Osm rad, jak si před dlužníkem a exekutorem ochránit vlastní majetek

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 22. 12. 2009 | 77 komentářů
Osm rad, jak si před dlužníkem a exekutorem ochránit vlastní majetek
Víte, co dělat a jak předcházet tomu, aby vás dlužník nevtáhnul do exekuce, v níž budete muset složitě prokazovat, že zabavený majetek nepatří dlužníkovi? Dodržujte osvědčená pravidla a přestaňte dlužníka litovat a omlouvat ho.

Dlužník, který půjčky nesplácí, dokáže blízkým lidem pořádně komplikovat život. Zvlášť když vycítí, že ho okolí dokonce lituje. Ve spolupráci se soudním exekutorem Tomášem Vránou z Exekutorského úřadu v Přerově přinášíme osm doporučení, jak se nenechat vtáhnout do finančních problémů dlužníka a ochránit majetek před exekutorem i vlastní nervy.

1. Co dělat, když zjistíte, že je na vašeho problémového příbuzného nařízená exekuce?

Pokud žijete ve společné domácnosti s problematickým příbuzným, kterému hrozí exekuce, přestaňte ho omlouvat a zkuste ho přimět, aby své závazky začal plnit. Jestliže exekutor uvidí, že má dlužník zájem dluhy splácet, nejspíš nebude mít důvod postupovat razantně, zajišťovat jeho majetek a prodávat v dražbě. V případě, že váš příbuzný ale nemíní dluhy splácet ani se stěhovat jinam, začněte mu dávat najevo, že o svůj majetek nemíníte přijít. Schraňujte si veškeré doklady od věcí, které jste koupili z vlastních peněz. Při zabavování movitých věcí dlužníka pak můžete exekutorovi prokázat, co patří prokazatelně vám. Průkazným dokladem je faktura, paragon nebo jiný doklad vystavený na vaše jméno, případně svědectví třetí osoby.

2. Co dělat, když kvůli dlužníkovi hrozí, že si část nemovitosti koupí v dražbě někdo cizí?

Nejlepší radou je, přimět dlužníka, aby dluhy zaplatil. Předkupní právo na nemovitost se u nás totiž nevztahuje na prodej nemovitosti v dražbách a vlastnický podíl si může koupit v dražbě prakticky kdokoliv. Jestliže se dlužník vyhýbá svým závazkům a exekutor musí sáhnout případně až k prodeji jeho vlastnického podílu na nemovitosti, pro ostatní spoluvlastníky je situace vždy velmi komplikovaná. Spoluvlastník má v dražbě výhodnější postavení pouze tehdy, jestliže učiní na dražbě stejné podání, tedy shodnou cenovou nabídku, jako jiný dražitel.

3. Co dělat, když na vaši adresu přijde dopis od exekutora určený dlužníkovi, který ve vašem bytě již nežije?

Chcete-li se vyhnout nepříjemnostem spojených s dosíláním poštovních zásilek na vaši adresu, kde již dlužník nežije, nezapomeňte ho odhlásit z trvalého pobytu. Pokud tak neučiníte, exekutor má právo se domnívat, že se u vás nadále zdržuje. Máte rovněž právo na to, abyste na poště zažádali o zrušení dlužníkovy dosílací adresy. Jestliže do vaší schránky obsílka od exekutora dorazí, kontaktujte co nejdříve jeho exekuční úřad a informujte ho, jak se věci mají. Zároveň poskytněte exekutorovi informace, kde se dlužník může pravděpodobně zdržovat. Jinak je pravděpodobné, že vás exekutor nebo zaměstnanci exekučního úřadu dříve nebo později osobně navštíví.

Anketa

Uměli jste si vždy ochránit svůj majetek?

4. Co dělat, když se k vám přijde na dlužníka poptat exekutor nebo zaměstnanec exekučního úřadu?

Exekutoři nemohou nikdy přijít za dlužníkem o své vlastní vůli. O vymožení dluhu je vždy musí požádat věřitelé a o nařízení exekuce musí rozhodnout soud. Pokud soud exekuci nařídí, znamená to, že jsou nároky věřitelů oprávněné. Exekutorovi a jeho zaměstnancům, kteří jsou vykonavatelé soudního rozhodnutí, proto otevřete dveře a spolupracujte s nimi. Na jejich otázky týkající se dlužníka se nesnažte zapírat či dokonce lhát. Poskytujte pouze pravdivé a nezavádějící informace. Předejte jim kontaktní údaje na dlužníka i případnou adresu, na které se může před dluhy skrývat.

5. Co dělat, když přijde exekutor do vašeho bytu, kde jsou kromě věcí dlužníka i vaše věci?

Při mobiliární exekuci, tedy zajišťování věcí dlužníka před jejich dražbou, má exekutor právo si sjednat přístup do nemovitosti, kterou dlužník obývá. A to dokonce i bez přítomnosti samotného dlužníka nebo policie. Není-li dlužník doma a exekuci se vyhýbá, s exekutorem spolupracujte. Při mobiliární exekuci se přitom může stát, že exekutor bude chtít zabavit věci, o kterých se domnívá, že nepatří vám ale dlužníkovi. Pokud na místě jednoznačně prokážete, že jde o váš majetek a nikoliv dlužníkův, exekutor takové věci nesmí odvést. Jednoznačným důkazem je kupříkladu technický průkaz od osobního auta znějící na vaše jméno.

