Akcie: Už ani příznivé zprávy trhy nepovzbudily

Akcie: Už ani příznivé zprávy trhy nepovzbudily
Přestože byla na trzích zveřejněna výrazně pozitivní data, nedokázala v některých případech přimět investory k dalším nákupům, především kvůli již tak dosti vysokým cenám.

Spojené státy

První listopadovou seanci kromě řady firemních zpráv, týkajících se příznivých výsledků například Kellog (profil, názory), First Health (profil, názory), Teva Pharmaceutical (profil, názory), i ohlášených akvizicí jako Conexant/GlobespanVirata (profil, názory), Provident Bankshares/Southern Financial (profil, názory), oživila další nečekaná informace o rekordním říjnovém nárůstu ISM indexu. Ten vyhodnotil aktivitu výrobního sektoru na 57,0 bodu, což je nejvyšší úroveň od ledna 2000. Z technologií rostly hlavně polovodiče, když Asociace polovodičových firem zveřejnila velice pozitivní čísla o hospodaření v měsíci září. Nejvíce se dařilo firmě Applied Materials (profil, názory).
Hlavní indexy zahájily úterní obchodní seanci v negativním teritoriu, když výrazné přírůstky za posledních několik dní přiměly investory k větší obezřetnosti, a to i navzdory všeobecně příznivým fundamentálním podmínkám. Vzhledem k absenci významných zpráv dali obchodníci přednost výběru zisků. Přestože většina sektorů zaznamenala pouze malé změny, určitý růstový potenciál naznačily zejména obory jako internet, sítě, polovodiče, biotechnologie, finanční služby, zlato a ropa. Na druhé straně spektra se nacházely sektory maloobchodu, léčiv a telekomunikací.

Akciový trh ve středu končil nejednotně s minimálními změnami. Nejprve byl zaznamenán pokles vyvolaný sníženými výhledy hospodaření internetových firem. V průběhu dne pak větší aktivitu vyvíjeli prodejci při vybírání zisků, přičemž řada investorů vyčkávala na čtvrtletní reporty společností Cisco Systems (profil, názory) a Qualcomm (profil, názory). Tyto společnosti reportovaly výsledky po uzavření trhů, přičemž obě zmiňované předčily očekávání analytiků. Technologické akcie ještě krátce před koncem obchodování přidaly a zakončily seanci mírně v plusu.
Americké akciové trhy ve čtvrtek pozitivně reagovaly na některé zprávy a zakončily v plusových hodnotách. Technologie povzbudily výsledky výrobce bezdrátových komunikačních zařízení, společnosti Qualcomm Inc a známého poskytovatele síťových a komunikačních řešení pro provoz internetu, firmy Cisco Systems Inc.
Růstu na NYSE (profil, názory) pomohl zejména sektor maloobchodníků na čele se společností Wal-Mart Stores (profil, názory), která reportovala výrazný nárůst srovnatelných tržeb v měsíci říjnu a zisky si postupně připisovaly i bankovní tituly, telekomunikace a utilities.
Čtvrtek také přinesl nečekaně příznivé ekonomické statistiky. Počet nově vzniklých nároků na příspěvek v nezaměstnanosti se v předchozím týdnu snížil o 43 tisíc na 348 tisíc (nejnižší úroveň od počátku recese v roce 2001).
Akciové trhy v pátek měly dostatek důvodů pro růst, nedokázaly však navýšit dosavadní maxima. Hlavní zprávou dne byl růst pracovních míst v USA v měsíci říjnu, a to o úctyhodných 126 tisíc (očekával se růst o 65 tisíc). Tato bezesporu příznivá ekonomická zpráva však nepřiměla investory k dalším nákupům, především kvůli již tak dosti vysokým cenám - když se hlavní indexy nacházejí blízko svých ročních maxim. Technologie nadále zůstaly v popředí zájmu, v čele s polovodičovými tituly. Impulsem jim byly lepší než očekávané výsledky za 3. čtvrtletí společnosti Nvidia (profil, názory) a také zlepšený odhad pro 4. kvartál.

Evropa

Evropské burzy v pondělí profitovaly z příznivých makroekonomických údajů a z vývoje na trzích v USA. Na čele růstu byly bankovní tituly, přírůstek ale zaznamenaly akcie ze všech oborů.
Během úterního obchodování evropský akciový trh ztrácel. Z jednotlivých odvětví tentokrát oslabila většina bankovních titulů, pokles způsobilo zveřejnění slabších hospodářských výsledků CreditSuisse.
Také ve středu trhy oslabily. Pokles se připisoval některým slabším hospodářským výsledkům například dánské farmaceutické Lundbeck nebo největší evropské bezpečnostní službě Securitas. Firmy Adidas-Salomon a Hugo Boss ale naopak zvýšily zisk, byť při poklesu prodejů. Akcie Munchener Ruck ztrácely po snížení doporučení od J.P.Morgan. Podobně si vedla Zurich Financial.
Ceny většiny evropských akciových indexů ve čtvrtek rostly. Výrazné zisky si připsaly některé technologické podniky, například ASML v reakci na dobré výsledky některých amerických technologických firem.
V pátek došlo k posílení, tažené technologickými tituly. Dařilo se akciím Ericsson (profil, názory), Infineon (profil, názory) a Cap Gemini. Technologický sektor podpořilo oznámení TSM, jehož říjnové tržby vzrostly meziročně o 33 %. Výrazně zpevňovaly akcie Bayer.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu NASDAQ
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Negativní sentiment na trzích

27. 10. 2003 | David Petráček

Akcie: Negativní sentiment na trzích

Na začátku týdne trhy pozitivnĕ reagovaly na lepší než očekávané hospodářské výsledky, pak ale převládl názor, že většina z pozitivních firemních výsledků za třetí čtvrtletí již... celý článek

Akcie: americká ekonomika oživuje, trhy pod vlivem čtvrtletních výsledků

20. 10. 2003 | David Petráček

Akcie: americká ekonomika oživuje, trhy pod vlivem čtvrtletních výsledků

Makroekonomické informace oznámené v uplynulém týdnu ("Béžová kniha", počet nových žádostí o podporu i další) dávají jasně najevo, že ekonomika oživuje. Trhy jsou však zcela pod vlivem... celý článek

Akcie: nervozita investorů před obdobím ohlašování roste

13. 10. 2003 | David Petráček

Akcie: nervozita investorů před obdobím ohlašování roste

Americké trhy v uplynulém týdnu kladně reagovaly na nĕkolik pozitivních ohlášení a snížení žádostí o podporu. Naopak evropské trhy překvapivě nekopírovaly americký vývoj a po většinu... celý článek

Akcie: trh práce pomohl trhům vzhůru

6. 10. 2003 | David Petráček

Akcie: trh práce pomohl trhům vzhůru

Investory na konci týdne pozitivnĕ překvapily zprávy z trhu práce, které jasně vyjadřily pomalu se zlepšující stav americké ekonomiky podporovanou expanzivní fiskální a měnovou... celý článek

Akcie: trhy lámaly rekordy

22. 9. 2003 | David Petráček

Akcie: trhy lámaly rekordy

Optimismus investorů i dobré makro a mikroekonomické zprávy. To vše pomohlo trhům dosáhnout patnácti, respektive osmnáctiměsíčních maxim. Jak dlouho budou dobré zprávy pokračovat?

Partners Financial Services