Akcie: trh práce pomohl trhům vzhůru

Akcie: trh práce pomohl trhům vzhůru
Investory na konci týdne pozitivnĕ překvapily zprávy z trhu práce, které jasně vyjadřily pomalu se zlepšující stav americké ekonomiky podporovanou expanzivní fiskální a měnovou politikou. Dlouhodobě pozitivní sentiment tak získal další impuls pro nový růst.

Spojené státy

V pondělí končily americké akciové trhy mírně v zisku. Vzestup je přičítán nákupům manažerů fondů po poklesech posledních dnů za účelem úpravy portfolií na konci čtvrtletí. Motorem růst, zejména indexu Nasdaq (profil, názory), byla jediná pozitivní zpráva. Asociace polovodičového průmyslu oznámila zvýšení prodejů v srpnu o 12,5 %. Prodeje jsou důsledkem zvýšené poptávky po PC. Tahounem sektoru na burze byl Intel (profil, názory). Srpnová čísla o osobních příjmech a spotřebě byla podle očekávání.

Úterní obchodování negativně ovlivnilo několik zpráv. Spotřebitelská důvěra zaostala hodně za očekávaním (76,8, očekávání 80,5). Chicagský index mapující výrobní sféru zaostal za očekávanou hodnotou 57. Oznámených 51,2 bylo pro trh šokem. Ke špatným makrodatům se přidaly i varování z firemní sféry. Sun Microsystems (profil, názory) nepotvrdil odhadované výsledky pro uplynulé čtvrtletí a výsledky tak zůstávají pro investory otázkou. Akcie konkurenčních firem následovaly sestupný trend společnosti Sun Microsystems. Klesaly akcie Hewlett-Packard Co. (profil, názory), International Business Machines Corp. (profil, názory) i Dell Inc. (profil, názory).

Akcie na amerických trzích ve středu výrazně posílily, když investoři nakupovali akcie oslabené předchozími výprodeji. Makroekonomická data zveřejněná ve středu nedosáhla očekávaných hodnot, nicméně utvrdila investory v tom, že ekonomika roste. ISM index byl o 1 bod slabší v září než srpnu, hodnota nad 50 poukazuje na růst. Rovněž investice ve stavebnictví rostly pomaleji, pouze 0,2% oproti očekávaným 0,4 %. Prodeje aut byly vyšší, především však díky prodejům nákladních aut. Tahounem růstu se staly obory finančních služeb, technologií, dopravy, služeb v oblasti těžby ropy a cyklické tituly, následovány tituly z maloobchodního segmentu a sektoru bydlení.

Akciové trhy si ve čtvrtek připsaly jen mírné zisky. Důvodem byla reakce na vyšší růst trhů ve středu a také v podstatě neutrální makroekonomická data zveřejněná v průběhu čtvrtka. Jedna z nich ukázala pokles nových objednávek průmyslového zboží v měsíci srpnu, přičemž druhá ukázala, že i když počet Američanů žádajících nově o podporu v nezaměstnanosti v uplynulém týdnu vzrostl, drží se však již druhý týden v řadě pod klíčovou hranicí 400 000. Do potíží se dostává softwarová firma Oracle (profil, názory), soud chce podle antimonopolního zákona vyšetřit okolnosti snahy po nepřátelském převzetí konkurenta, firmu PeopleSoft (profil, názory). U klasických titulů pokračoval růst Citigroup (profil, názory), cena klesala u firem spojených s výrobou počítačů.

Trhy v pátek vstoupily do obchodování razantně a výrazně v úvodu rostly po zveřejnění pozitivních makrodat z trhu práce. Aktuální míra nezaměstnanosti dosáhla v září výše 6,1 %, zatímco trh předvídal pesimističtějších 6,2 %. Stejně tak počet nově vytvořených pracovních míst meziměsíčně vzrostl o 57 000, zatímco se očekával pokles tohoto údaje o -22 000. Z korporátního sektoru solidní výsledky přinesla společnost Siebel Systems (profil, názory), stejně tak provozovatel kafeterií Starbucks (profil, názory). Naopak mírně za očekáváním zůstaly výsledky výrobce grafických karet ATI Technologies (profil, názory).

