Hvězdné nebe má novou konstelaci

Hvězdné nebe má novou konstelaci
Jak si stojí vaše fondy? Zasloužil si jejich manažer pět hvězdiček nebo se stydí někde v koutku s hvězdičkou jedinou? Vše potřebné najdete v našem scoringu fondů.

Nejprve pro připomenutí: fondy pomocí jedné až pěti hvězdiček hodnotíme již téměř rok, a to na základě metodiky ratingové agentury CRA Rating Agency (kterážto je součástí celosvětové sítě Moody´s). V tuto chvíli hodnotíme fondy s domicilem v České republice, a to jak členy UNIS, tak i ostatní fondy, u nichž máme k dispozici relevantní údaje.

U fondů, rozdělených do skupin podle pravidel Unie investičních společností, hodnotíme tři základní údaje: výkonnost, volatilitu a rizikovost, která zohledňuje nezralost českého trhu. Podrobnosti o metodice a váze jednotlivých kategorií najdete na speciálních stránkách.

A jak dopadly jednotlivé fondy?

Akciové fondy

Tato skupina se díky více než jednoroční historii rozrostla o dva nové fondy, IKS fond světových indexů (profil, názory) a ISČS Eurotrend (profil, názory). Ve skupině je již vyhodnocováno celkem deset fondů, což dává slušnou jistotu věrohodnosti a stability. Nejvyšší pětihvězdičkové hodnocení dosáhly dva fondy, jednak minule zařazený fond ČSOB český akciový (profil, názory) (který do této skupiny patří dle metodiky UNIS, ale struktura portfolia tomu neodpovídá, jelikož veškerá svá aktiva má uložena ve formě termínovaných vkladů) a nově zařazený IKS světových indexů. Propad v této skupině zaznamenaly fondy Akro Eurotech (profil, názory) a Citicorp OPF akcií (profil, názory), které shodně ztratily jednu hvězdičku. Mírné posílení o jednu hvězdičku zaznamenal po minulém propadu ČSOB světových akciový (profil, názory). Ostatní fondy získaly stejný počet hvězdiček jako v předchozím hodnocení. Kompletní výsledky akciových fondů.

Dluhopisové fondy

V této skupině je vyhodnocováno sedm fondů. Pětihvězdičkové hodnocení získalo duo fondů: stálice mezi dluhopisovými fondy IKS Dluhopisový (profil, názory) a ISČS Sporobond (profil, názory). Dalšímu propadu se díky propadu výkonnosti a zvýšení rizikovosti nevyhnul předminule pětihvězdičkový dluhopisový fond První investiční (profil, názory), který opět ztratil dvě hvězdičky a dostal se na hvězdičku jedinou. Zhoršení hodnocení zaznamenal ČSOB český dluhopisový (profil, názory), který ztratil jednu hvězdičku. Kompletní výsledky dluhopisových fondů.

Fondy peněžního trhu

Ve skupině, která obhospodařuje nejvíce majetku, je vyhodnocováno devět fondů. Stálicí s pěti hvězdičkami zůstává i nadále ŽB-Sporokonto (profil, názory), dále pak IKS Peněžní trh (profil, názory) a Union peněžní trh (profil, názory). Propad z hvězdného nebe postihl 1. IN fond peněžního trhu (profil, názory), který ztratil dvě hvězdičky a jednu hvězdičku ztratil minule také pětihvězdičkový fond ISČS Merkur (profil, názory). Ostatní fondy si udržely své hodnocení z minulého měsíce. Kompletní výsledky fondů peněžního trhu.

Smíšené fondy

Tato skupina se oproti minulému hodnocení zúžila - vypadly z ní tři fondy, a to fondy PIAS majetku, prosperity a pravidelných příjmů, které se sloučily do Středoevropského fondu První investiční (profil, názory). Hodnocená skupina smíšených fondů čítá celkem dvacet sedm fondů a je tudíž nejširší skupinou, kterou vyhodnocujeme. Fondy v této kategorii se vyznačují největší diverzifikací portfolia a řadu z nich by bylo možno podle aktuálního složení portfolia zařadit do jiných skupin. Přesto jsme se zatím rozhodli udržovat rozdělení UNISu.

Nejvyšší pětihvězdičkové hodnocení si i nadále udržují ISČS Výnosový (profil, názory), ISČS Český (profil, názory), ŽB balancovaný fond nadací (profil, názory) a IKS Plus balancovaný (profil, názory). Z hodnocení je patrné, že i tato poměrně široká skupina fondů se stabilizovala. Ztrátu jedné hvězdičky zaznamenaly pouze tři fondy. Naopak jednu hvězdičku získaly dva fondy a ostatní fondy si udržely své minulé hodnocení. Kompletní výsledky smíšených fondů.

Zajímá vás kompletní přehled výsledků scoringu včetně historických údajů? Pak vše potřebné najdete na této stránce.

Podle čeho si vybíráte fond, kterému svěřujete své peníze? Měli by být portfolio manažeři hodnoceni podle výkonu svých fondů? Co myslíte?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-88
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 10. 2001 17:32, Baronlempl

Zapomněl i nezapomněl, oni tak nějak již bezpoplatkové nejsou k mání. Přání spekulanta je samozřejmě poplatek nulový, s rozumným se však dokáže vypořádat. Ale pseudospekulanti na tom tvrdě hoří. Pozoruji je, dotují a dotují...

Zobrazit celé vlákno

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 10. 2001 11:07, Baronlempl

Pro část prostředků někdy na nějakou dobu využívám podílových fondů. Vybírám jednoduše: 1) Musí patřit největším či dlohodobě kladně hodnoceným správcům. 2) Je pokud možno velice nízko z historického pohledu.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services