Jak a do čeho správně investovat

Jak a do čeho správně investovat
Ušetříte každý měsíc nějakou tu korunu a nechcete, aby tyhle peníze ležely ladem? Přemýšlíte, jak je nejlépe zhodnotit? Možností je mnoho, a nejen pro ty, kdo mají k dispozici velké částky. Stačí pár stokorun každý měsíc.

Před začátkem jakéhokoliv spoření či investování byste měli mít jasno v tom, co chcete s naspořenými penězi udělat. Až podle toho totiž můžete volit ten pravý produkt. Pokud například chcete spořit svým dnes malým dětem na vzdělání, nebude ideální střádat peníze na běžném bankovním účtu . Dále je důležité ujasnit si - podle cíle spoření - na jak dlouho budete peníze ukládat. Pokud například chcete střádat na příští dovolenou, víte, že peníze vyberete za rok. Také tento údaj je důležitý při volbě produktu. A třetí nezbytnou věcí je volba rizika, které jste při investování ochotni podstoupit. S rostoucím rizikem totiž roste potenciální výnos, ale také možnost, že o část svých úspor přijdete. Kdo by nechtěl vydělávat 20 % ročně? Jste ale schopni případně přijmout i ztrátu 20 % ročně? A jste vůbec schopni přijmout ztrátu? Na tyto otázky byste si měli poctivě odpovědět.

Jednorázové investice Jaké máte možnosti
5 000 Kč a více podílové fondy
10 000 Kč a více podílové fondy, zajištěné fondy

Jak si vybrat?

Když máte jasný cíl, víte na jak dlouho chcete peníze ukládat a s jakým rizikem, přichází na řadu výběr produktu. Nejdříve byste si měli udělat nventuru toho, jaké finanční nástroje už využíváte. Stavební spoření , životní pojistky , možná penzijní připojištění najde asi mnoho z nás, ti zkušenější už mají i podílové fondy . Stavební spoření a penzijní připojištění mají kvůli způsobu nastavení státní podpory "své limity výhodnosti", vyplatí se na ně spořit jen do určité částky. U stavebního spoření to je necelých 1 700 Kč měsíčně, kdy dosáhnete na maximální státní podporu (3 000 Kč za rok), u penzijního připojištění je státní podpora pouze do 500 Kč, pak ještě můžete získat daňový odpočet.

Kromě délky investování, jeho rizika a stávajících produktů byste měli vzít v úvahu i závazky. Pokud máte malé děti, partnera, který je na vás závislý, měli byste v první řadě uvažovat o dobré životní pojistce. Ta by vaše blízké měla zabezpečit v případě, že onemocníte závažnou chorobou, stane se vám úraz či zemřete. Pokud jste už svým závazkům dostáli, nebo jste se prostě rozhodli životní pojištění ignorovat, přichází na řadu další možnosti spoření či investování .

Začněte od základů

První, nejjednodušší a u nás zatím stále nejpoužívanější variantou jsou vkladní knížky, termínované vklady či spořící účty . Jsou to produkty s prakticky nulovým rizikem ztráty, zároveň ovšem s velmi nízkým výnosem. Mohou být vhodné pro uložení peněz na maximálně 2 roky.
Sofistikovanější variantou spořícího účtu jsou podílové fondy peněžního trhu, jejich výnos bývá o něco vyšší než výnos srovnatelného spořícího účtu. Velkou výhodou je, že pokud z nich peníze vyberete po více než půl roce, výnos nepodléhá dani (oproti tomu se úrok ze spořícího účtu daní 15 procenty). Jejich rizikovost je rovněž velmi nízká. Nabízejí je všechny velké české investiční společnosti, většinou na přepážkách svých mateřských bank. U všech těchto fondů je možné se po složení první jednorázové investice (většinou 5 000 Kč, výjimečně méně) domluvit na pravidelném investování , kdy už správci fondů stačí každoměsíční vklady například ve výši 500 Kč. O výplatu svých peněz můžete požádat kdykoliv (na rozdíl od předčasné výpovědi termínovaného vkladu či spořícího účtu neplatíte žádnou sankci), obvykle jsou vám vyplaceny během tří až čtyř dnů, někdy i rychleji.