6. Co dělat, když není při mobiliární exekuci zcela zjevné, kdo je vlastníkem zajišťovaných věcí?

Není-li při mobiliární exekuci naprosto zjevné, že dlužníkovi věc nepatří, exekutor nemusí posuzovat vlastnictví přímo na místě. Taková věc se pak může ocitnout v soupisu zajištěných věcí a skončit v mobiliárním skladu. Jestliže k tomu dojde, měl by se skutečný vlastník obrátit do třiceti dnů na exekutora a zažádat o vyškrtnutí svého majetku ze soupisu. Musí ale prokázat, že mu zabavené věci opravdu patří. Průkazným dokladem je nejlépe faktura na jméno, kupní či leasingová smlouva nebo výpis z vlastního účtu, případně svědectví třetí osoby.

7. Co dělat, když exekutor zabaví i váš majetek a položku odmítne vyškrtnout ze soupisu zabavených věcí?

Odmítne-li exekutor zajištěnou věc ze soupisu vyškrtnout, pak má třetí osoba možnost obrátit se s vylučovací žalobou na soud, který exekuci nařídil. Důležité přitom je disponovat jasně srozumitelným a prokazatelným dokladem o tom, že věc patří třetí osobě a nikoliv dlužníkovi. Ze soupisu movitého majetku mohou být vyloučeny věci teprve poté, co je předložen důkaz v podobě faktury, paragonu, kupní nebo leasingové smlouvy vystavené na jméno osoby, která o vrácení položky žádá. Položky, u kterých se nepodaří vlastnictví prokázat, soud ze soupisu zabavených věcí nevyloučí. Kdo tedy nemá přesvědčivé důkazy, že zajištěné věci jsou jeho majetkem a nikoliv dlužníka, exekuci jen zdrží a celou ji prodraží.

8. Co dělat, když pronajímáte zařízený byt a chcete ochránit svůj majetek před případnými dluhy nájemníka?

Zjistit, zda má nový nájemník dluhy či nikoliv, je obtížné a mnohdy nemožné. V případě, že pronajímáte zařízený byt, vyplatí se vždy smluvně ošetřit vlastnictví movitého majetku, který se v bytě nachází. Dostačující by mohl být notářsky ověřený seznam věcí, které jsou ve vlastnictví majitele bytu. K notářsky ověřenému seznamu je ovšem potřeba připojit a nechat ověřit i podpis nájemníka a majitele bytu. Jinak se vlastnictví movitých věcí dokazuje poměrně obtížně. Tímto seznamem nebo alespoň kopií by měl nájemník při návštěvě exekutora disponovat a doložit, které věci mu nepatří.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-61
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 77 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 12. 2012 19:09, bick

Český soudní exekutor Vám na základě rozhodnutí o vykonání exekuce českým soudem účet v zahraničí obstavit nemůže!!! Obstavení Vašeho účtu v zahraničí by mohlo proběhnout pouze na základě soudního rozhodnutí daného státu, ve kterém máte vedený Váš účet. Vše by pak samozřejmě také probíhalo podle exekučních zákonů tamního státu a ne podle českých. Ty v zahraničí neplatí!!! Nicméně je lepší se nikde nezmiňovat o tom, že máte účet v zahraničí, když je na Vás v ČR vedena exekuce. Věřitel by mohl prostřednictvím exekutora požádat o vystavení tzv. "Evropského exekučního titulu" (platí pouze pro členské státy EU s výjimkou Dánska), na jehož základě by mohl Váš dluh vymáhat i přes soudy v zahraničí nebo by Vás mohl v ČR obvinit z trestného činu poškozování věřitele a podat tak na Vás trestní oznámení na policii ČR.

Zobrazit celé vlákno

+38
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 12. 2019 0:04, DonLabuznik

Pronajímám pár bytů a z tohoto jsem měl největší obavy. Rozhodl jsem se proto, že si zajistím právní ochranu pomocí svěřeneckého fondu od https://www.alphacitizen.com/cs/ Tím pádem by měl být tento problém vyřešen.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (77 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

exekutor

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Exekutor radí: Pro neprávem zabavené věci si musíte dojet sami

11. 11. 2009 | Eva Sovová | 22 komentářů

Exekutor radí: Pro neprávem zabavené věci si musíte dojet sami

Alimenty, které se nestrhávají přímo ze mzdy, nemají přednost před ostatními pohledávkami. Nejen to se dozvěděli čtenáři, kteří v diskusích pod našimi články chtěli znát názor exekutora.... celý článek

Exekutor radí: Zaplaťte dluhy a máte po problémech

10. 11. 2009 | Eva Sovová | 129 komentářů

Exekutor radí: Zaplaťte dluhy a máte po problémech

Dluhy a hrozba soudní exekuce je problém, který zajímá řadu našich čtenářů. Z četných dotazů, které jsme v redakci zaznamenali, vybíráme prvních osm. Na otázky čtenářů odpovídá soudní... celý článek

Jak v Česku probíhá exekuční řízení

21. 10. 2009 | Eva Sovová | 21 komentářů

Jak v Česku probíhá exekuční řízení

Přinášíme pohledy do zákulisí exekučního řízení včetně některých novinek. Exekuční dražby jsou nyní transparentnější, nově začal například fungovat veřejný Portál dražeb. Při výběru... celý článek

Proč dlužník jen za exekuci zaplatí tisíce

12. 10. 2009 | Eva Sovová | 17 komentářů

Proč dlužník jen za exekuci zaplatí tisíce

Podle exekutorů spadnou lidé nejčastěji do dluhů kvůli své neuvážlivosti. Za dluh, který pro věřitele začne vymáhat exekutor, zaplatí dlužník navíc minimálně přes 7 tisíc korun. Pokud... celý článek

Partners Financial Services