Zaplacení dluhů vás z registru dlužníků hned tak nedostane

Zaplacení dluhů vás z registru dlužníků hned tak nedostane
Pokud jste nezaplatili splátku dluhu či fakturu za telefon, můžete se dostat do registrů dlužníků. I když dluh uhradíte, negativní zápis včetně data splacení v nich zůstane ještě několik let.

Slečna Šárka minulý rok zrušila kreditní kartu. Jenže si na závěrečném vyúčtování nevšimla, že by měla bance doplatit ještě dlužných třicet korun. Žila v přesvědčení, že všechny dluhy vyrovnala. Nyní s přítelem uvažují o koupi bytu. Když se šli do banky ptát na možnosti získání hypotéky, čekalo ji překvapivé sdělení: „V registru dlužníků jsme zjistili, že jste dosud nezaplatila jeden dluh.“

Šárka překvapení neskrývala. Bankovní pracovnici odpověděla, že o žádném dluhu neví. Teprve později zjistila, že jde o nezaplacený třicetikorunový nedoplatek, který mezitím narostl o úroky. Zašla do banky a vše ihned uhradila. Jenže to neznamená, že by její záznam z registru dlužníků automaticky zmizel. Bude tam v případě registru SOLUS, který eviduje pouze dlužníky v prodlení se splátkou, ještě další tři roky.

Koho sledují registry dlužníků

SOLUS
Negativní registr do něhož členské organizace hlásí informace o dlužnících, kteří se dostali do prodlení se úhradou dluhu. Kontrolou spolehlivosti, správnosti a úplnosti údajů předávaných jednotlivými členy sdružení SOLUS je pověřen auditor.

Bankovní registr klientských informací
V registru jsou vedeny fyzické osoby (občané i živnostníci), které u některé banky – účastníka registru – čerpají nebo čerpali úvěr (tzn. i kontokorent) nebo se pohybují v povoleném pásmu záporného zůstatku na běžném účtu nebo mají kreditní kartu. V registru budou také vedeny fyzické osoby, které o úvěr či o vydání kreditní karty teprve žádají.

Nebankovní registr klientských informací
V registru jsou vedeny osoby, které čerpaly úvěr u některé z členských leasingových společností či nebankovních poskytovatelů úvěrů.

Pokud banka nahlásila nezaplacení dluhu z kreditní karty i do Bankovního registru klientských informací, který shromažďuje data o všech lidech, kteří si vzali půjčku, nejen o neplatičích, zůstane záznam o dluhu i jeho splacení viditelný ještě další čtyři roky. Vymazat záznam před těmito lhůtami nelze. Šárka se teď ale bojí, že jí minulý prohřešek může zablokovat cestu k hypotéce a vytouženému bytu.

Banky údaje z registrů při hodnocení solventnosti klienta využívají. Jde však pouze o jednu z řady posuzovaných informací. „Hodnotíme žadatelovy příjmy. Může jít o pravidelné příjmy za zaměstnání nebo příjmy podle daňového přiznání u osob samostatně výdělečně činných. Příjmy pak porovnáváme s jeho veškerými pravidelnými výdaji, včetně úvěrů, u nichž žadatel figuruje jako majitel, spoludlužník nebo ručitel,“ shrnuje hlavní kritéria Klára Pačesová, tisková mluvčí České spořitelny.

Informace z registrů dlužníků slouží bankám k doplnění informací o schopnosti klienta splácet další půjčku. Zároveň si v nich může banka ověřit, zda jí klient nezatajil některé úvěry. „Bankovní registr, který nabízí větší množství informací, nám ukazuje celkové chování klienta,“ říká Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank. Negativní zápis o případném nesplaceném dluhu však podle oslovených bank automaticky neznamená, že by klient ztratil přístup k dalším úvěrům.

Výjimkou je úvěrová společnost Cetelem. „Ve většině případů se klienti do negativního registru SOLUS dostanou kvůli dlouhodobému nesplácení závazků. Takové předlužené klienty nechceme dále zatěžovat a půjčku jim neposkytneme,“ uvádí Martin Malý, tiskový mluvčí Cetelem.

Navzdory zkušenosti slečny Šárky se banky i zástupci registrů shodují, že kvůli opomenutí či drobné částce se negativní informace o klientovi do registrů většinou nedostane. „Dlužník je do negativního registru SOLUS zařazen až v okamžiku, kdy prodlení se splátkou trvá stanovenou dobu a kdy dlužná částka překročila stanovenou minimální hranici,“ upřesňuje Jan Stopka, tajemník sdružení SOLUS. Lhůty upravují pravidla používání registru a liší se podle toho, zda klient přestal platit na začátku, v průběhu či na konci smluvního vztahu.