Pokud je váš investiční horizont delší než dva roky (tedy chcete či můžete peníze na tuto dobu postrádat), měli byste uvažovat o produktech, které nabízejí možnost vyššího výnosu. Nejvhodnější jsou opět podílové fondy, tentokrát dluhopisové. Ty už sice nesou určité riziko, ale dvouleté období by mělo stačit k vyhlazení jeho výkyvů (jde o tzv. průměrování výnosu v čase).

Kolik máte Jaké máte možnosti
100 Kč měsíčně spořící účet, penzijní připojištění
500 Kč měsíčně spořící účet, penzijní připojištění, podílové fondy, stavební spoření, životní pojištění
5 000 Kč měsíčně spořící účet, penzijní připojištění, podílové fondy (širší výběr než při menších částkách), stavební spoření, životní pojištění (mnohem vyšší variabilita než při nižších částkách)

Hodláte-li dávat "peníze bokem" na delší dobu než dva roky, můžete vybírat z dalších typů podílových fondů – smíšených či akciových. Výnosy jsou opět vyšší, stejně jako riziko. Pokud se rizika bojíte, ale současně byste rádi dostali možnost vydělat více, můžete využít tzv. zajištěných fondů. Ty nabízejí v případě úspěchu (ceny akcií rostly) část výnosu z akciového investování a v případě neúspěchu (ceny akcií klesaly) vrácení vašeho vkladu, někdy i s malým úrokem. Nevýhodou těchto fondů je nutnost je držet až do splatnosti (většinou tři či více let), v případě předčasného prodeje není výplata vložené částky garantována; můžete tedy utrpět ztrátu. Pro ty, kteří raději střádají pravidelně každý měsíc, může být nevýhodou také vysoká minimální investice. Pohybuje se v řádu několika tisíc korun.

Pokud jste ochotni se svých peněz vzdát na šest a více let (spoříte si třeba na přilepšení k důchodu), můžete kromě již popsaných podílových fondů využít také produktů, které různými formami podporuje stát. Prvním z nich je již zmíněné stavební spoření. Můžete jej využít ke střádání i v případě, že jste své potřeby spojené s bydlením již vyřešili.
Po stavebním spoření je dalším produktem se státní podporou penzijní připojištění. To je nejdlouhodobějším produktem na trhu. Vložené peníze z něj bez sankcí nedostanete před 60 rokem vašeho života a dříve než po pěti letech spoření. Spořit si můžete třeba jen stokorunu měsíčně. Je třeba mít ale na paměti, že délka spoření v penzijním fondu snižuje vlivem státního příspěvku tzv. efektivní výnos. Tedy čím delší doba, tím nižší zhodnocení.
Poslední státem podporovaným produktem je životní pojištění. Zde má podpora trochu jinou formu než u předchozích dvou produktů. Nedostáváte peníze, ale můžete si platby na životní pojištění odečíst z daňového základu, podmínky jsou stejné jako u penzijního připojištění – alespoň pět let a minimálně do 60 let věku. Také ovšem zvažte, či se poraďte s odborníkem, zda by produkty životního pojištění neměly sloužit ke svému původnímu účelu a jestli by pro vás za účelem investování nebyly vhodnější jiné instrumenty.

Existují samozřejmě i další nástroje, od přímých investic do akcií přes nemovitosti až po relativně nové produkty jako např. certifikáty či tzv. exchange traded funds. Ty ovšem vesměs předpokládají zvládnutí určitých investorských základů, nejsou příliš vhodné pro začátečníky.

Důležité je mít jasno

Jak je vidět, možnosti je dost. Při vlastním rozhodování si nejdříve udělejte jasno, teprve pak si vybrané produkty pořizujte. Za zvážení stojí možnost nechat si poradit od profesionála, měl by to být ovšem někdo důvěryhodný. Pak by se nemělo stát, že vám přesvědčivý finanční poradce prodá něco, co nepotřebujete. Nicméně pokud ve svých plánech nemáte jasno, ani dobrý finanční poradce vám nepomůže.

