Jak za rozumnou cenu na internet?

Jak za rozumnou cenu na internet?
Pro mnoho z nás se internet stal nepostradatelným pomocníkem. Na otázku jak jej používat a přitom neplatit příliš, však stále neexistuje jednoduchá odpověď. Jaké tedy máme možnosti?

Podle statistik se přes telefon, tzv. dial up, tedy vytáčeným připojením (viz slovníček ve sloupku), na internet připojuje více než polovina jeho uživatelů v ČR. Především pro časté používání (více než 5 hodin týdně) však jde o variantu relativně drahou. Zvlášť když si uvědomíme, že existuje řada dalších možností připojení.

Rozhodování o tom, jaký způsob připojení zvolit, by mělo začít analýzou toho, co chcete na internetu dělat. Pokud máte internet k dispozici v práci či ve škole a pak si jen jednou za čas chcete doma přečíst emaily nebo něco rychle najít, je vytáčené připojení přece jen tou nejlepší variantou. Cena za minutu připojení je 29 haléřů za minutu mimo špičku (od 19 do 7 hodin) a 62 haléřů ve špičce. Především při občasném použití vás tak internet vyjde řádově na pár stokorun (samozřejmě navíc k vašemu měsíčnímu paušálu za telefon, celkem tedy jde o 450 i více korun). Pokud ale chcete internet používat častěji, je třeba se porozhlédnout jinde.

Možnosti připojení na internet (nabízené běžným uživatelům)
Dial up neboli vytáčené připojení – k připojení používáte pevnou telefonní linku, platíte za každou minutu připojení; je to pomalé, při častém používání drahé, ale dostupné všude, kde je pevný telefon; kromě telefonu potřebujete ještě modem (stojí od 400 korun výše).
ADSL – technologie využívající "drátů po kterých k vám domů vede telefonní linka"; nabízí vysokou rychlost, která je vyšší směrem k vám a nižší směrem od vás, důvodem je předpoklad, že většina uživatelů internetu stahuje většinou data k sobě, ale na internet nahrává méně často; platíte za rychlost připojení, případně i za objem přenesených dat; potřebujete k ní mít telefonní linku a ani to není jistotou dostupnosti této služby (potřebný modem a instalace stojí kolem 2 000 korun, v rámci různých promo akcí může být i zdarma).
Kabelová televize – někteří provozovatelé kabelových televizí nabízejí připojení k internetu, většinou je velmi rychlé, cenově levnější nebo srovnatelné s ADSL; velkou nevýhodou je dostupnost pouze v některých lokalitách (instalace bývá zdarma).
Wi-Fi – bezdrátové připojení poskytované na tzv. volné frekvenci, připojení k internetu na něm tedy může provozovat kdokoliv; pokud ho nabízí někdo ve vašem okolí, může být levnou alternativou ostatních způsobů připojení, velkou nevýhodou je, že musíte mít přímý výhled na "vysílač", který zajišťuje připojení a také to, že je nabízen pouze v některých lokalitách; zda-li je taková možnost někde kolem vašeho bydliště, se můžete přesvědčit například na těchto stránkách. Abyste mohli používat Wi-Fi, potřebujete dokoupit anténu a další hardware za asi 5 tisíc korun; pokud máte nový notebook, je vysoce pravděpodobné, že veškeré potřebné vybavení pro používání Wi-Fi v něm už je.
GPRS – připojení s pomocí mobilního telefonu, rychlostí srovnatelnou s vytáčeným připojením, umí ho většina novějších telefonů; cenově je spíše dražší, velkou výhodou je jeho dostupnost skutečně téměř všude.
EDGE – rychlejší připojení přes mobil, je potřeba telefon, který tuto technologie podporuje (některé typy od Nokie, Motoroly či Siemensu); zatím je k dispozici pouze ve velkých městech.
CDMA – mobilní připojení k internetu nabízené pouze Eurotelem, dostupná na většině obydleného území ČR; mírně dražší než ADSL (1 070 korun měsíčně), z pohledu rychlosti srovnatelná; nevýhodou je nutnost pořídit si k němu drahý modem, který stojí necelých deset tisíc korun; pokud uzavřete smlouvu na jeden či dva roky může být levnější.

K čemu stačí měsíční limity nabízené jednotlivými operátory
2GB – 3GB – čtení a psaní emailů, čtení internetových stránek – zpravodajství
5GB – 10GB – kromě výše uvedeného stahování menších souborů – fotografií apod., výjimečně i celých filmů
více (20-40 GB) potřebujete na časté hraní on-line her

Nejlevnější variantu trvalého internetu nabízejí kabelové televize. K nízké ceně přispívá i to, že jde o jednu z mála variant, kdy nepotřebujete k připojení na internet pevnou telefonní linku. Pokud tedy máte doma kabelovou televizi, zeptejte se svého dodavatele, zda nabízí i internet. Velkou nevýhodou je ale skutečnost, že tato služba je logicky dostupná pouze v některých lokalitách.
Variantou cenově srovnatelnou s kabelovou televizi je Wi-Fi připojení. Stejně jako u kabelové televize je ale problém v dostupnosti. Jde tedy o možnost pro pár šťastlivců, kteří bydlí na správném místě (jestli k nim patříte si můžete ověřit na internetové adrese uvedené v sloupku Varianty připojení).

