Czech fin obviněn z podvádění, majitel se brání

Czech fin obviněn z podvádění, majitel se brání
Poradenská společnost Czech fin prý podvodně získává peníze od lidí, kteří se u ní hlásí jako potenciální poradci, takto si stěžoval jeden z našich čtenářů. Postupně jsme zjistili, že lidí, kteří se cítí podobně poškození, je víc. Firma vše popírá, nicméně případ začala vyšetřovat policie.

"Obracím se na Vás s prosbou pomoci odhalit neuvěřitelně sprosté a zákeřné podvodníky," začínal mail, který v říjnu doputoval do naší redakční schránky. Čtenář hledal práci a zalíbil se mu inzerát servisní a poradenské společnosti Czech fin se sídlem v Českých Budějovicích.
Jejich nabídka prý vypadala naprosto seriózně, nenabízeli žádné lákavé a nereálné výdělky. Při vstupním pohovoru se dozvěděl, že podmínkou pro získání místa je absolvování dvoudenního školení. Záloha 500 Kč, jež se za školení platí, měla být v případě úspěšného absolvování a roční práce ve firmě, vrácena. "Podepsal jsem tedy přihlášku na školení s tím, že v nejhorším případě, pokud školení nezvládnu nebo mi práce nebude sedět, prostě o 500 Kč přijdu," objasnil důvody podstoupení nevelkého rizika čtenář.

Podvod jak se žákovskou knížkou

Zhruba 4 týdny po skončení školení však od firmy Czech fin obdržel výzvu k úhradě celkem 5 600 Kč:

  • 6000 Kč za smluvně určenou částku za seminář,
  • 100 Kč poplatek za zkoušky odborné způsobilosti poskytnuté Českou podnikatelskou pojišťovnou,
  • -500 Kč uhrazená záloha.

I to zní logicky. Ovšem jen potud, pokud by se na podobných podmínkách firma s naším čtenářem dohodla.  Ten tvrdí, že k této výzvě a faktuře byla přiložena jím podepsaná kopie přihlášky na seminář, kde bylo drobným písmem dodatečně dotištěno prohlášení, že souhlasí s podmínkami uvedenými na jejím rubu. Tam se čtenář dozvěděl, že se zavazuje za absolvování semináře zaplatit oněch 6 tisíc Kč.
Zároveň obdržel i stvrzenku České podnikatelské pojišťovny na zaplacení 100 Kč jako poplatek za zkoušku, o kterém také nebyla předem řeč.

Co na to pojišťovna?

Naše společnost je v rámci činností souvisejících s pojišťovací činností oprávněna na základě rozhodnutí Ministerstva financí poskytovat vzdělávací programy zaměřené na dosažení odborné způsobilosti pojišťovacích zprostředkovatelů pro základní kvalifikační stupeň a má také tuto činnost zapsánu v obchodním rejstříku. Součástí této činnosti je i provádění odborných zkoušek pro základní kvalifikační stupeň odborné způsobilosti. Za uskutečnění zkoušky účtujeme pojišťovacím zprostředkovatelům poplatek ve výši 100 Kč na částečné pokrytí nákladů na provedení zkoušky.
Naše společnost obdržela informace o problémech mezi jedním z našich mandatářů a frekventanty kurzů, které tento mandatář pořádá. Protože naše společnost tyto avizované problémy v žádném případě nezpůsobila a v žádném případě nebyly poškozeny zájmy našich klientů, nebudeme se k činnosti tohoto mandatáře vyjadřovat. Smlouvu s tímto mandatářem jsme okamžitě vypověděli.
Tereza Fricová, ředitelka úseku marketingu a komunikace

Oveček je více

Náš čtenář nebyl jediným, který se cítil podvedený, jak je vidět z odpovědí pojišťovny, a jak jsme se přesvědčili i my. Jiná čtenářka popisuje, že poté, co odmítala zaplatit za něco, co si myslela, že nepodepsala, byla firmou urgována: "Dostali jsme jiné, dostaneme i vás," zaznělo výhružně v telefonickém rozhovoru. A taky že ano, soud, který následoval, rozhodl v její neprospěch a zaplatit musela. Proč soudce vyřkl právě takový verdikt, nám odmítla jeho tajemnice sdělit, a to vzhledem k tomu, že nejsme účastníky řízení, ani nemáme plnou moc "poškozené". Podle čtenářky bylo však zdůvodnění jednoduché, za podvodníka označil soud ji.

