Fondy: pomlázka se celkem vydařila

Fondy: pomlázka se celkem vydařila
Na kratší týden je dosažení čistých prodejů za skoro tři čtvrtě miliardy docela úspěch. Vlnobití na světových trzích se poněkud uklidňuje, sazby se hnuly očekávaně a naši burzu vzpružil španělský temperament.

Jako vždy vítězí peněžní trh s více než 320 milióny, kde tentokrát září IKS Peněžního trhu (profil, názory) s celou polovinou prodeje segmentu, zatímco již několik týdnů odpočívající ISČS Sporoinvest (profil, názory) získal jen 60 miliónů korun a přenechal i druhou příčku Multi Cash ČSOB CZK (profil, názory).

Ani na poli zajištěných fondů se zatím nejeví žádný převrat, protože Max 3 nezveřejňuje prodeje a další série ESPA-ČS se teprve chystá ke startu. Celých 163 miliónů tedy patří stáji ČSOB-KBC, opět většinou získaných prodejní sítí stavební spořitelny. ČSOB sice v reklamě tvrdí, že se o penězích máme bavit s ní, ale stále víc se ukazuje, že většina lidí se zkrátka do bank radit nechodí. I když možná… Česká spořitelna prodala za poslední čtyři měsíce svých Profilů za miliardu. Jen nutno postřehnout, že 90 % z nich byly konzervativní a ještě konzervativnější opatrné.

Dluhopisy ladí formu

Dluhopisové fondy sice ztratily část lákavých minulých výnosů, ale víc než 100 miliónů je slušný objem prodeje. Třetinu z toho zařídil stabilní ISČS Sporobond (profil, názory). Minulý týden si dluhopisové fondy připsaly pár desetin procenta a zřejmě nejzajímavější je pohled na jejich výkonnost za 6 měsíců a prakticky stejnou nebo i trochu nižší za posledních 12 měsíců. Například u Sporobondu vidíme 6M 5,56 %, a 12M 5,66 %, zatímco u pěkně sprintujícího IKS Dluhopisového (profil, názory) šestiměsíční výkon 6,43 % proti ročnímu, který je jen 5,03 %. Samozřejmě se zde projevuje "zázračný" podzim minulého roku, ale ale letošní kvartál není k zahození: Sporobond již vynáší 1,75 % a IKS Dluhopisový dokonce 2,18 %.
Dluhopisy jsou zkrátka grunt každého portfolia a ty české navíc bez měnového rizika. Jinak mezi dluhopisovými fondy UNIS nově září AIG FCE Stredoeurópský s 16,96 % za posledním dvanáct měsíců, ale i on má za poslední tři měsíce jen 1,8 %. A jak podle názvu asi každý vidí, je ve slovenských korunách, takže hodně závislý na vývoji vzájemného kurzu našich bratských korún.
Smíšeným fondům se také vrací alespoň část jejich slávy, i když z 80 miliónů zařídil více než polovinu ČSOB Středoevropský (profil, názory). IKS Balancovaný (profil, názory) si zřejmě dal v prodejích týdenní oddech, ale jinak se mu daří – poráží ISČS Sporotrend (profil, názory), když má na tříměsíční, půlroční i roční výkonnosti: 9,9 %; 21,5 % a 29,7 %. Také jistě čeká, až se vytratí za studia vábivý zpěv Sirén Maxe 3. A kdo čeká, ten se dočká – heslo jak na míru šité investorům.

V žilách španělská krev

Začátek týdne začal pro naše akcie neslavně, jakoby dozvukem předvelikonočního výprasku. Ale nemáte-li malovaný, dejte aspoň bílý, takže nabídka 502 koruny za akcii našeho Telecomu zvedla náladu jak životadárným vrbovým proutkem vláda nevláda. Navíc je Telefónica evropská jednička a ne žádný postsocialistický pohrobek jako třeba France Telekom. Český Telecom tak vyrazil jak na koridě až nad 450 korun a strhl k optimismu celý trh. Navíc přišla Patria Finance se zvýšeným doporučením pro ČEZ na "koupit" s cílovou cenou 515 Kč. Takže máme ještě kam růst.
Nervózní březen kromě rekordů růstu, pádu i denního objemu přinesl i rekordní měsíční objem obchodů téměř 123 mld. Kč a vůbec poprvé v historii burzy překonal hranici 100 mld. Kč (dosud nejvyšší objem z února tohoto roku 75 mld. Kč byl tak překonán o 64 %).
Akciové fondy se však jen pomaličku vzpamatovávají a za řeč stojí jen 42 miliónů do favorita ING Český akciový (profil, názory, koupit), celkem i s drobečky ostatních získaly 60 miliónů korun.

To není Apríl!

Historie našich akcií sice není zdaleka tak bohatá ani dostatečně dlouhá, jako jiných trhů, ale – průměrný výnos za posledních 10 let (od 1. 4. 1995 do 31. 3. 2005) je možná pro někoho překvapující: přesných 10,7 %. (celkem se tak investice zhodnotila na 276,3 %, tedy bezmála na trojnásobek, měřeno indexem PX 50).
Za letošní první kvartál si může náš indexový investor připsat přes 13 %, na budoucí vývoj se však názory různí. Například Petr Šimčák ze společnosti Pioneer přirovnává náš vývoj posledních roků dokonce k dotcom bublině druhé poloviny 90. let.


Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jsou vyšší přílivy do fondů výjimkou, začátek trvalé změny trendu, anebo jen důsledek jevu – až se léto (a dovolená) zeptá, co jsi dělal v zimě?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-62
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: zděšení klientů se projevilo

29. 3. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: zděšení klientů se projevilo

Předvelikonoční týden byl pro fondy hodně neúspěšný, celkových 300 miliónů korun je letos nejslabší výsledek. Strašidelná korekce trhů v našem regionu odradila mnohé investory nejen... celý článek

Fondy: dolehne i na ně jarní výprodej?

21. 3. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: dolehne i na ně jarní výprodej?

Dobrá každá miliarda, jako například ta za minulý týden. Středoevropské akcie nevyrostly totiž do nebe, naopak dostaly výprask. Dluhopisy ostatně taky schytaly pár facek. V pátek sice... celý článek

Fondy: cíl akciové rallye je v nedohlednu

14. 3. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: cíl akciové rallye je v nedohlednu

Tak zase jen něco přes miliardu donesli retailoví investoři do fondů, navíc formální statistiku opět kazí tři čtvrtě miliardy stažených otci zakladateli z postkuponových fondů. Jen... celý článek

Fondy: jen něco přes miliardu

7. 3. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: jen něco přes miliardu

Z přesných čísel prodejů celou miliardu korun neposkládáme, ale něco jistě nasbíraly dva velké zajištěné fondy, které ve statistice scházejí. Také ING neměla včas na webu report se... celý článek

Fondy: únor bílý, burza sílí

28. 2. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: únor bílý, burza sílí

Pravidelný investorský rytmus minulého týdne s více než miliardou a čtvrt rámují snad jen dvě výročí. Před 57 lety spadli sociální demokraté do pasti, kterou si sami nastražili, a před... celý článek

Partners Financial Services