Možnosti připojení na internet s telefonní linkou u vybraných poskytovatelů
ADSL BlueTone Contactel Český telecom Nextra Volný Tiscali
zřízení 1 1 904 1 664 951 2,4 1 179 2 023
provoz 2 951 912 804 994 744 804
rychlost 512/128 128/64 128/64 512/128 128/64 128/64
limit dat 3 není 2GB 4 1GB 3 5GB 4 2GB 4 2GB 4
Vysvětlivky:
1 Částka zahrnuje poplatek za zřízení a nejlevnější modem, u některých společností je možné si modem pronajmout.
2 Částka již zahrnuje poplatky, které platíte za telefonní linku Českému telecomu, Českým radiokomunikací (nabídka Bluetone) či Telenor Networks (hvězdičkami nabídka Nextra)
3 operátor uplatňuje FUP – viz vysvětlivky
4 operátor si účtuje data přenesená nad limit, u Contactelu jde o 214 korun za každé započaté 2GB, Nextra si účtuje 42 korun za GB, Volný 237 korun za 3GB, Tiscali 12 korun za 100MB

Osvoboďte se?

Příklady objemů dat
čistě textový email 2 kB
fotografie stažená z digitálního fotoaparátu 0,5-1,5 MB
film ve rozumné kvalitě okolo 1 GB
film v DVD kvalitě 5-7 GB
Cenově o něco dražší, ale z pohledu výkonu a především dostupnosti zajímavou variantou je ADSL. Jeho hlavním "nedostatkem" ale je, že k jeho využití doma potřebujete mít pevnou linku a ani ta nemusí být garancí, že tuto službu budete moci využívat neboť není dostupná na všech telefonních linkách. Cenu za připojení k internetu vám tak zvyšuje paušál placený Českému telecomu nebo jinému provozovateli. Těmi jsou například BlueTone či Telenor Networks, kteří od Telecomu "převezmou" vaši pevnou linku, ale musí mu (a samozřejmě pak vy jim) za to platit. I tak lze dosáhnout úspory.
Nejnižší paušál Telecomu, se kterým je možné využít ADSL, stojí 329 korun. "Příplatek" za možnost mít internet bez Telecomu je u Nextry (Telenoru) 291 korun. Měsíčně je tak možné ušetřit 38 korun a navíc telefonovat za nižší ceny než s Telecomem. Výjimkou je Bluetone, který svou hlavní nabídku rovnou prezentuje bez paušálu Telecomu. Nejnižší cena je 951 korun za velmi rychlé připojení bez limitů (viz tabulka) a s možností telefonovat za sazby nižší než u Telecomu. To bezpochyby vypadá zajímavě, jen je třeba vzít v úvahu že jde o cenu v akci, která již za několik měsíců může být o něco vyšší. Pokud je pro vás 951 korun moc, pak existují varianty ADSL o něco (ale ne o moc) levnější, pochopitelně s podstatně slabšími parametry.

Jak se měří rychlost připojení

Rychlost připojení se udává jako objem přenesených dat za jednotku času, většinou v bitech za sekundu. 8 bitů (b) je jeden byte (B), 1 024 bytů je kilobyte (kB), 1 024 kB je megabyte (MB) atd. Pokud jste připojení přes ADSL rychlostí 256/64, pak stahování k vám probíhá rychlostí 256 kilobitů neboli 32 kilobytů za sekundu, nahrávání dat od vás pak probíhá rychlostí 64 kilobitů neboli 2 kilobytů za sekundu. Při této rychlosti byste tedy 500kB fotografii stahovali asi 16 vteřin (500 děleno 32 kilobytů), nahrávání této fotografie na internet by trvalo 250 vteřin (4 minuty 10 vteřin).

Poslední variantou připojení bez pevné linky jsou služby nabízené mobilními operátory. "Díky" zaostávání ČR v rozvoji tzv. broadbandu (vysokorychlostního internetu) se mobilní internet stal řešením využívaným k připojení na internet i doma, což z nás dělá světovou raritu. Vzhledem ke zlepšující se nabídce ostatních variant byste nad mobilním připojením na doma měli uvažovat jen tehdy, když žádná jiná varianta u vás není dostupná. Funkčnost této služby totiž vykazuje velké výkyvy v závislosti na zatížení sítě, ale třeba i počasí. Popisy a ceny těchto služeb najdete v tabulce a ve sloupku Možnosti připojení na internet.