Evropa

Evropské akciové indexy v pondělí posilovaly, podpořeny zájmem o pojišťovny, automobilky a technologické firmy v čele s výrobcem mobilních telefonů Nokia (profil, názory). Nakonec však veškerý růst smazaly a klesly kvůli obezřetnosti investorů před začátkem období zveřejňování výsledků hospodaření. Evropské trhy v úterý ztrácely. Důvodem byly obavy z nízké intenzity oživení v USA, poklesu nezabránily ani optimistické výsledky evropských indexů důvěry. Významný pohyb zaznamenávaly akcie aerolinek: růst KLM (profil, názory), pokles Lufthansy. Kvůli posílení eura dále oslabovaly německé automobilky.

Po osmi dnech poklesu se ve středu evropské burzy vzchopily a vyrazily směrem vzhůru. K změně trendu jim pomohly vesměs prorůstové hodnoty indexů nákupních manažerů. V popředí zájmu investorů byly finanční tituly. V automobilovém oboru vzrostly akcie VW a švédské Volvo (profil, názory). Nejednotný byl pohyb cen akcií u aerolinek. Evropský akciový trh končil ve čtvrtek nejednotně. Po celé Evropě rostly ceny akcií finančních institucí. Své výsledky za rok 2002 konečně zveřejnil holandský Ahold (profil, názory). Zaznamenal ztrátu 1,2 mld. eur (pověsti se obávaly hlubšího propadu) především kvůli odpisům goodwillu ve Španělsku, USA a Argentině. Evropské trhy v průběhu pátečního dopoledne jednotně posilovaly díky vlně optimismu, který pramenil z předpokladů počítajících s razantnějším ekonomickým oživením v regionu. Růst podpořily také pozitivní doporučení pro akcie Nokia (profil, názory), ASML (profil, názory) a Aegon (profil, názory).

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu NASDAQ
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: trhy lámaly rekordy

22. 9. 2003 | David Petráček

Akcie: trhy lámaly rekordy

Optimismus investorů i dobré makro a mikroekonomické zprávy. To vše pomohlo trhům dosáhnout patnácti, respektive osmnáctiměsíčních maxim. Jak dlouho budou dobré zprávy pokračovat?

Akcie: ekonomické oživení nablízku

25. 8. 2003 | David Petráček

Akcie: ekonomické oživení nablízku

V uplynulém týdnu akciové trhy v USA i v Evropě vstřebávaly mnoho pozitivních makroekonomických zpráv, které konečně naznačují oživení ekonomiky Spojených států.

Akcie: Mírná aktivita na trzích v mezích zákona

18. 8. 2003 | David Petráček

Akcie: Mírná aktivita na trzích v mezích zákona

V uplynulém týdnu se trhy vyznačovaly mírnou obchodní aktivitou a převážně růstovými uzavřeními. Druhá půlka léta je zatím příjemně poklidná a investoři se zřejmě připravují na září.... celý článek

Akcie: týden nečekaných zpráv

4. 8. 2003 | David Petráček

Akcie: týden nečekaných zpráv

V uplynulém týdnu byly trhy několikrát zasaženy neočekávanými zprávami, a to ať již negativními (pokles spotřebitelské důvěry) nebo pozitivními (vývoj HDP).

Akcie: hospodářské výsledky nad očekáváním

28. 7. 2003 | David Petráček

Akcie: hospodářské výsledky nad očekáváním

V uplynulém týdnu většina ohlašujících firem vykazovala lepší než analytiky očekávané hospodářské výsledky. Trh většinou zprávy přijímal optimisticky, otázkou ovšem je, zdali optimismus... celý článek

Partners Financial Services