ČSOB Asset Management přichází

ČSOB Asset Management přichází
Dnes dopoledne ČSOB oficiálně ohlásí vznik nové společnosti, sdružující veškeré aktivity skupiny v oblasti asset managementu a kolektivního investování. Co byste o tomto spojení měli vědět a jak změní trh?

Řada z nás je zvyklá rozdělovat aktivity finančních skupin pouze na dvě části - retailovou a institucionální. Některé banky ovšem poměrně výrazně vyčleňují také třetí hlavní oblast podnikání, asset management a nejinak tomu bude po vzoru KBC také ve skupině ČSOB. Ostatně není se co divit, vždyť právě podílové fondy a asset management udělaly z KBC silnou finanční instituci. KBC dnes spravuje více než 600 fondů a každý měsíc nabídne investorům sedm až deset nových fondů. Na domácím belgickém trhu KBC ovládá 29 procent trhu podílových fondů a plných 54 procent trhu fondů zajištěných.

Spojení veškerých aktivit souvisejících se správou peněz pod jedno řízení proto zákonitě muselo přijít i v ČR, zvláště poté, co se po převzetí IPB a koupi Patrie řada aktivit ve skupině ČSOB dublovala. Dirigentem nového uskupení ČSOB Asset Management Group (profil, názory) se stal nedávno se z Londýna navrátivší Josef Beneš (jeho profil přineseme v nejbližších dnech), jehož hlavní rolí bude sladit rozdílné firemní kultury jednotlivých součástí skupiny, přetvořit produktovou nabídku a zajistit, aby měl každý klient ČSOB přístup k investicím do fondů nebo ke správě portfolií a aby si mohl vybírat z co nejširší nabídky zahraničních i českých fondů.

Přes 120 miliard pod správou

Kdo vlastně bude tvořit ČSOB Asset Management Group? Především Patria Asset Management a útvar asset managementu banky, spojené do společnosti ČSOB Asset Management, a.s. a její dcera ČSOB Investiční společnost, která vznikne fúzí První investiční společnosti (profil, názory) a OB Investu (ISOBI). A kolik že peněz bude ČSOB Asset Management spravovat? "Malý" ČSOB Asset Management (tedy Patria a útvar asset managementu banky) dnes spravuje 32 mld. korun, zatímco ČSOB Investiční společnost při započtení fondů KBC prodaných v ČR spravuje 36 miliard. K těmto 68 miliardám je potřeba připočíst dalších 58 miliard aktiv, které bude ČSOB Asset Management spravovat pro Českomoravskou stavební spořitelnu (profil, názory, koupit), IPB Pojišťovnu (PJIPB), ČSOB Pojišťovnu (profil, názory), Českomoravský penzijní fond (PFCM) a ČSOB penzijní fond (PFCSOB).

Takováto kumulace kapitálu samozřejmě výrazně změní tržní podíly v řadě oblastí. ČSOB Asset Management se stane největší společností v oblasti individuální správy portfolií a bude ovládat 25 procent trhu. Druhý ING Investment Management drží 22 procent trhu, třetí Credit Suisse Asset Management již jen 13 procent a zbylých deset společností si mezi sebe dělí 40 procent trhu.

Jedničkou na trhu by mohla být i ČSOB Investiční společnost s tržním podílem 32 procent, což je o procento více než tržní podíl dosavadního lídra, ISČS (profil, názory). Třetí IKS drží 22 procent trhu a zbylé české investiční společnosti se dělí již jen o 15 procent trhu. Zde ale není vedoucí pozice ČSOB tak pevná jako u individuální správy portfolií, neboť nedávný výrazný růst OB Investu stojí výhradně na fondu ČSOB Výnosový (profil, názory), určeném pro institucionální klientelu. Rozvoj českých retailových fondů se zřejmě nedá očekávat do vyřešení přetrvávajících sporů okolo První investiční (ty by se mohly podle některých odhadů táhnout až do prvního čtvrtletí příštího roku), takže případný razantní nástup ISČS by mohl ČSOB Investiční společnost o první místo připravit.

