Jak přežít nástup eura?

Jak přežít nástup eura?
Nevíte, co vás vlastně s příchodem eura čeká? Netušíte, jak si peníze vyměnit a co udělat s těmi několika mincemi, které máte od léta v šuplíku? Poradíme vám.

Nejprve to nejdůležitější - jak vlastně bude euro vypadat a kdy se s ním budete moci poprvé potkat?

Eurobankovky budou vydány v sedmi denominacích: 5, 10, 20, 50, 100, 200 a 500 eur. Ve všech zemích eurozóny vypadají identicky na lícní i rubové straně a hlavními grafickými motivy jsou mosty, okna a brány, které by měly symbolizovat "historii a styly Evropy". Na podobu jednotlivých bankovek se ostatně můžete podívat přímo u nás: 5 (líc, rub), 10 (líc, rub), 20 (líc, rub), 50 (líc, rub), 100 (líc, rub), 200 (líc, rub), 500 (líc, rub).

Euromince se objeví 1. ledna 2002 v osmi denominacích: 1, 2, 5, 10, 20 a 50 centů a jedno a dvě eura. Na líci mincí v celé eurozóně je uvedena jejich hodnota, rubovou stranu dostala k dispozici každá země. Na většině mincí tak najdete portrét státníka nebo národní symbol. Ostatně, podívejte se sami.

Jak si pohodlně vyměnit peníze a nepřidělat si vrásky?

Banky, obchody a další firmy budou mít zásoby eura již od 1. září 2001 tak, aby měly od prvních minut nového roku dostatečné zásoby nové měny.

Do 31. prosince 2001 budou všechny bankovní účty vedené na některou ze zanikajících měn automaticky a zdarma převedeny na euro.

Euro mince a bankovky bude možno legálně používat od 1. ledna 2002 ve všech zemích eurozóny, ve většině zemí pak ještě do konce února souběžně s národními měnami (výjimkou jsou Německo, kde marka přestane platit 31. prosince 2001, Nizozemsko, kde gulden platí do 28. leden 2002 a Irsko, kde puntem budete moci platit do 9. února 2002).

Většina bankomatů by měla euro vydávat již od 1. ledna 2002, pokud nebude eura vydávat, mělo by to být jasně na obrazovce bankomatu uvedeno.

Při platbě v obchodech by měli obchodníci vracet euro i v případě, že platíte národní měnou.

Národní měnu za euro bude možno od 1. ledna 2002 vyměnit ve všech bankách a většině směnáren; výměny by se měly dít v zemích eurozóny bez poplatků až do konce února 2002, ovšem některé banky mohou omezit objem měněných peněz nebo výměnu omezit pouze pro své zákazníky. Bez poplatků bude možno směnu provést i v některých českých bankách.

Bankovky bude možné dále měnit až do března 2002 na místech stanovených národními bankami zemí eurozóny. Naproti tomu nebude možno měnit mince jiných zemí (například kovové franky vyměníte pouze ve Francii, zatímco papírové franky ve kterékoliv zemi eurozóny).

Národní banky budou zdarma měnit bankovky své země minimálně do konce roku 2012, mince bude možno zdarma vyměnit pouze do konce roku 2002.

A pár tipů navíc…

Pečlivě se seznamte s tím, jak euro vypadá - již dnes totiž koluje mnoho padělků a jejich počet jen poroste.

Nahromaděné mince si vyměňte v bance nebo použijte co nejdříve. Některé banky mohou před koncem roku navýšit poplatky za výměnu mincí.

Při platbách nemíchejte euro a národní měny - urychlíte tím transakce.

Většina lidí nechává vše na poslední chvíli - zkuste si proto většinu měn eurozóny uložit v bance na devizový účet, ze kterého můžete kdykoliv čerpat a při cestě do zemí eurozóny raději peníze vybírejte z bankomatů - bude to rychlejší než čekat v bankách.

Pokud nevyužijete mince zemí eurozóny do konce roku a nechcete si je vyměňovat, nevyhazujte je. Raději je darujte některé charitě na dobročinné účely.

Chcete-li potěšit své známé, pošlete jim euro již dnes jako pohlednici.

Další informace o euru a o tom, jak se připravit na jeho příchod, najdete také v těchto článcích: Papírové euro už čeká za rohem a Připravte se, euro přichází.

Jak jste na příchod eura připraveni vy? Máte už euroúčet? A stihli jste utratit všechny drobné nebo pojedete na nákupy před vánoci? Podělte se s ostatními o své zkušenosti!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 11. 2001 10:20, TGP

Uvidíme já to testoval v několika bankách, všechny ale mají ceníky jenom do konce roku - myslím, že některé to vezmou po zavedení eura jako konkurenční výhodu.

Zobrazit celé vlákno

+34
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 11. 2001 13:53, Indy

Zkusil jsem to dnes v ČSOB s ATS a DEM a po poněkud delším, nicméně v tomto domě nijak neobvyklém, čekání na odbavení jsem úspěšně uložil na EURO účet vše včetně mincí výše uvedených hodnot. Přestože jsem měl mincí na můj vkus docela dost (dohromady cca 45), transakce proběhla v prostředí vzájemného porozumění a hlavně bez jakýchkoliv poplatků.

Zobrazit celé vlákno

-30
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připravte se, papírové euro přichází

31. 7. 2001 | Petr Vykoukal

Připravte se, papírové euro přichází

Ačkoli do skutečného zavedení euromincí a eurobankovek ještě zbývá několik měsíců, měli byste na ně myslet již během letošních prázdnin. Pokud vám totiž zůstaly doma v hrníčku peníze... celý článek

Papírové euro už čeká za rohem

6. 3. 2001 | Petr Vykoukal

Papírové euro už čeká za rohem

Úderem konce roku zazvoní umíráček německé marce a brzy i ostatním jedenácti měnám eurozóny. Zatímco bezhotovostní euro se nás moc nedotklo, ti z nás, kteří mají doma hotové peníze... celý článek

Partners Financial Services