočítal jsem si orientačně zvýšení ceny a jedná se od 8,2 do 12 a více procent. Slevy jsou poskytovány na elektroniku, jejíž technický vývoj a zároveň cenový pokles je nezpochybnitelný. Mám pochopitelně elektronické výrobky a jejich poruchovost je nulová. Pokud došlo k poruše, tak buď během prvních pár týdnů nebo po mnoha letech.
Prodložení záruky na více let považuji na zbytečné. V konečném důsledku by to přineslo pouze zdražení výrobku – záruku chápu jako dobu, během které se má projevit, jestli je výrobek v pořádku. Pak musí fungovat a během let je stejně /podle jeho charakteru/ morálně zastaralý.
Ze strany prodejců je to dobrý kšeft, nic víc.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

záruka

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak ušetřit na provozu domácnosti

29. 9. 2005 | Petr Vykoukal | 2 komentáře

Jak ušetřit na provozu domácnosti

Svěrákovy "složenky, krávy zelený nenažraný," ve své poště nevidí rád asi nikdo. Neporadíme vám, jak se jim vyhnout. Dozvíte se ale, jak je možné náklady na služby výrazně snížit.

Jak za rozumnou cenu na internet?

22. 9. 2005 | Petr Vykoukal

Jak za rozumnou cenu na internet?

Pro mnoho z nás se internet stal nepostradatelným pomocníkem. Na otázku jak jej používat a přitom neplatit příliš, však stále neexistuje jednoduchá odpověď. Jaké tedy máme možnosti?... celý článek

Jak žít na dluh

11. 7. 2005 | Petr Vykoukal | 2 komentáře

Jak žít na dluh

Nemáte na dovolenou? Nemáte na novou televizi? Nemáte na nábytek? Nakupujte na splátky, lákají vás prodejci v obchodech a reklama na každém rohu. Než ale podlehnete, vše si důkladně... celý článek

Jak a do čeho správně investovat

24. 6. 2005 | Petr Vykoukal

Jak a do čeho správně investovat

Ušetříte každý měsíc nějakou tu korunu a nechcete, aby tyhle peníze ležely ladem? Přemýšlíte, jak je nejlépe zhodnotit? Možností je mnoho, a nejen pro ty, kdo mají k dispozici velké... celý článek

Partners Financial Services