Podle neúplných dat, které poskytuje AKAT (respektive někteří jeho členové) o prodeji zahraničních fondů na území ČR, patří fondům KBC podle objemu prodejů první místo také v této oblasti.

Obavy investorů a miliardy na ulici

Podaří se ČSOB Asset Managementu udržet a posílit již tak silné postavení? Na první pohled se zdá, že ano - nová společnost má díky zázemí KBC dostatečně širokou nabídku služeb, zaměstnává řadu velmi kvalitních odborníků a díky ČSOB disponuje i rozsáhlou distribuční sítí. Krátkodobě bude muset ČSOB Asset Management čelit především problémům s propojením rozdílných firemních kultur a hledání odpovědi na otázku, jak změnit nabídku fondů a jejich marketing tak, aby se vzájemně nekanibalizovaly.

Dlouhodobou výzvou pro tým Josefa Beneše bude především dobře známá nedůvěra Čechů k investování do cenných papírů. Podle průzkumu GfK z roku 2000 by 87 procent Čechů dalo přednost jiné formě investování volných peněz než jejich uložení do fondů, akcií nebo dluhopisů. I když se toto procento jistě postupně snižuje kvůli nízkému úročení bankovních vkladů i rostoucí vzdělanosti investorů, fondy stále ještě nejsou základem rodinných financí.

V evropském průměru mají domácnosti v hotovosti a v bankovních vkladech 26 procent svých peněz oproti 79 procentům v ČR, zatímco v cenných papírech drží 41 procent svých aktiv oproti 15 procentům v České republice. Pokud by se mělo investiční chování Čechů přiblížit evropskému průměru a podíl bankovních vkladů by klesl na 26 procent, na trhu by se najednou objevilo více než 500 miliard korun z bankovních vkladů. A o ty již bezpochyby stojí bojovat. Jednou z cest je jistě koncentrace a široká nabídka domácích i zahraničních fondů tak, jak ji pod taktovkou KBC předvádí ČSOB Asset Management. Svou roli sehraje i umění nabídnout investorům v současné nejisté době, kdy se vrací strach z rizika, ale zároveň přetrvává typicky český hlad po výnosech, dostatečně zajímavé produkty. Zde by významnou roli měly sehrát zajištěné fondy a právě v této oblasti by se měla nejzřetelněji projevit spolupráce mezi KBC a ČSOB. Ke slovu budou ovšem muset přijít i netradiční způsoby prodeje, které fondy přiblíží novým skupinám investorů. První vlaštovkou "laického" prodeje byl Felix IKS KB, vzhledem k pozastavenému marketingu IKS je zde jistě možnost, jak připravit a kvalitně nabídnout ještě propracovanější nabídku fondů pro masy.

Co si myslíte o nově vzniklém ČSOB Asset Managementu? Nechali byste si u této společnosti spravovat peníze? Má podle vás šanci udržet si dominantní postavení na trhu? Podělte se s ostatními o své názory!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+47
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 40 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 7. 2002 10:16, TGP

Není pro to důvod, IPB Pojišťovna se stane základem "pojišťovací nohy" skupiny KBC/ČSOB v ČR. Prostředky pojišťovny bude spravovat právě ČSOB Asset Management a nikoliv externí společnost jako doposud. Žádné nebezpečí Vám tedy nehrozí a pokud jste spokojen se svou pojistkou, není pro změnu důvod.

Zobrazit celé vlákno

+60
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 7. 2002 14:36, Simpanz

Objem uzavřených obchodů na BCPP (Univyc) vypovídá akorát o tom, kolik zmíněná společnost zaplatila zmíněné BCPP na poplatcích. Rozhodně bych to číslo nepřeceňoval, i když mnohý management má extenzivní ukazatele rád.

Zobrazit celé vlákno

-29
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (40 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Partners Financial Services