Mami, kup mi mobil!

Mami, kup mi mobil!
Vaše dítě navštěvuje základní školu a tvrdí, že nutně potřebuje mobilní telefon. Koupíte mu ho. Možná zaplatíte spoustu telefonátů a zpráv, které jsou podle vašeho názoru zbytečné, ale na druhou stranu budete mít přehled, co váš potomek právě dělá.

Před několika lety byl mobilní telefon pouze výsadou podnikatelů a manažerů. Dnes už se stal nepostradatelnou součástí běžného života většiny dospělých a začal postupně pronikat i do dětského světa. Spolužáky neoslníte značkovým trikem nebo mikinou, protože si ho dnes může dovolit skoro každý, ale nová Nokia, to je něco.

Rozvoj mobilní komunikace nabral mezi dětmi v České republice během posledního půl roku obrovské tempo. S podobnou tendencí se můžeme setkat třeba i ve Švédsku. Naopak v USA nebo v Kanadě podobný trend zatím nenastoupil. Socioložka Jitka Havlová zdůvodňuje dnešní situaci relativní dostupností mobilních telefonů, jejichž vlastnictví bylo v minulosti otázkou prestiže.

Potřebují děti mobil?

Děti na základní škole dávají před telefonováním přednost posílání krátkých textových zpráv (SMS). S oblibou si dopisují, i když by spolu mohly bez problémů mluvit přímo. Zprávy mají spíše funkci krátkých pozdravů a jejich obsahem nejsou důležité informace.

Kamarádi vyrážejí odpoledne na své obvyklé toulky městem, po škole si zavolají, aby věděli v kolik se sejdou. A tak i mezi dětmi začíná platit, kdo nemá mobil, jako by nebyl. Většina rozhovorů dětí probíhá s kamarády, případně s rodiči.

Učitelům zkomplikoval rozvoj mobilních telefonů život. Základní školy zakazují během vyučování dětem telefon používat, při porušení ho někdy dokonce zabavují a vydávají až při odchodu domů. Dana Martinková, jedna z učitelek základní školy v Týništi nad Orlicí říká: "Žáci z různých tříd využívají mobilní telefon, když si chtějí jít během vyučování společně na WC a v klidu si tam zakouřit. Dříve se sice také domlouvali, ale mobily jim značně ulehčily situaci."

Bez mobilu? Ztracená generace

Mobil není dnes pouze výsadou dětí bohatých rodičů. Někdy právě sociálně slabé rodiny koupí svým potomkům telefon, přestože je to pro ně finančně velice náročné. Dítě se pak ale necítí tolik vyřazené z kolektivu. Podle socioložky Jitky Havlové zatím není pravidlem, aby se české děti bez mobilního telefonu cítily méněcenné. Existuje ale mnoho faktorů, podle nichž si děti vybírají kamarády. Patří mezi ně například značkové oblečení, velikost kapesného a právě i vlastnictví mobilního telefonu.

Mezi žáky prvního stupně není zatím používání mobilního telefonu široce rozšířené. Ale ve věkové kategorii deset až patnáct let ho vlastní daleko větší procento dětí. Vždy nemusí platit, že mobil je dostupnější pro děti z bohatších rodin nebo z větších měst. Na pražské Základní jazykové škole má telefon k dispozici zhruba čtvrtina žáků, na Lauderově základní škole průměrně čtvrtina. Naopak v sedmé třídě kladenské základní školy v Moskevské ulici vlastní mobil osmdesát procent dětí.

Taky mu koupíte telefon?

Mobil může negativně působit na vývoj vašeho potomka. "Textové zprávy mohou omezit rozvoj přirozené lidské komunikace. Umožňují dětem vyjadřovat se heslovitě a učí je přemýšlet zjednodušeně," říká psychiatr Jiří Krombholz. Dnes se běžně setkáváme se závislostí na drogách nebo hracích automatech, ale už i v České republice jsou u dětí popsány případy závislosti na posílání SMS. Jeden žák musí například po příchodu do školy odevzdat svůj mobil v ředitelně, kde si ho při odchodu opět vyzvedne. Nevydrží totiž mít během vyučování telefon u sebe a nepoužívat ho.

Vlastnictví mobilu má ale i spoustu výhod. Někteří rodiče ho pořizují dětem, aby je mohli průběžně kontrolovat. Zvláště pokud potomci dojíždějí do školy nebo večer navštěvují zájmové kroužky, cítí se rodiče klidněji, pokud s nimi mohou kdykoliv navázat kontakt.

Pokud se rozhodnete mobil svému potomkovi koupit, musíte počítat s pravidelnými výdaji za kartu případně na paušál. Dětem je lepší pořídit předplacenou kartu, abyste mohli alespoň částečně kontrolovat náklady. Snažte se, aby si váš potomek uvědomoval hodnotu provolaných peněz. Nekupujte mu kartu pokaždé, když o ni požádá, ale donuťte ho, aby si ji pořídil ze svého kapesného. Možná zabráníte tomu, aby dítě své peníze prokouřilo. Žáci základních škol v průměru provolají tři až pět set korun měsíčně.

Koupili byste svému dítěti mobil? V kolika letech to považujete za vhodné? Cítili byste se bezpečněji, pokud by váš potomek měl mobilní telefon? Kolik jste ochotni zaplatit měsíčně za hovory a zprávy svého dítěte? Svěřte se nám se svými názory.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-34
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 35 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 5. 2001 8:49

Dříve, před érou mobilů, si nikdo neříkal "ať už jsou ty mobily, hrozně mi chybějí, bez nich se neobejdu".

Zobrazit celé vlákno

+25
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 5. 2001 9:01

Bývalý student gymnázia v Kolíně zdraví současného studenta! Choval jsem se přesně stejně a chovám se tak i dnes.

Zobrazit celé vlákno

-23
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (35 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Partners Financial Services