Akcie: americká ekonomika oživuje, trhy pod vlivem čtvrtletních výsledků

Akcie: americká ekonomika oživuje, trhy pod vlivem čtvrtletních výsledků
Makroekonomické informace oznámené v uplynulém týdnu ("Béžová kniha", počet nových žádostí o podporu i další) dávají jasně najevo, že ekonomika oživuje. Trhy jsou však zcela pod vlivem ohlašování čtvrtletních firemních výsledků hospodaření.

Spojené státy

Americké akcie v pondělí posílily, když překvapivě dobré výsledky společnosti Motorola (profil, názory) zvýšily naděje investorů na silné výsledky amerických korporací za třetí kvartál. Výsledky Motoroly za 3.Q předčily očekávání analytiků a společnost zároveň předpověděla vyšší než očekáváné tržby pro 4.Q. Pondělní růst se týkal celého trhu a byl podpořen většinou sektorů. Celkovému růstu kralovaly tituly ze softwarového, biotechnologického, finančního, maloobchodního a zdravotnického sektoru, spolu s cyklickými tituly a akciemi ze sektoru výstavby domů a přepravy. Z oslabujících sektorů za zmínku stojí telekomunikace a akcie firem poskytujících služby v oblasti těžby ropy.

Začátek úterního obchodování naznačoval spíše vybírání zisků, ale příznivé hospodářské výsledky jednotlivých firem trend obrátily. Kromě Merrill Lynch (profil, názory) měla vynikající výsledky Bank of America (profil, názory) (obě společnosti předčily očekávání analytiků). Příjemně překvapila společnost Johnson & Johnson (profil, názory), která ohlásila výsledky za 3.Q nad očekáváním a ještě zvýšila odhad pro další rok. Další reporty zisků se očekávaly ještě po závěru trhu, kdy je ohlašovaly společnosti Intel (profil, názory) a Novellus (profil, názory). Akcie obou podniků během dne také posilovaly a Intel se dokonce dostal znovu na své roční maximum.

Akcie na amerických trzích nakonec zakončily středeční obchodování v červených číslech, ačkoliv bylo zahájení seance v reakci na dobré výsledky amerických korporací i příznivé ekonomické zprávy ("Béžová kniha" - hodnocení stavu americké ekonomiky – v 10 z 12 sledovaných regionů stoupla ekonomická aktivita) provázeno značným optimismem. Počáteční silné růstové rally technologických titulů odstartoval reportem čtvrtletních hospodářských výsledků i pozitivním výhledem na další období největší světový výrobce polovodičů, firma Intel. Ovšem prodejci, kteří se zalekli dalšího růstu a raději vybírali zisky, dokonale otočili vývoj.

Také ve čtvrtek určovaly vývoj trhu reportované hospodářské výsledky a makroekonomická data - počet nových žádostí o podporu 380 000, CPI v souladu s očekáváním, průmyslové zásoby mírně klesaly. Tyto veličiny uklidnily trhy, avšak v USA se investoři uchýlili k realizacím zisků z minulých dnů, alespoň tak to vypadalo v první polovině obchodování. I když v průběhu seance nabraly indexy dech, ohlašované výsledky jednotlivých firem strašily investory až do závěru obchodování. Výsledky IBM (profil, názory) ani Caterpillaru (profil, názory), na které se čekalo, nedosáhly ani zdaleka očekávaných hodnot. Propad zaznamenala i Nokia (profil, názory). Na závěrečných hodnotách indexů je patrný smíšený vývoj celého trhu bez dramatických výkyvů.

V pátek se indexy v úvodu pohybovaly mírně pod čtvrtečními zavíracími hodnotami. Z makroekonomické oblasti byl k dispozici údaj o objemu nově zahájených staveb během měsíce září, který vzrostl na 1 888 000 z srpnových 1 826 000, a index spotřebitelské důvěry, který vzrostl v říjnu na 89,4 ze zářijových 87,7 (očekávání 88,2). Ve čtvrtek po uzavření trhů oznámily své výsledky společnosti eBay (profil, názory) (překonala očekávání a pro 4.Q zvýšila výhled, avšak snížila odhad pro rok 2004), AMD (profil, názory) (překvapivě dosáhl silných výsledků) a Sun Microsystems (profil, názory) (zaznamenal meziroční pokles tržeb o 7,7 % a ani jeho ziskové výsledky nepřinášejí náznaky zlepšení).