Asi před 14 dny však byla předvolána na policii, aby vypovídala o jednání firmy Czech fin, a podala na firmu trestní oznámení za podvodné jednání. Na údajné nekalé praktiky už upozorňovali poškození loni, a to úřad práce v Českých Budějovicích, kde firma inzerovala nabídku zaměstnání. Úřad na jejich podnět provedl kontrolu a upozornil Ministerstvo vnitra, že firma nejedná čestně, to se však případu nevěnovalo a došlo k promlčení. Na tiskovém oddělení ministerstva jsme se dozvěděli, že toto nepatří pod jejich pravomoc a byli jsme odkázáni  na policejní prezídium. Tam však o případu nic nevěděli.

Tušení nebo křivda?

Chtěli jsme se o praktikách Czech finu přesvědčit sami, a proto jsme se rozhodli zúčastnit školení na vlastní kůži. Dlouhou dobu se nám však nikdo neozýval, až konečně minulý týden. Pracovníci s námi jednali seriózně a narovinu sdělili veškeré poplatky. Že by už něco tušili? Anebo byli naši čtenáři a ostatní prostě jen nepozorní?

Czech fin: školení je bezplatné, ale jen pro zaměstnance

Školení firma poskytuje opravdu zdarma, ale jen  případě, že uchazeč splní podmínku setrvání ve vztahu po dobu 12 měsíců, říká majitel Petr Komarov. V opačném případě firma vyžaduje zaplacení stanovené částky. Podle Komarova většina částku zaplatí ihned, někteří čekají na předání případů soudu, poté zaplatí, někteří se soudí a zachovají se podle výsledku soudu.
Jedna skupina, podle Komarova zhruba 7 osob, která se vzájemně poznala na semináři, se rozhodla přihlášku zpochybnit tím, že podala trestní oznámení za podvodné jednání, tedy dokopírování textu na přihlášku. Na základě toho byla firma pozvána na policii k podání vysvětlení. Případ je stále v šetření policie, ale zatím nebylo nikomu sděleno obvinění. Komarov kromě jiného tvrdí, že požádá o vyhotovení grafologického posudku originálů přihlášek podepsaných lidmi, co zpochybňují jejich pravost. V závěru svého prohlášení pak říká, že si není vědom jakéhokoli porušení zákonů v souvislosti s činností firmy.
Celé vyjádření Komarova si můžete přečíst na tomto místě.

Na čí straně je pravda tedy zatím rozhodnuto nebylo. V každém případě fakt, že podmínky nejsou na smlouvě napsané přímo, ale pomocí odkazu malým písmem na rub dokumentu, nepůsobí právě nejlépe.

A co si o kauze Czech fin myslíte vy? Setkali jste se s podobným přístupem i jiných firem? Podělte se s

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 12. 2005 17:06, Kit

Řešení podobných situací je jednoduché: Uchovávat si kopie všech dokumentů, které podepisuji, pokud možno s originálem podpisu druhé strany. V případě sporu stačí jen tuto kopii předložit soudu.

+22
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 12. 2005 13:21, Frčková Radka

S firmou jsem se setkala, a mám stejné zkušenosti, když jsem podepisovala, odkaz na robovou stránku tam skutečně byl, ale na rubu nebylo nic napsáno, tak jsem podepsala.
Tato hloupost, nebo neskušenost absolventa mě stála 6 600,- Kč celkem + cesta do Tábora
a domů, spolu s nocležným!

Jsem přesvědčena, že firma tímto získává peníze podvodným jednáním!!

-13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Poslance nezajímají ani zákony ani voliči

22. 11. 2005 | Dana Chytilová

Poslance nezajímají ani zákony ani voliči

Léto bylo na našich stránkách částečně ve znamení exekutorů a jejich takřka neomezených práv. Reagovali jste vy, naši čtenáři, i exekutorská komora. Jen naše poslance, kteří mohou problémová... celý článek

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry VIII.

15. 11. 2005 | Petr Syrový

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry VIII.

Náš seriál svým 8. dílem vstupuje do cílové rovinky. Poslední díl upírá své kritické oko na nejmasověji nabízené produkty pro účely spoření si na stáří: penzijní připojištění a životní... celý článek

Nelehký je výběr kapitálové životní pojistky

4. 11. 2005 | Simona Ely Plischke

Nelehký je výběr kapitálové životní pojistky

Rozhodli jste se pro kapitálovou životní pojistku? Nevíte ale jaký produkt si vybrat? Pomůžeme vám. Hlavní charakteristiky jednotlivých pojistek, včetně srovnání "cena/výkon", jsme... celý článek

Češi více cestují a utrácejí, méně se pojišťují

16. 9. 2005 | Simona Ely Plischke

Češi více cestují a utrácejí, méně se pojišťují

Léto se s námi loučí, jak jsme jej využili k cestování? Do kterých destinací se nás podívalo nejvíce? Jak moc jsme v porovnání s unijními kolegy v zahraničí hýřili penězi? A proč jsme... celý článek

Partners Financial Services