Co vám exekutor nemůže zabavit. Spočítejte si to.

Jan Stuchlík | rubrika: Jak na to | 26. 1. 2010 | 46 komentářů
Co vám exekutor nemůže zabavit. Spočítejte si to.
Je jen málo příjmů a majetku, které vám exekutor nemůže zabavit. Z výplaty, nemocenské, mateřské či podpory v nezaměstnanosti vám vezme jen určitou část. Spočítejte si, kolik by vám v případě exekuce zůstalo peněz a jak byste žili v osobním bankrotu.

Dlužíte a dluhy přitom nesplácíte? V okamžiku, kdy dojde věřiteli trpělivost, pošle na vás exekutora. Ten vám nejčastěji začne zabavovat část mzdy či obstaví bankovní účet, v krajním případě začne rozprodávat majetek. Všechno vám ovšem nezabaví.

Je jen málo příjmů, na které exekutor nemůže. Dlužníkovi vždy zůstanou celé dávky v hmotné nouzi, které vyplácí obecní úřady, jednorázové dávky státní sociální podpory jako porodné či pohřebné, pravidelný příspěvek na bydlení a dávky sociální péče. Na ně mají nárok zdravotně postižení.

Kromě pravidelné mzdy si ale exekutor vezme i část nemocenské, ošetřovného za péči o nemocného člena rodiny, mateřské, důchodu, stipendia či podpory v nezaměstnanosti. Tabu nejsou ani přídavky na děti či rodičovský příspěvek, vypočítává Občanský soudní řád. Z těchto příjmů zůstane dlužníkovi jen nezabavitelné minimum. To se stanoví na základě životního minimadlužníka a normativních nákladů na bydlení, které stanovuje stát. Částka se zvyšuje i za každé vyživované dítě a manžela či manželku.

Výše minima závisí rovněž na tom, komu dotyčný dluží. Pokud je mezi věřiteli stát či dlužník neplatí výživné, neboli musí uhradit tzv. přednostní pohledávky, zůstane mu na živobytí méně, než když dluží třeba bance, či nebankovnímu poskytovateli půjček. Rozdíl mezi těmito případy činí maximálně 2574 korun za měsíc.

 

Například muž, který má příjem 12 tisíc korun čistého, manželku a dvě děti a nedluží státu, bude domů nosit nejvýše 11 tisíc korun. Zbylá tisícovka půjde na úhradu dluhů včetně odměny exekutora. Pokud by měl dotyčný dluhy i u státu nebo neplatil výživné na děti, zůstalo by mu z platu deset tisíc korun.

V podobné situaci se ocitnou i dlužníci, kterým soud povolil tzv. osobní bankrot, neboli oddlužení splátkovým kalendářem. „S tím rozdílem, že splátkový kalendář má povahu přednostních pohledávek,“ upřesňuje Alena Doubková z Poradny při finanční tísni. Pokud by výše uvedenému muži soud povolil osobní bankrot, zůstalo by mu z výplaty deset tisíc korun a zbytek by šel na umoření dluhů.

Kalkulačka – podmínky insolvence 2024

+

Další kalkulačky

 

Dlužníkovi se výrazně zkomplikuje život, pokud mu výplata chodí na bankovní účet, který exekutor obstavil. Ten může požádat banku, aby na účtechdlužníka zablokovala veškeré peníze až do výše dluhu zvýšeného o náklady na exekuci. „Stávalo se, že se dlužníci najednou dostávali do situace, kdy byli úplně bez prostředků. Zaměstnavatel jim strhnul exekuční splátky, na účet poslal nezabavitelné minimum, ale ani k němu dlužník neměl přístup. Banka nemůže zkoumat, odkud peníze na účet přišly. Jen je na příkaz exekutora zablokuje,“ dodává Doubková.

Loňská novela Občanského soudního řádu dává dlužníkům s obstaveným účtem šanci, jak se aspoň k nějakým penězům dostat. Jednorázově si mohou vybrat částku do výše dvojnásobku životního minima. To je 6252 korun. Pak může dlužník požádat zaměstnavatele, aby mu výplatu dával buď hotově, nebo posílal například poštovní poukázkou, radí na svých webových stránkách úřad Veřejného ochránce práv.

Kalkulačka životní minimum

Výpočet životního minima

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Pokud exekutor nezískal dlužnou částku z bankovního účtu dlužníka ani z jeho mzdy, může začít zabavovat a prodávat jeho majetek. I v tomto případě platí, že nesmí dlužníkovi vzít vše. Zbavit nelze běžné oděvy, snubní prsten a jiné předměty podobné povahy, zdravotnické potřeby, které dlužník vzhledem ke svému zdravotnímu stavu potřebuje a hotovost do výše dvojnásobku životního minima.