Evropa

Evropské akciové trhy v pondělí rostly. Dařilo se technologickým akciím, kterým pomohly výsledky americké Motoroly. Díky ní přidaly hlavně výrobci mobilních telefonů Nokia (profil, názory) a Ericsson (profil, názory). Dalšími růstovými tituly byly německé Allianz (profil, názory) a Munchener Ruck, německá vláda plánuje snížit daně z prodeje akcií z portfolia pojišťoven. Akcie v Evropě v úterý poklesly. Burzy otevíraly růstem v očekávání příznivých hospodářských výsledků zveřejňovaných postupně jednotlivými firmami. Pokles indexu ZEW ale znamenal studenou sprchu a burzy začaly ztrácet. Evropským akciím se ve středu dařilo. Zájem investorů povzbudily příznivé čtvrtletní výsledky hospodaření firem jako např. výrobce počítačových čipů ASML. S ní pak rostly firmy s podobnou výrobou jako Infineon (profil, názory), STMicroeloctronics (profil, názory) či holandský Philips (profil, názory). Zájem byl o švédský Ericsson, jehož společný podnik se Sony poprvé vykázal zisk. V růstu pokračoval finanční sektor.

Akciové trhy ve čtvrtek v Evropě ztrácely, když firma Nokia zveřejnila své čtvrtletní výsledky. Za 3.Q byly sice podle očekávání, výhled na 4.Q je ale pesimistický. Díky Nokii (profil, názory) pak oslabovaly firmy s podobným výrobním zaměřením jako Alcatel (profil, názory), Ericsson (profil, názory) nebo Infineon (profil, názory). Zájem o německé finanční tituly jako Commerzbank nebo HVB ale pokračoval. Evropské akciové burzy v pátek před polednem lehce posilovaly zejména díky polovodičovým titulům jako Philips (profil, názory) a ASML (profil, názory) poté, co američtí a asijští výrobci čipů oznámili dobré hospodářské výsledky. Naopak slábla Munich Re a výrobci chemikálií.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu NASDAQ
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-61
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: nervozita investorů před obdobím ohlašování roste

13. 10. 2003 | David Petráček

Akcie: nervozita investorů před obdobím ohlašování roste

Americké trhy v uplynulém týdnu kladně reagovaly na nĕkolik pozitivních ohlášení a snížení žádostí o podporu. Naopak evropské trhy překvapivě nekopírovaly americký vývoj a po většinu... celý článek

Akcie: trh práce pomohl trhům vzhůru

6. 10. 2003 | David Petráček

Akcie: trh práce pomohl trhům vzhůru

Investory na konci týdne pozitivnĕ překvapily zprávy z trhu práce, které jasně vyjadřily pomalu se zlepšující stav americké ekonomiky podporovanou expanzivní fiskální a měnovou... celý článek

Akcie: trhy lámaly rekordy

22. 9. 2003 | David Petráček

Akcie: trhy lámaly rekordy

Optimismus investorů i dobré makro a mikroekonomické zprávy. To vše pomohlo trhům dosáhnout patnácti, respektive osmnáctiměsíčních maxim. Jak dlouho budou dobré zprávy pokračovat?

Akcie: ekonomické oživení nablízku

25. 8. 2003 | David Petráček

Akcie: ekonomické oživení nablízku

V uplynulém týdnu akciové trhy v USA i v Evropě vstřebávaly mnoho pozitivních makroekonomických zpráv, které konečně naznačují oživení ekonomiky Spojených států.

Akcie: Mírná aktivita na trzích v mezích zákona

18. 8. 2003 | David Petráček

Akcie: Mírná aktivita na trzích v mezích zákona

V uplynulém týdnu se trhy vyznačovaly mírnou obchodní aktivitou a převážně růstovými uzavřeními. Druhá půlka léta je zatím příjemně poklidná a investoři se zřejmě připravují na září.... celý článek

Partners Financial Services