Dluhopisová panika

Petr Fejtek | 13. 11. 2003 | 6 komentářů
Dluhopisová panika
Ještě v srpnu měly dluhopisové fondy žně. V září začaly přízeň ztrácet po desítkách a v posledních týdnech dokonce stovkou milionů. Celkem z nich již utekla víc než miliarda korun.

Aby ne, roční výnos IKS Dluhopisového (profil, názory) ve výši 0,02 % a ŽB obligačního (profil, názory) ve výši 0,85 % jistě nevzbudí žádné nadšení. ČSOB Bond Mix (profil, názory) s 2,47 % a Sporobond (profil, názory) 2,49 % sice neurazí, ale mnozí do nich šli za chimérou 8 až 10 %. Zato kdys vychvalované, slibné a údajně lákavé "konvergenční" IKS Plus bondový (profil, názory) a ISČS Trendbond (profil, názory) svým podílníkům ke státnímu svátku nadělily dokonce nemalou ztrátu (–0,76 %, resp. –2,42 %). Tyto údaje jsou sice nyní zvláště citlivé na výchozí data srovnání před rokem i na momentální pohyby měnových kurzů, ale i tato čísla hovoří. A výkonosti (tedy ztrátovosti) za posledních 6 měsíců již jen rudnou hanbou.

Kam spějeme

Spraví se to trochu, anebo bude ještě hůř? Realisté očekávají spíš špatné zprávy: tříletý růst dluhopisů byl již zkonzumován, jde nyní jen o to, zda, kdy a jakou t

Dluhopis

Dluhopis je cenný papír, který vydávají podniky, vlády, veřejné instituce, územní celky (města, obce) nebo mezinárodní instituce (obecně "emitenti") pro získání kapitálu od investorů (věřitelů). Více se dozvíte v naší Universitě!

rajektorií se bude vyvíjet jejich pokles a růst sazeb.
Všude jsou sazby několik procent pod dlouhodobými průměry, ale nikde není psáno, že se v dohledném (desetiletém) budoucnu zase na své průměry z minulého století vrátí. Strašidlo deflace jakoby se zaleklo tykví Heloweenu, ale zuby již cenilo, proč by nemohlo znovu?
A akcie? S&P 500 o 33 %, Nasdaq (profil, názory) přes 50 % – již se ozývají hlasy, že trhy čeká kruté zimní vystřízlivění… To by samozřejmě znamenalo, že se dobrá nálada na dluhopisové trhy zase (ještě) vrátí.

Německá ekonomika by v příštím roce měla stoupnout o 1,7 %, tedy nejrychleji za poslední čtyři roky. Zpráva šesti předních ekonomických institutů však praví: "Ve skutečnosti nemůžeme hovořit o vzestupu. V tuto chvíli není jasné, zda mírné oživení v roce 2004 bude začátkem delšího vzestupu... či zda rok 2005 přinese další oslabení ekonomiky".
Instituty podle očekávání snížily odhad růstu domácí ekonomiky pro letošní rok na nulu z dubnového odhadu 0,5 %. Výhled na rok 2004 je však ve srovnání s předchozí předpovědí také nižší, a to o 0,1 procentního bodu. Přesto by největší ekonomika eurozóny růstem o 1,7 % měla v příštím roce překonat Francii a Itálii. Hrubý domácí produkt eurozóny v letošním roce stoupne o 0,4 % a v příštím roce zrychlí na 1,7 %. ECB pravděpodobně ponechá úrokové sazby beze změny i celý příští rok, FED by mohl v polovině roku sazby zvýšit, avšak pouze v případě jistoty, že ekonomika začíná oživovat. Na Británii moc nezahlížejme, ta zvýšila sazby kvůli svému zdivočelému hypotečnímu trhu.

Co s tím?

Náš dluhopisový trh sleduje a stále víc bude sledovat eurozónu, která je zase ve vleku Ameriky. Medvědí trh dluhopisů tedy zasahuje celý Západ a není to nic ani neobvyklého, ani tragického. Tak to zkrátka chodí. A právě jako tříletý pokles akciových trhů byla vlastně "stoletá voda", může být podobně nepříjemné i ochlazení dluhopisů. To však prozíraví tušili (věděli) už před rokem, dokonce to vypadalo vinou dramaticky nadstřelené inflační prognózy ČNB ještě hůř.
Ani Američané s posílením dolaru nebudou spěchat, potřebují, aby jim někdo platil schodek rozpočtu a ani deficit platební bilance není opominutelný. Ostatně válku v Iráku platili, takže si vlastně jen zinkasují příspěvky.

Investiční test

Máte dostatečné znalosti k tomu, abyste se dobře starali o své peníze? Připravili jsme pro vás několik různých testů!

A konkrétně? Hlavně nepanikařit, kdo již dluhopisový fond má, měl by si opět uvážit svůj investiční horizont. Je-li to možné prodloužit jej na čtyři, pět let, může spát klidně. Zinkasuje roční 2 až 3 %, což vůbec není špatné. Pro kratší peníze jsou ovšem vhodnější fondy peněžního trhu, nejde však dnes jen o několikaměsíční investiční horizont – ten se prodlužuje až na několik let. S růstem sazeb totiž vzrostou i výnosy fondů peněžního trhu a navíc mají tyto fondy nižší obhospodařovatelské poplatky. V období asi dvou let tak výnos fondu peněžního trhu s vysokou pravděpodobností "porazí" výnosy dluhopisových fondů.