Z registru SOLUS se tak instituce dozví, jak vysoký je dluh klienta po splatnosti, počet dlužných částek, kdy a u kterého produktu se prodlení dopustil. „Společnost přesně ví, jak závažným způsobem porušil dlužník své závazky,“ dodává Stopka.

Do pozitivního Bankovního registru klientských informací a sesterského Nebankovního registru se klient dostane, jakmile si vezme nějakou půjčku. Registr pak po celou dobu splácení eviduje, jak se dlužník chová. „Pokud splácí bez problémů, je to pro banky a jiné instituce o klientovi dobrá zpráva,“ říká Karel Kolář, výkonný ředitel Nebankovního registru klientských informací. V celé klientově historii tak může banka vidět i případné porušení závazků. U náhodných pochybení vidí, že šlo o ojedinělý případ a že dluh už vyrovnal. „Pak by to pro klienta neměl být při žádosti o úvěr problém. I když nelze vyloučit, že i v takovém případě bude pro některou instituci nedůvěryhodný,“ dodává Kolář.

Žádat banku o vymazání negativních informací z registru po uhrazení dluhu je zbytečné. Podle pravidel registrů to banka udělat nemůže. Nahlásí jen, že klient dluh vyrovnal. Zápisy se aktualizují v měsíčních intervalech.

Tento zápis bude viditelný ještě tři roky v registru SOLUS a čtyři roky v Bankovním a Nebankovním registru. Teprve pak se vymaže. O výmaz lze požádat pouze v případě, že zápis o klientovi byl chybný. Na tuto chybu by měl klient upozornit klientské centrum daného registru, který se o nápravu postará ve spolupráci s institucí, která informaci nahlásila.

Odmítla vám někdy banka půjčit kvůli zápisu v registru dlužníků? Podělte se o zkušenosti.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+39
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 25 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 3. 2014 8:35, Kristyna

Dobrý den,chci se zeptat jak zjistim kde dlužim. Dělám operátorku pro Vodafone a tam jsem se poprve dozvedela že jsem v registru dlužníku ( SOLUS )
Zajímalo by mě kam musim jet,abych ten dluh mohla uhradit. Někdo mi říkal že bych musela až do Prahy a tam se da dluh uhradit. Kdyby jste někdo věděl adresu,nebo nějkou radu jak to uhradit bylo by to fajn. Ráda bych si tam zajela osobně. Děkuji

+70
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 1. 2010 8:41, comment

Pokud Vás banka nechá v registru, tak je to z jejího pohledu logické, i když Vám to může připadat nespravedlivé. Registr mají banky na to, aby si dávaly pozor na problémové dlužníky. Pokud jste jim jejich nároky nejen neuhradila, ale už je po Vás ani nemohou vymáhat, jste pro ně samozřejmě ještě větší problém než ten, kdo sice neuhradí, ale aspoň ho mohou žalovat.

Proč v tom hledat nějakou "spravedlnost", když jde o účelový registr, který chrání zájmy bank?

Zobrazit celé vlákno

-23
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (25 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Život v osobním bankrotu: Těžce vykoupená úleva pro dlužníky

19. 1. 2010 | Jan Stuchlík | 159 komentářů

Život v osobním bankrotu: Těžce vykoupená úleva pro dlužníky

Dlužníci, kterým přerostly půjčky přes hlavu, se mohou dluhů zbavit v institutu tzv. osobního bankrotu. Psychická úleva a šance na nový začátek je vykoupena pětiletým životem v chudobě. celý článek

Nepovolené přečerpání účtu vás přijde pořádně draho

7. 1. 2010 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Nepovolené přečerpání účtu vás přijde pořádně draho

Jestliže se na běžném účtu dostanete do mínusu a nemáte zřízen kontokorent, může vás to přijít zbytečně draho. Počítejte s tím, že za svou nepozornost bance zaplatíte minimálně pár... celý článek

Osm rad, jak si před dlužníkem a exekutorem ochránit vlastní majetek

22. 12. 2009 | Eva Sovová | 77 komentářů

Osm rad, jak si před dlužníkem a exekutorem ochránit vlastní majetek

Víte, co dělat a jak předcházet tomu, aby vás dlužník nevtáhnul do exekuce, v níž budete muset složitě prokazovat, že zabavený majetek nepatří dlužníkovi? Dodržujte osvědčená pravidla... celý článek

Finanční gramotnost: Na dovolenou si půjčí jen blázen, zjišťují učitelé ve finanční hře

9. 12. 2009 | Jan Stuchlík | 10 komentářů

Finanční gramotnost: Na dovolenou si půjčí jen blázen, zjišťují učitelé ve finanční hře

Výuka finanční gramotnosti na školách často naráží na nezájem učitelů. Poradenská společnost KFP přišla s metodou, jak učitele i žáky pro toto téma nadchnout. Učitelům nabízí kurzy,... celý článek

Partners Financial Services