Exekutor by rovněž neměl mít právo zabavit obvyklé vybavení domácnosti, které dlužník nezbytně potřebuje k životu. Jenže v tomto bodě hodně závisí na úsudku samotných exekutorů. Žádný zákon nestanoví, jaký majetek člověk k životu potřebuje. „Třeba pračka může být podle jednoho exekutora zabavitelná, podle jiného ne. Záleží na tom, jak exekutor vyhodnotí potřeby rodiny. Podobné je to s ledničkou. Existují exekutoři, kteří prohlásí, že ji člověk k životu nepotřebuje, protože si může nakupovat potraviny každý den, a nemusí je tedy skladovat. Pokud ale používá léky, které je třeba uchovávat v chladnu, ledničku k životu nezbytně potřebuje a exekutor by ji neměl zabavit,“ uvádí příklady z praxe Doubková.

Pokud se dlužník domnívá, že mu exekutor zabavil nějaký majetek neprávem, může podat k dotyčnému exekutorskému úřadu návrh na vyškrtnutí věcí z exekuce, radí Doubková. Když mu exekutor nevyhoví, musí podat vylučovací žalobu k exekutorskému soudu. Z dosavadní soudní praxe ovšem vyplývá, že soudy potřeby rodiny posuzují velmi přísně a zpravidla dovolí zabavit většinu majetku.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+105
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 46 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 11. 2012 21:49, Marta

Já jsem momentálně taky v těžké situaci! Manžel nadělal dluhy tím že si neplatil odvody jako OSVČ. A ani jsem neměla přehled, že někde dluží! Tet spolu skoro rok nežijeme!A před pár dny se mi ozval exekutor,že mi přijde zabavit auto, a majetek v bytě, kde žiju sama s dětma! Manžel zde nemá ani trv.pobyt!!Protože nejsem rozvedená, tak jsou to i moje dluhy!! A hotovo!Ale že on není nikde nahlášen a v podstatě ho nemohou najít!Majetek nemá!Tak se mu nic nestane, a exekutor obere mě a moje děti!!
Protože mě si našli v registru obyvatel!Ale nedostala jsem žádný dopis prostě nic. Jen vše zabavit a my můžem chcípnout hlady!Já jsem nepodnikala! A svou zdravku i socku mám zaplacenou! Tak proč mám trpět já! Jen protože nemám peníze na právníka a na rozvod!Náš stát je odporný! A běžným lidem jen potkopává nohy.

+72
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 2. 2010 21:47, jezevec

nechápu proč by dlužník měl mít stůl a židle?
pokud trvale neplatí své dluhy, může se klidně nažrat ze země.

Zobrazit celé vlákno

-321
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (46 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Život v osobním bankrotu: Těžce vykoupená úleva pro dlužníky

19. 1. 2010 | Jan Stuchlík | 159 komentářů

Život v osobním bankrotu: Těžce vykoupená úleva pro dlužníky

Dlužníci, kterým přerostly půjčky přes hlavu, se mohou dluhů zbavit v institutu tzv. osobního bankrotu. Psychická úleva a šance na nový začátek je vykoupena pětiletým životem v chudobě. celý článek

Osm rad, jak si před dlužníkem a exekutorem ochránit vlastní majetek

22. 12. 2009 | Eva Sovová | 77 komentářů

Osm rad, jak si před dlužníkem a exekutorem ochránit vlastní majetek

Víte, co dělat a jak předcházet tomu, aby vás dlužník nevtáhnul do exekuce, v níž budete muset složitě prokazovat, že zabavený majetek nepatří dlužníkovi? Dodržujte osvědčená pravidla... celý článek

Jak v Česku probíhá exekuční řízení

21. 10. 2009 | Eva Sovová | 21 komentářů

Jak v Česku probíhá exekuční řízení

Přinášíme pohledy do zákulisí exekučního řízení včetně některých novinek. Exekuční dražby jsou nyní transparentnější, nově začal například fungovat veřejný Portál dražeb. Při výběru... celý článek

Proč dlužník jen za exekuci zaplatí tisíce

12. 10. 2009 | Eva Sovová | 17 komentářů

Proč dlužník jen za exekuci zaplatí tisíce

Podle exekutorů spadnou lidé nejčastěji do dluhů kvůli své neuvážlivosti. Za dluh, který pro věřitele začne vymáhat exekutor, zaplatí dlužník navíc minimálně přes 7 tisíc korun. Pokud... celý článek

Lidé začnou počítat peníze, až když za nimi přijde exekutor

23. 6. 2009 | Eva Sovová, Jan Stuchlík

Lidé začnou počítat peníze, až když za nimi přijde exekutor

Cesta předlužených lidí do dluhové pasti většinou začíná touhou pořídit si nové vybavení domácnosti. V okamžiku, kdy přijdou o práci či jinak ztratí příjem, zjistí, že na splátky nemají,... celý článek

Partners Financial Services