A co zkusit nové

Další variantou je využití zajištěných fondů, které se nikoli náhodou již rutinně zařazují právě k nízkorizikovým fondům peněžního trhu. Nečekejte zázraky, protože se sice budoucnost akciových trhů může jevit optimisticky, ale "nasčítaný" výnos dluhopisového základu takového fondu je nizoučký.
Vývoj se ovšem nezastavil, a tak se jistě začneme setkávat s různými konstrukcemi strukturovaných produktů. Již klasikou jsou certifikáty. Ty obecně dnes v rozvinutých zemích patří k investičním produktům s největšími objemy obchodů. Nejde přitom jen o indexové, ale také garantované, diskontované či kombinované (basket) certifikáty. Mezi těmi lze pak nalézt i snadný přístup k alternativním investicím, zejména hedgeovým fondům. Některé jsou přímo bizardní, jiné přímo nebezpečné, jako např. akciové dluhopisy.
Jednu takovou srozumitelnou vlaštovku na našem trhu nyní nabízí HVB jako strukturovaný dluhopis, kde si klient volí mezi garantovaným pětiletým výnosem 6 % plus jen omezeným podílem na výnosu světových akcií, anebo garancí jen 100 % nominální hodnoty plus vyšší podíl na růsru akciových trhů. K tomuto produktu se ještě blíže vrátíme.

Co vy uděláte se svou pozicí v dluhopisech? A co s novými investicemi, využijete některý z novějších strukturovaných investičních produktů či zajištěných fondů? 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-69
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 11. 2003 13:27, Boucek Antonin

Vazeny pane. Pokud vim, Trendbond sve riziko nikdy nezajistoval a presto ho investicni poradci doporucovali jako "pomerne bezpecny" fond s investicnim horizontem tri roky a mluvilo se o nejakem potencialnim rocnim vynosu 8 procent rocne. Nevim, z ceho byl odecten investicni horizont a nevim, kde se vzalo onech osm procent rocne. Tak nejak tusim, ze oboji bylo spise zboznym pranim (ci marketingovym trikem) nez realnym a kvalifikovanym odhadem. Bez ohledu na to, co se tvrdilo, byla tahle investice spekulaci na sblizovani urokovych sazeb a menovych kurzu (polskych a madarskych k ceskym, abych byl presnejsi). Ja vam tuto spekulaci doporucuji v okamziku, kdy se spread urokovych sazeb mezi CZK a PLN a CZK a HUF rozevrel na dlouhodoba historicka maxima. Stejne tak i menove kurzy. To samozrejme neznamena, ze by se nemohly otevrit jeste vice, jenom, ze nyni dava ona spekulace daleko vice smyslu nez pred rokem ci dvema lety, pricemz makroekonomicka situace je priblizne stejna. Chcete-li to tedy odbornym jazykem, "margin of safety" je vyssi nez drive. Netvrdim, ze do toho nekdo muze vrazit sve celozivotni uspory - takovy clovek by byl pravdepodobne blazen a nema na trhu co delat. Mluvim o "mensi" spekulaci, co je to "mensi", at si kazdy posoudi sam. A at se radeji pripravi na to, ze se v dusledku negativnich zprav z Polska a Madarska muze proklinat za idiotskou investici (proto mluvim o "mensi" castce). Mate pravdu, ze je na to treba mit "koule" - nakupem zminenych fondu provadite totiz stejnou vec, jako hedgingove fondy (prodavate korunu a kupujete proti ni zloty a forint). Ja sam si myslim, ze koule mam, a take jsem vcera do (sebou) doporucenych fondu investoval. Jak si ovsem povedu, to ukaze az cas. Hodne stesti vsem!

Zobrazit celé vlákno

+42
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 11. 2003 20:19, Trader

Dovoluji si upozornit na možnost krátkodobých spekulací s bondy/dluhopisy, pro ty kteří mají zájem. Pomocí akcií typu ETF (nebo také pomocí derivátů-futures) lze dnes obchodovat několik typů amerických dluhopisů a to i v krátkodobých obchodech (pár dnů, týdnů), aniž by bylo nutné platit nějaké velké poplatky fondům apod.
To o čem píši je samozřejmě krátkodobá spekulace na pokles nebo růst a vychází většinou z technické analýzy daného produktu. Zájemcům o podrobnější informace doporučuji navštívit server www.traders.cz, kde se o možnostech takového obchodování dozví více.

-34
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik vydělají peníze

17. 9. 2003 | Petr Fejtek

Kolik vydělají peníze

Jaký výnos dnes považujete za "solidní"? Jedno, dvě nebo dokonce tři procenta? Neohrnujte nos, protože o moc víc se čekat nedá. Najdou se ale i tací, kterým se prostředky zhodnocují... celý článek

Dluhopisy na úbytě

8. 9. 2003 | Petr Fejtek

Dluhopisy na úbytě

Další propad dluhopisových fondů – jen za týden ztratily kolem 0,5 % – způsobil, že nové trendy v chování našich investorů se dále zvýrazňují: odchod z dluhopisů do akcií. Pouze jejich... celý článek

Bondový večírek skončil, zapomeňte!

3. 9. 2003 | Petr Fejtek

Bondový večírek skončil, zapomeňte!

Všeobecné nadšení, které u našich investorů vzbudily lákavé výnosy dluhopisových fondů, se rychle vytrácí. Co tedy lze do budoucna očekávat?

Nejistá sezóna dluhopisů

7. 5. 2003 | Petr Fejtek

Nejistá sezóna dluhopisů

Dluhopisové fondy jsou dnes u nás nejoblíbenější. Zamysleli jsme se nad tím, jak se budou vyvíjet výnosy a tím i ceny dluhopisů. To je totiž podstatné pro výkonnost fondů.

Partners Financial Services