Možnosti připojení bez telefonní linky

Přes kabelovou televizi (dostupné pouze na některých místech ČR)
Společnost Instalace Pomalejší varianta 1 Rychlejší varianta 2
Karneval zdarma 499 korun 799 korun
UPC zdarma 555 korun 779 korun
Vysvětlivky:
1 u Karnevalu rychlost 250kbps/50kbps s limitem přenesených dat 2GB, u UPC rychlost 256/64 a limit 5GB; při překročení limitu je rychlost zpomalena na 50/50 resp. 64/64
2 u Karnevalu rychlost 1000/200 s limitem přenesených dat 10GB, u UPC rychlost 1024/128 a limit 10GB; při překročení limitu je rychlost zpomalena na 50/50 resp. 64/64

Firmy nabízejí i rychlejší připojení; řada menších kabelových společností také nabízí připojení k internetu, pokud máte kabelovou televizi, zkuste se zeptat svého dodavatele

Přes mobilní operátory
Služba Eurotel Oskar T-Mobile
GPRS (neomezené) 1 831,80 Kč 952 Kč 831,81 Kč
EDGE (neomezené) 2 831,80 Kč 952 Kč 831,81 Kč
CDMA 3 1 069,81 Kč nenabízí nenabízí
Vysvětlivky:
1 vyžaduje telefon, který tento způsob datových přenosů podporuje, tuto podmínku splňuje většina moderních mobilů
2 vyžaduje telefon, který tento způsob datových přenosů podporuje, tuto podmínku splňuje jen několik mobilů od Nokie, Motoroly či Siemensu, služba je k dispozici jen v některých částech ČR
3 k používání služeb je třeba speciální modem

Nepodléhejte jen reklamě

Co je to FUP
Fair user policy (pravidlo férového používání) - operátoři, kteří nechtějí své klienty limitovat objemy přenesených dat uplatňují tzv. FUP, což znamená, že ten, kdo přenese dat více než je limit není sankcionován finančně, ale pouze tím, že se mu sníží rychlost, většinou na nejnižší nabízenou.
Pokud patříte k těm šťastlivcům, kteří si mohou vybírat z více výše uvedených variant, pak pečlivě srovnejte ceny nabídek (především u ADSL) a vydejte se do světa internetu. Nepodléhejte přitom reklamě, najděte skutečně porovnatelné konkurenční nabídky a pak poměřte ceny. Jestliže nemáte někde přístup na internet, můžete si operátory obvolat, všichni nabízejí využití bezplatných infolinek. Při srovnávání nabídek si dejte si pozor na DPH, řada operátorů totiž bez skrupulí uvádí ceny pro domácnosti bez daně, aby vypadaly nižší.

Dobře si také rozmyslete, zda uzavřít smlouvu na rok či dva. Během této doby se totiž může situace na trhu podstatně změnit a ceny dále klesnout. Maximum, na které byste měli být ochotni smlouvu uzavřít, je jeden rok. Pozor také na různé promoakce, které nabízejí nízké ceny pouze v prvních měsících používání služby. Zde se nezapomeňte zeptat, kolik budete platit po jejich skončení. Někdy jde o téměř dvojnásobek.

ADSL nabízí v ČR více než dvě desítky firem, zde uvádíme pouze příklady cen několika největších poskytovatelů této služby, kde jsme volili vždy nejlevnější variantu. Všechny ceny jsou včetně DPH.

Psáno pro MF Plus.

Jak se k internetu připojujete vy? Kolik měsíčně platíte? Za jak rychlé připojení?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 9. 2005 10:59

mám nové wi-fi asi týden, anténa (10x10 cm) za 2000 kč, data unlimited za 417 Kč (s dph) rychlost 128/128 kbit nejpomalejsi co nabizeji, seznam nabehne tak do 1/4 sec (v Praze)

Zobrazit celé vlákno

+90
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 9. 2005 17:59, Mirek

Dobrý den, chtěl bych upozornit že CDMA od Eurotelu je možné už od 950 Kč sice při podpisu smlouvy, ale tu máte stejně, když chcete levnější modem.

-29
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak žít na dluh

11. 7. 2005 | Petr Vykoukal | 2 komentáře

Jak žít na dluh

Nemáte na dovolenou? Nemáte na novou televizi? Nemáte na nábytek? Nakupujte na splátky, lákají vás prodejci v obchodech a reklama na každém rohu. Než ale podlehnete, vše si důkladně... celý článek

Jak a do čeho správně investovat

24. 6. 2005 | Petr Vykoukal

Jak a do čeho správně investovat

Ušetříte každý měsíc nějakou tu korunu a nechcete, aby tyhle peníze ležely ladem? Přemýšlíte, jak je nejlépe zhodnotit? Možností je mnoho, a nejen pro ty, kdo mají k dispozici velké... celý článek

Kdo získal titul Internetová banka roku?

25. 5. 2005 | Petr Vykoukal | 1 komentář

Kdo získal titul Internetová banka roku?

Chcete vědět, která banka si odnese titul "Internetová banka roku"? Kdo zvítězil v hlasování čtenářů? A kdo nabízí klientům nejlevnější účet? Dozvíte se i ve kterých oblastech byly... celý článek

Partners Financial Services