Rodina on-line obchodníků se rozrůstá

Rodina on-line obchodníků se rozrůstá
S možností on-line obchodování na kapitálových trzích přichází nová dceřiná společnost finanční skupiny ČS. Firma brokerjet České spořitelny nabízí řadu služeb, produktů a informací, především privátním klientům.

Závěr letošního roku konečně zaznamenal po zhruba 3 letech obrat ve vývoji zejména zahraničních akciových trhů. V souvislosti s tím se začíná živě debatovat o dalším vývoji možností investičních zaměření v roce 2004, případně v následujícím období. Česká spořitelna (profil, názory) si představení portálu www.brokerjet.cz nemohla naplánovat lépe.

Na tyto stránky mohou lidé vstoupit buď jako neregistrovaní uživatelé, jako zaregistrovaní nebo jako zákazníci. Rozdíl je v objemu zpřístupněných informací a možnostech využívání speciálních služeb.

První skupina, tedy nezaregistrovaní uživatelé, mají přístup omezený. Může sledovat aktuální dění na světových trzích (grafy zobrazující vývoj klíčových indexů a tabulky s vývojem například měnových kurzů, cen komodit nebo úrokové míry), na trzích s akciemi, warranty a certifikáty.

Nový seriál o on-line obchodování 

O podrobnější srovnání jednotlivých on-line brokerů vás neochudíme, naleznete je v připravovaném seriálu o této problematice Patricka Zandla. 

K využití dalších služeb, které se na portálu nacházejí (například přístupu ke zprávám světových agentur včetně ČTK a k analýzám, které provádí Česká spořitelna a Erste Bank), je nezbytná registrace. Po zadání uživatelského jména a hesla se vám otevírá možnost vlastního uspořádání a výběru informací. V záložce můj brokerjet lze nastavit zobrazení jen těch grafů, tabulek, zpráv a analýz, které vás skutečně zajímají. K dispozici je měnová kalkulačka ke konverzi měn, portfolio simulátor k vytvoření vlastního fiktivního portfolia a tzv. watchlist, v němž můžete nastavit sledovaní určitého produktu a zapnout hlásič, který v případě vámi zadané změny pošle informaci například na mobilní telefon. Nechybí také nápověda, která obsahuje užitečný slovník nejčastěji používaných pojmů.

Nejzajímavějším je samozřejmě brokerjet pro zákazníky s koncesionářskou smlouvou, kterou je možné uzavřít buď vyplněním on-line formuláře, vytištěním a posláním formuláře nebo na vybraných pobočkách ČS. Na základě podepsání této smlouvy a ověření totožnosti je aktivován účet a tím i přístup na světové trhy. K přihlašování se opět využívá uživatelské jméno a heslo, ale při samotném uzavírání obchodů je nutné zadání ještě dalšího tzv. obchodního hesla, tím je zamezeno případné zneužití cizího účtu.

Kde se obchoduje?

Společnost brokerjet nabízí obchodování s akciemi na amerických a evropských burzách a mimoburzovní obchody a dále obchodování s certifikáty a warranty. Při obchodování přes brokerjet můžete využít tzv. maržové obchody. Dalším specifikem je tzv. garantované vypořádání, kdy můžete použít peníze z uzavřeného obchodu ještě před samotným vypořádáním. Samotné obchodování je velmi jednoduché a rychlé. Stačí vybrat titul, který chcete obchodovat, zadat počet a odeslat požadavek. Do několika sekund přijde hláška například na mobil, že požadavek byl přijat. Při obchodování na mimoburzovním trhu lze po zadání dotazu na cenu do pěti sekund buď odeslat objednávku nebo odmítnout. Pro využívání služeb brokerjet není požadována žádná minimální výše investice.

Burzovní terminologie

Správnou odpověď k anketě naleznete zde!

Veškeré obchody jsou samozřejmě zpoplatněny a kompletní ceník je na stránkách brokerjet a ve vybraných pobočkách ČS. Ceny nejsou vázány na obchodované množství a pohybují se od 14,95 USD za obchod v USA, 16,95 EUR za obchod na evropských burzách a od 9,95 EUR za obchod na mimoburzovním trhu. Při podpisu komisionářské smlouvy do 5. 12. může klient využít akce a vyzkoušet si obchodování pouze za 1 USD nebo 1 EUR, tato sleva platí do 5. 1. 2004. Vedení účtu také není zadarmo, tvoří 0,10 % z objemu, minimálně však 90 Kč za pozici v CP a zúčtovává se čtvrtletně, jisté zvýhodnění tu mají klienti ČS.

Společnost brokerjet ČS je držitelem licence obchodníka s cennými papíry KCP, základní jmění činí 160 milionů Kč a akcionáři jsou Česká spořitelna (51 %) a ecetra Internet Services – člen Erste bank Group (49%).

Jak se vám brokerjet líbí? Co si o on-line obchodování myslíte? Již jste to zkusili, nebo se na to chystáte?Vůbec vás to neláká?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 11. 2003 12:40, romanj

Ja nekde cetl, ze delali upgrade systemu na novou verzi.
Tak to jdu vyzkouset a zjistit, co je tam noveho. :-)

Zobrazit celé vlákno

+33
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 11. 2003 14:45, Chemil

Když je to takto napsáno, chápal bych to následovně: 0,10% z tržního objemu cenných papírů v portfoliu, minimálně 90 Kč za každý titul zvlášť. V malých objemech se tedy nevyplatí příliš diverzifikovat.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investujte na sekeru

23. 10. 2003 | Petr Vykoukal

Investujte na sekeru

Jedním z mála dostatečně likvidních segmentů českého akciového trhu je tzv. SPAD na pražské burze. Obchodování na něm ale menším investorům komplikuje požadavek na minimální obchodované... celý článek

Hra s akciemi začíná

14. 2. 2003 | Patrick Zandl | 1 komentář

Hra s akciemi začíná

Chcete začít obchodovat? Dobře! Co tomu ale musí předcházet? Především nejdříve musíte mít možnost s akciemi vůbec obchodovat, tedy musíte se stát zákazníkem firmy, která nabízí takovou... celý článek

Hrajeme si s akciemi po internetu…

13. 2. 2003 | Patrick Zandl | 2 komentáře

Hrajeme si s akciemi po internetu…

Kdybyste v nejvhodnější chvíli koupili akcie Yahoo! v hodnotě tisíce dolarů a v nejvhodnější chvíli je zase prodali, získali byste téměř devět set tisíc dolarů.

Akciová oáza v roce 2002

4. 2. 2003 | Stanislav Volek

Akciová oáza v roce 2002

Již třetí sezónu svírají vyspělé kapitálové trhy silné medvědí paže a na rozbouřeném akciovém moři je dnes jen málo spásných přístavů. Jedním z mála regionů, kde investor do akcií či... celý článek

Jak si vybrat českého brokera?

28. 2. 2002 | Aleš Vávra

Jak si vybrat českého brokera?

V minulých dílech našeho seriálu o brokerech jsme si vybírali mezi americkými brokery. Ale pokud byste chtěli online obchodovat v USA prostřednictvím české firmy, jsou vaše možnosti... celý článek

Partners Financial Services