Akcie: terorismus opět straší

Akcie: terorismus opět straší
V uplynulém týdnu trhy několikrát něgativně zasáhly zprávy o teroristických útocích, a také výrazný pokles dolaru vůči euru. Nepomohly jim ani pozitivně laděné zprávy z makroekonomické a podnikové sféry.

Spojené státy

Americké trhy v pondělí poklesly. Otřes na burzách způsobily obavy investorů před teroristickými útoky, které vzrostly po útocích v Istanbulu. Strach o bezpečnost i obavy, že nové teroristické útoky odstartují růst cen ropy, čímž by se zpomalil ekonomický růst, spustily lavinu výprodejů napříč celým širším trhem. Trhy zamířily prudce dolů i navzdory příznivé ekonomické zprávě, týkající se rekordního růstu NY State Empire indexu, mapujícího aktivitu v regionu města New York (41,0 bodu proti očekávaným 27,0 bodu).

Americké akcie v úterý čtvrtý den v řadě oslabovaly. Důvodem byl pokles dolaru (profil, názory) vůči euru (profil, názory) na historickou hodnotu. K obezřetnosti přispěla zpráva o nejnižších prodejích amerických cenných papírů do zahraničí za posledních pět let. Některé tituly ale přesto rostly. Přidaly akcie GE (profil, názory), když Merrill Lynch zvýšila společnosti odhad zisku a předpověděla dvouciferný růst. Zájem byl také o pojišťovny. Díky kurzovním vlivům mezi prvními oznámila růst zisků společnost United Parcel Service (profil, názory) a zřejmě si polepší i McDonald's (profil, názory). Ani dobré výsledky za třetí čtvrtletí však nepomohly akciím maloobchodního řetězce HomeDepot (profil, názory) před dalším poklesem.

Po čtyřech seancích výrazných ztrát se ve středu americké kapitálové trhy rozhodly ukončit pád a povzbuzeny dobrými ekonomickými daty začaly opět posilovat. Pozitivní impuls trhům daly před otevřením trhů makroekonomické výsledky výstavby nových domů a nových povolení k výstavbě, jež převýšily očekávání ekonomů o 6 procent. Nejvíce na trhu byly vidět akcie General Electric (profil, názory). Dalším vůdcem růstu byla gigantická firma Hewlett-Packard (profil, názory), jež tento den po ukončení trhu reportovala své výsledky hospodaření, avšak již v průběhu dne bylo na investorech vidět pozitivní smýšlení.

Hrozba terorismu se odrazila ve čtvrtek na amerických akciových trzích, které opět oslabily. Přitom pokles nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti (na 355 000 z předchozích 370 000 po revizi) by za jiných okolností určitě pomohl zvýšení zájmu investorů. Výprodeje a vybírání zisků tak ve čtvrtek postihly i akcie společnosti HP (profil, názory), přestože ve středu ohlásila výsledky lepší, než se čekalo. Realizaci zisků pak zaznamenaly akcie dalších firem. Přes 2 % se z prestižního indexu DJIA (profil, názory) propadly ještě Intel (profil, názory), Alcoa (profil, názory) a farmaceutická Merck (profil, názory). Přírůstek si připsalo jen málo společností, nejúspěšnější byla McDonald's (profil, názory).

Trhy se v pátek krátce po otevření pohybovaly smíšeně (Dow Jones negativní, Nasdaq v plusu). Hlavní pozornost věnovali investoři reportovaným výsledkům některých společnosti. Walt Disney (profil, názory) oznámila více než dvojnásobné zvýšení čtvrtletního zisku. Příznivé výsledky ohlásila také společnost GAP (profil, názory), provozující maloobchodní řetězec. Pokles zaznamenala společnost Merck (profil, názory) poté, co oznámila ukončení vývoje léku proti diabetes. Tím si také vysloužila downgrade od společnosti Morgan Stanley.

Evropa

Akciový trh v pondělí v Evropě oslaboval. Nejistotu investorů vyvolal teroristický útok v Istanbulu podpořený slabší zářijovou evropskou průmyslovou výrobou. Navíc docházelo k vybírání zisků. Ztrácely akcie Siemens (profil, názory) (snížení doporučení od Merrill Lynch) a s ním pak i další technologické tituly Infineon (profil, názory), Ericsson (profil, názory), Philips (profil, názory), Nokia (profil, názory) nebo Alcatel (profil, názory). Dále ztrácely bankovní tituly. Evropské akcie v úterý skončily téměř nezměněny. Mezi ztrátovými tituly byly díky posilování eura (profil, názory) proexportně orientované společnosti jako Siemens (profil, názory), SAP (profil, názory) nebo Nestlé. Ztráty si připsaly rovněž společnosti Lufthansa a Air France. Díky spekulacím o převzetí majority novým vlastníkem rostly akcie Commerzbank. Rostla společnost Vodafone (profil, názory), která zvyšuje dividendu a vykupuje vlastní akcie.

