Akcie: trhy ignorovaly výrazně pozitivní zprávy

Akcie: trhy ignorovaly výrazně pozitivní zprávy
V uplynulém týdnu byly trhy "zahlceny" pozitivními makroekonomickými zprávami, na které však reagovaly jen umírněně. Jedním z důvodů bylo vybírání zisků z předešlých dnů.

Spojené státy

Akciové trhy v pondělí rostly. Už samotný začátek obchodování byl ve znamení výrazného přírůstku, přestože trhy nedostaly žádný impuls v podobě nějaké důležité ekonomické nebo firemní zprávy. Z pohledu sektorů vynikaly biotechnologie a technologie všeobecně, zejména hardware, internet, sítě, polovodiče a software. Ani tradiční obory, jako bankovnictví, doprava a utility však nezaostávaly. Pokles zaznamenala farmaceutická Merck (profil, názory) díky neúspěchům při testování nových léků. Slabšími obory byly také služby v ropném průmyslu a zlato.

Americké trhy se v úterý odklonili jen mírně od pondělních zavíracích hodnod a zakončily smíšeně - DJIA (profil, názory) rostl, Nasdaq (profil, názory) poklesl. Trhy nedonutila k výraznějším změnám ani silná makrodata. Růst HDP za 3.Q byl zvýšen na 8,2 %, což znamená největší nárůst od roku 1984. Analytici očekávali zvýšení na 7,6 %. Spotřebitelská důvěra za listopad vzrostla o 10 bodů na 91,7 oproti odhadu 85. Prodej existujících domů za říjen trochu zaostal, zůstal však stále silný, blízko rekordním hodnotám. Z jednotlivých sektorů se dařilo zlatu a ropě, naopak slabší byl software, hardware, biotechnologie a farmacie.

Ve středu trhy reagovaly na "záplavu" pozitivních makroekonomických zpráv jen mírným růstem. Indexy strávily část seance i v záporných hodnotách. Vybírání zisků se však postupně zastavilo a na trh se vrátily nákupní příkazy. Chicagský PMI mapující výrobu dosáhl úrovně 64,1, počet nových žadatelů o podporu v uplynulém týdnu klesl o 11 000 na 351 000 (trh očekával růst o 2000). Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby rostly o 3,3 %, příjem obyvatelstva rostl o 0,4 % a rovněž nadále silný zůstává trh s realitami. Prodej nových domů byl 1,1 mil. Všechna data tak překonala odhady analytiků.

Ve čtvrtek se na amerických akciových trzích neobchodovalo kvůli oslavě Dnu díkůvzdání.

Trhy se v pátek v úvodu obchodování zkácené seance, u které se neočekávaly výrazné objemy obchodů, pohybovaly okolo středečních zavíracích hodnot. Negativní vliv na obchodování měl rekordní propad amerického dolaru (profil, názory) vůči euru (profil, názory). Investoři obrátili svou pozornost hlavně na maloobchodníky, kterým v pátek začala sezóna vánočních nákupů. Mnoho z obchodníků předpovídá lepší tržby než v posledních letech.

Evropa

Evropský akciový trh v pondělí rostl. Mezi růstové tituly se jednoznačně zařadili výrobci počítačů a dalších elektronických dílů jako Philips (profil, názory), STMicroelectronics (profil, názory) nebo německý Infineon (profil, názory). Polepšily si akcie Nokia (profil, názory). Pohyb byl zaznamenán také u akcií bank a finančních institucí. Evropský akciový trh v úterý mírně poklesl, když proti vybírání zisků z pondělního růstu nebyl v Evropě dostatek pozitivních zpráv. Oslabila společnost Munchener Ruck. Ztráty utrpěly také telekomunikační operátoři. Naopak rostly společnosti Tesco (profil, názory), které stouply tržby, a Barclay’s (profil, názory), které změnila doporučení na nákup francouzská SG Securities. Evropské akcie ve středu sice nejprve posilovaly, později však veškeré zisky smazaly a klesly. Z jednotlivých titulů ztrácely např. akcie Royal Philips, BASF (profil, názory) nebo Siemens (profil, názory), naopak rostly německé finanční společnosti.

Evropské akciové trhy ve čtvrtek i bez svého partnera za oceánem vzrostly. O pohyb se postaraly pověsti o možných spojení německých bank, které ale bývají zpravidla hned dementovány. Zisky si připsala Deutsche Bank, když SG Securities zvýšila cílovou cenu jejich akcií. Kvůli podobným pověstem o fúzích rostly italské banky. K titulům, které oslabily, patřil např. holandský Ahold (profil, názory) nebo největší evropská cestovní kancelář TUI. Evropské akciové trhy v pátek během dne klesaly. Díky rekordnímu propadu dolaru k euru oslabily akcie evropských vývozců. Nízký objem obchodů se projevil na výraznějších výkyvech řady titulů. Rostly banky Crédit Agricole (Deutsche Bank ji zvýšila doporučení) a HSBC.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu NASDAQ
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-100
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

A tohle už jste četli?

Akcie: terorismus opět straší

24. 11. 2003 | David Petráček

Akcie: terorismus opět straší

V uplynulém týdnu trhy několikrát něgativně zasáhly zprávy o teroristických útocích, a také výrazný pokles dolaru vůči euru. Nepomohly jim ani pozitivně laděné zprávy z makroekonomické... celý článek

Akcie: Nepřekročitelné hranice

18. 11. 2003 | David Petráček

Akcie: Nepřekročitelné hranice

Obchodování v uplynulém týdnu bylo charakteristické střídáním růstů a vybíráním zisků. Mnozí investoři se domnívali, že pro další růst není na trzích důvod.

Akcie: Už ani příznivé zprávy trhy nepovzbudily

10. 11. 2003 | David Petráček

Akcie: Už ani příznivé zprávy trhy nepovzbudily

Přestože byla na trzích zveřejněna výrazně pozitivní data, nedokázala v některých případech přimět investory k dalším nákupům, především kvůli již tak dosti vysokým cenám.

Akcie: Negativní sentiment na trzích

27. 10. 2003 | David Petráček

Akcie: Negativní sentiment na trzích

Na začátku týdne trhy pozitivnĕ reagovaly na lepší než očekávané hospodářské výsledky, pak ale převládl názor, že většina z pozitivních firemních výsledků za třetí čtvrtletí již... celý článek

Akcie: americká ekonomika oživuje, trhy pod vlivem čtvrtletních výsledků

20. 10. 2003 | David Petráček

Akcie: americká ekonomika oživuje, trhy pod vlivem čtvrtletních výsledků

Makroekonomické informace oznámené v uplynulém týdnu ("Béžová kniha", počet nových žádostí o podporu i další) dávají jasně najevo, že ekonomika oživuje. Trhy jsou však zcela pod vlivem... celý článek

Partners Financial Services