Vývoj dluhopisového trhu

Robert Šíbl | rubrika: Dluhopisy | 13. 6. 2007
Vývoj dluhopisového trhu
Ve Spojených státech se snižování sazeb v dohledné době předpokládat nedá. V Evropské unii po očekávaném navýšení úrokových sazeb překvapil následný komentář, ve kterém ECB naznačila, že může pokračovat v jejich dalším zvyšování.

Dluhopisové trhy minulý týden na cenách opět ztrácely. Inverzní růst výnosů věští další pozitivní skutečnosti pro budoucí vývoj americké ekonomiky. V červnu byla zveřejněna lepší než očekávaná čísla počtu nově vytvořených pracovních míst, což spolu s nejnižší mírou nezaměstnanosti od roku 2001 ukazuje, že trh práce je ve velmi dobré kondici. Otázka minulých měsíců - "Jak moc a jak rychle bude ekonomika Spojených států zpomalovat?" - se mění v dotaz, zda vůbec ekonomika zpomalí. Revize růstu HDP směrem dolů (mezičtvrtletní růst 0,8 %) posouvá odhady budoucích čísel nahoru.
Trh to zohledňuje ve výnosech. Odhady úrovně amerických úrokových sazeb na konci letošního roku se pohybují kolem 5,08 %. Minulý týden trh zvýšil odhad jejich úrovně o více než půl procentního bodu.

Situace v Evropě nenaznačuje nějaký obrat v postoji Evropské centrální banky. Ta sice minulý čtvrtek navýšila úrokové sazby na 4 %, oživení na kontinentu je ale nebývale silné a pokud se v budoucnu více probudí domácí poptávka, bude ECB tlak na poptávkovou inflaci nutit k dalšímu zvyšování sazeb. Naopak zhoršení výhledu by mohlo znamenat, že nynější úroveň bude stropem.

Výnos do splatnosti indexu 10tiletých vládních dluhopisů


Spojené státy

Revize růstu produktivity práce ukázala nižší než původně odhadovaná čísla. Současně ale rostou jednotkové náklady na práci. Jejich meziroční růst na úrovni 1,8 % je výrazně výše než hodnoty z konce minulého roku a jejich přelití do cen finálních výrobků může v budoucnu urychlovat inflaci.

Inflace je tím správným barometrem budoucího chování Fedu. Naznačil to také jeho šéf Ben Bernanke, který sice předpokládá nižší růst ekonomiky, ale zároveň upozorňuje na zvýšenou jádrovou inflaci. To spolu s dobrými výsledky v průmyslu povede v letošním roce spíše ke stagnaci sazeb.

Dluhopisové trhy pokračovaly v minulém týdnu v dalším poklesu na cenách. Investoři zvyšují odhady budoucích úrokových sazeb, výnos do splatnosti u desetiletých vládních papírů vzrostl minulý týden o plných 15 bazických bodů. U kratších splatností trh stále počítá s jedním snížením sazeb v tomto roce, ale podle posledních průzkumů analytici víceméně počítají se stávajícími úrovněmi na 5,25 %.


Evropa

Další růst výnosů na dluhopisovém trhu byl důsledkem dalšího ostrého komentáře po čtvrtečním zasedání Evropské centrální banky. Ta podle očekávání navýšila úrokové sazby na 4 %, v prohlášení po zasedání ale naznačila, že má, co se týče dalšího růstu sazeb v zemích eurozóny, volné ruce a pokud tomu bude situace odpovídat, tak sazby ještě zvýší.

Trhy proto v současnosti do cen vládních dluhopisů začlenily další dvojí navýšení, dvouleté výnosy se po pátku vyšplhaly až na 4,47 % p.a. do splatnosti.

Tyto úrovně se již mohou jevit jako velmi atraktivní, což na úvod nového týdne trh také potvrdil. V delším horizontu lze předpokládat, že politika ECB se bude i nadále přizpůsobovat ekonomické situaci. Náznak inflačních tlaků se v budoucích sazbách jistě projeví. Zpomalení tempa růstu v Evropě může sazby udržet na stávající úrovni a poslat výnosy níže.

Výnos do splatnosti vládních dluhopisů


Region střední Evropy

Situace na domácí scéně byla v minulém týdnu ovlivněna zejména pátečními daty. Všechna čísla byla pozitivní, ale v souladu s očekáváními. Růst HDP na meziroční úrovni 6,1 % i růst reálných mezd v kontextu růstu domácí poptávky byly v normě, současně to ale znamená budoucí možný tlak na růst poptávkové inflace. Spotřebitelské ceny vzrostly v květnu meziročně o 2,4 %.

V okolních státech se čeká na inflační data, která budou zveřejněna tento týden. Je otázkou, zda se potvrdí pokles na Slovensku a Maďarsku, což by znamenalo vyšší pravděpodobnost budoucího snižování sazeb. Trhy se v průběhu celého minulého týdne připravovaly spíše na vyšší čísla, což potvrzuje také růst výnosů ve všech státech střední Evropy.

Dluhopisy na Peníze.CZ

Ptáte se, co jsou dluhopisy a jak do nich investovat? Navštivte naši Univerzitu Peníze.CZ, kurz Dluhopisy. Dozvíte se nejen základní informace o těchto cenných papírech, přečtete si také třeba o členění dluhopisů, chování cen dluhopisů nebo o úvěrovém ratingu dluhopisů.

Profily českých obligací, aktuální kurzy a další potřebné informace, naleznete v této sekci. O každém dluhopisu se dozvíte základní údaje a aktuálné hodnoty, viz následující příklad:

Jak se budou dluhopisové trhy vyvíjet dále?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vývoj dluhopisového trhu

6. 6. 2007 | Robert Šíbl

Vývoj dluhopisového trhu

Dluhopisové trhy ve Spojených státech i v Evropě klesaly. Na domácím trhu i přes růst úrokových sazeb ceny spíše rostly, čímž ale spíše korigují silný růst výnosů z předešlého období. celý článek

Vývoj dluhopisového trhu

30. 5. 2007 | Robert Šíbl

Vývoj dluhopisového trhu

Nálada na dluhopisových trzích se v minulém týdnu nesla opět ve znamení pokračujícího růstu výnosů. Ve Spojených státech se stabilizuje situace na nemovitostním trhu, v Evropě roste... celý článek

Vývoj dluhopisového trhu

23. 5. 2007 | Robert Šíbl

Vývoj dluhopisového trhu

Pokračující růst výnosů byl minulý týden k vidění u evropských dluhopisech. Statistiky stále přinášejí pozitivní informace ohledně pokračujícího ekonomického oživení na starém kontinentu. celý článek

Vývoj dluhopisového trhu

16. 5. 2007 | Robert Šíbl

Vývoj dluhopisového trhu

Trh se státními dluhopisy v minulém týdnu nezaznamenal ve Spojených státech, ani v Evropě větší změny. V USA investoři dále čekají, jak rychle bude letos Fed uvolňovat měnovou politiku.... celý článek

Vývoj dluhopisového trhu

3. 5. 2007 | Robert Šíbl

Vývoj dluhopisového trhu

Údaj týdne, americký odhad HDP za první čtvrtletí letošního roku potvrdil klesající trend růstu americké ekonomiky, a i když dluhopisové trhy příliš nereagovaly, zvyšuje se pravděpodobnost... celý článek

Partners Financial Services