Ve středu trhy oslabovaly z obav, že slabý dolar (profil, názory) sníží pozice evropských exportérů. Díky tomu oslabily např. akcie VW. Polepšil si DaimlerChrysler, který vyrábí významný podíl produkce za Atlantikem. Kvůli exportu ztratily dále Philips (profil, názory) a švédská Electrolux (profil, názory). Vybíraní zisků pak zaznamenaly švýcarské finanční tituly v čele s Zurich Financial. Také ve čtvrtek evropské burzy ztrácely. Teroristický útok se podepsal nejvíce na akciích leteckých společností (klesla KLM, Lufthansa, Air France). Dalším postiženým odvětvím je turistika (ztrácely cestovní kanceláře TUI, Kuoni nebo Amadeus). Náznak možných problémů po výplatě pojistek poslal dolů akcie pojišťoven a zajišťoven. S nimi pak oslabily i další finanční instituce jako ING. Evropské burzy v pátek po poledni mírně rostly, přestože na ně doléhaly bezpečnostní rizika ve světě a silné euro. V této souvislosti poklesly společnosti TUI a Lufthansa. Naopak rostla Commerzbank, která získala zvýšené doporučení od Bank Sal Oppenheim. Kratce po otevření US trhů se však evropské indexy opět ponořily do červených čísel.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu NASDAQ
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-54
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 11. 2003 13:08, Nene

Nene , já chci hazardovat s volatilními akciemi na nekolik týdnú a myslim , ze to je mnohem mensí hazard nez daytrading.A mnohem mnohem mnohem mensí hazard nez opce. A kdyz neporostou akcie hned po rekordne nízkém RSI a signálu-koupit v MACD , ale budou dokonce po zapocatém rústu jeste padat , tak se za mesíc vzpamatují a pripojí se k vseobecné rallye , aniz bych musel prodávat nejaké akcie se ztrátou.
Ùroky a P/E a PEG mi mohou býti ukradeny. Nämlich ty akcie , které loni na podzim a letos na jare vyskocily +100% az +200% , u tech nikdo nejaký rúst zisku pro akcii v prístím kvartále nebo roce neocekával a P/E bylo asi vysoké jako prase. Ale ony rostly pro prehnane velký zájem akcionárú , traderú a fondú.
Zde mám moje volatilní akcie --- http://akcie1.tripod.com
Jestlize nekdo mi bude odporovat , to je dobre ze se zde taky jednou dosáhne 30 príspevkú pod clánkem o akciích. Kazdý musí mít jinou strategii , nebo vúbec zádnou a analysti nás musí obelhávat , aby nekdo vydelal a nekdo prodelal s akciemi ! Pri stejné strategii vsech úcastníku by nikdo vydelat nemohl !

Zobrazit celé vlákno

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 11. 2003 8:47, Boucek Antonin

Asi jste cetl spatne knihy. Zkuste si misto tri akcii Corningu koupit pres internet knihu The Intelligent Investor od Benjamina Grahama. Posledni vydani je z roku 1974 (ja si koupil levnejsi paperback z roku 2002, doplneny nejakym generalem po bitve o udalosti let 2000 a dale), nicmene i v tom tricet let starem vydani onen chlapik pise o technologickych akciich (koneckoncu stejny chlapik pise o technologickych akciich i v Security Analysis z roku 1934). Mozna, ze Vam to nic neda, ale neskodi obcas si precist nazor nekoho jineho, zvlaste pokud se onen clovek v byznysu pohybuje dele nez Vy ci ja a navic se investovanim dokazal uzivit. Hodne stesti. P.S. Nevim, v ktere zemi platite dane, ale neni mozne si realizaci akciovych ztrat snizit danovy zaklad?

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Nepřekročitelné hranice

18. 11. 2003 | David Petráček

Akcie: Nepřekročitelné hranice

Obchodování v uplynulém týdnu bylo charakteristické střídáním růstů a vybíráním zisků. Mnozí investoři se domnívali, že pro další růst není na trzích důvod.

Akcie: Už ani příznivé zprávy trhy nepovzbudily

10. 11. 2003 | David Petráček

Akcie: Už ani příznivé zprávy trhy nepovzbudily

Přestože byla na trzích zveřejněna výrazně pozitivní data, nedokázala v některých případech přimět investory k dalším nákupům, především kvůli již tak dosti vysokým cenám.

Akcie: Negativní sentiment na trzích

27. 10. 2003 | David Petráček

Akcie: Negativní sentiment na trzích

Na začátku týdne trhy pozitivnĕ reagovaly na lepší než očekávané hospodářské výsledky, pak ale převládl názor, že většina z pozitivních firemních výsledků za třetí čtvrtletí již... celý článek

Akcie: americká ekonomika oživuje, trhy pod vlivem čtvrtletních výsledků

20. 10. 2003 | David Petráček

Akcie: americká ekonomika oživuje, trhy pod vlivem čtvrtletních výsledků

Makroekonomické informace oznámené v uplynulém týdnu ("Béžová kniha", počet nových žádostí o podporu i další) dávají jasně najevo, že ekonomika oživuje. Trhy jsou však zcela pod vlivem... celý článek

Akcie: nervozita investorů před obdobím ohlašování roste

13. 10. 2003 | David Petráček

Akcie: nervozita investorů před obdobím ohlašování roste

Americké trhy v uplynulém týdnu kladně reagovaly na nĕkolik pozitivních ohlášení a snížení žádostí o podporu. Naopak evropské trhy překvapivě nekopírovaly americký vývoj a po většinu... celý článek

Partners Financial Services