Co nabízejí jednotlivé možnosti
Vkladní knížka – umožňuje libovolné vkládání a vybírání (při sjednané délce vkladu je nutno dát nejdříve výpověď), je stále velmi oblíbená díky své jednoduchosti; přináší úrok, jehož výše závisí na délce vkladu a částce, vyplácený úrok se daní 15 %, v současnosti se pohybuje mezi 0,2 až necelými 2,5 %.
Spořící účet – lépe ovladatelná (například pomocí telefonního či internetového bankovnictví) varianta vkladní knížky; přináší úrok, většinou závislý na délce úložky a výši částky (vyplácený úrok se daní 15 %), v současnosti se pohybuje mezi 0,3 až necelými třemi %.
Stavební spoření – ač jeho primárním cílem je naspořit na bydlení či jeho úpravy, můžete tento produkt použít i ke spoření; jeho nedávná úprava (především snížení státní podpory) a relativně vysoké poplatky jej dělají méně atraktivním u nižších ukládaných částek (do 500 Kč měsíčně), při pětisetkoruně měsíčně vynáší lehce přes 3 %, při tisícovce už 4,5 % a okolo 5 % při měsíční úložce 1 500 Kč (výnosy po započtení poplatků); nevýhodou je "nedotknutelnost" peněz na nejméně šest let, pokud však chcete spořit dlouhodobě a bezpečně, například pro děti, jde o vhodný produkt.
Podílové fondy – jejich prostřednictvím můžete investovat do cenných papírů – dluhopisů či akcií; jsou čtyři základní typy – peněžního trhu, dluhopisové, smíšené, akciové (seřazeno dle rizika a možného výnosu od nejnižšího k nejvyššímu); vyjma fondů peněžního trhu musíte u této investice počítat i s možností ztráty (především u akciových a smíšených fondů).
Zajištěné fondy – varianta podílových fondů, v případě příznivého vývoje trhů dostanete podíl na růstu cen akcií, v případě nepříznivého vývoje dostanete zpět částku, kterou jste do fondu vložili; na rozdíl od podílových tyto fondy musíte držet až do splatnosti (většinou několik let), v případě předčasného odkupu nemusíte dostat všechny vložené peníze zpět.
Investiční a kapitálové životní pojištění – není investicí samo o sobě, spíše kombinuje spořící složku s pojišťovací; až do výše 12 tisíc Kč ročně si můžete úložky na životní pojištění odečíst z daňového základu (za podmínky, že pojištění trvá do 60 let věku).
Penzijní připojištění – dlouhodobé spoření se státní podporou; kvůli jeho délce je třeba se vzdát peněz vzdát na dlouhou dobu (do 60 let věku). Spořit můžete už od stokoruny měsíčně.

Psáno pro Mladou Frontu Plus.

Jak investujete vy? jaké finanční instrumenty využíváte, proč a s jakým úspěchem?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 60 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 7. 2005 18:49, salamoun

co treba VODAfone ?

Zobrazit celé vlákno

+28
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 7. 2005 10:02

Nemáte nějaký odkaz na článek, kde bych se dozvěděl více o Kondratěvově teorii?

Zobrazit celé vlákno

-29
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (60 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: se připravují na dovolenou

20. 6. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: se připravují na dovolenou

Lidé zřejmě už začínají myslet na jiné věci než investování, protože do fondů přinesli jen něco málo přes tři čtvrtě miliardy korun. Kdybychom navíc započítali 400miliónový institucionální... celý článek

Akcie: pěkné ukazatele

20. 6. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: pěkné ukazatele

Většina makroekonomických ukazatelů USA vykázala příznivé hodnoty - výstavba nových domů dosáhla rekordních úrovní, průmyslová výroba rostla více, než se čekalo a spotřebitelské ceny... celý článek

Akcie svět: rozdíly mezi fondy přes 100 % za 5 let

16. 6. 2005 | Roman Stuchlík

Akcie svět: rozdíly mezi fondy přes 100 % za 5 let

Investovat do fondu zaměřeného na světové akcie (Global Equity) znamená koupit akcie zejména amerických a západoevropských firem. Ve srovnávacím indexu mají firmy z USA přes polovinu... celý článek

Akcie: sazby v USA pomalu porostou

13. 6. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: sazby v USA pomalu porostou

Apple Computers přestane po 21 letech používat čipy IBM, nahradí je čipy Intel. Siemens prodá svoji neziskovou divizi mobilních telefonů. Dow Jones Industrial Average i S&P 500 překonaly... celý článek

Kde se klubou superboháči? A jak investují?

10. 6. 2005 | Simona Ely Plischke

Kde se klubou superboháči? A jak investují?

Přes 8 miliónů lidí drží čistý investiční majetek o hodnotě minimálně 1 milión amerických dolarů. Skoro 12 000 z nich žije v České republice. Které země a regiony jsou největší líhní... celý článek

Partners Financial Services