Osobní bankrot není pro dlužníky s malými příjmy

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 26. 5. 2008 | 20 komentářů
Osobní bankrot není pro dlužníky s malými příjmy
Soudy nedávají dlužníkům s nízkými příjmy šanci vyhlásit osobní bankrot. Pětinu žadatelů už poslaly do konkurzu. V Praze soudci požadují, aby dlužník složil zálohu až 30 tisíc korun na insolvenční řízení a dále se tak zadlužil.

Nový insolvenční zákon, který od začátku roku zavedl institut osobního bankrotu, příliš nepomůže zadluženým lidem s nízkými příjmy. Ti nemají šanci, aby mohli dodržet podmínky osobního bankrotu a v průběhu pěti let splatit věřitelům alespoň 30 procent dluhů a zbytek jim soud odpustil. Tento způsob oddlužení soudy povolují jen těm žadatelům, kteří mají příjmy takové, aby jim po uhrazení měsíční odměny insolvenčního správce a splátek dluhů věřitelům zbylo ještě na živobytí.

„Většina lidí, která se obrací na naše poradenské centrum, není schopna potřebnou část dluhů vůbec splatit. Pokud si takový dlužník podá u soudu žádost o oddlužení, soud mu osobní bankrot nepovolí a vyhlásí na něj konkurz. To je jen přestupní stanice k exekuci,“ hodnotí situaci dlužníků předseda správní rady Poradny při finanční tísni Karel Suchý.

Jak rozhodly soudy o žádostech dlužníků

Návrhy na oddlužení podalo k 20. květnu 2008 celkem 882 žadatelů

Schválený osobní bankrot celkem: 103 případy (formou splátkového kalendáře100 případů; formou zpeněžení majetku dlužníka 3 případy)
Povolená oddlužení celkem: 228 případů (věřitelé se musí ještě vyjádřit k formě oddlužení buď splátkovým kalendářem, nebo zpeněžením majetku dlužníka)
Prohlášené konkurzy: 183 případů

Zdroj: Ministerstvo spravedlnosti

Poradenské centrum pomáhá zdarma rozplétat často velmi složité případy. Příběhy lidí, kteří se na poradnu obracejí, jsou ovšem v základních obrysech velmi podobné. Na začátku je zpravidla úvěr na věc pomíjivé hodnoty, na kterou by si rodina mohla postupně našetřit, například na dovolenou či starší auto. Najednou přijdou nečekané výdaje nebo se něco porouchá a následuje další úvěr. Pak už není na splátky. Když nepůjčí banka, sáhne se po půjčce na inzerát. Postupně se začne roztáčet spirála, s jejíž každou další otočkou narůstají dluhy do statisíců.

„Od ledna do května se na nás obrátilo přes 1 100 lidí, zpravidla mají 10 až 15 věřitelů. Setkali jsme se i s dlužníkem, který neplatí 26 věřitelům,“ říká specialista Poradny při finanční tísni Nikola Spurný. „Nejčastěji se na nás obraceli muži středoškoláci nebo vyučení ve věku nad 50 let s příjmem mezi 15 až 25 tisíci korunami čistého. Zpravidla jsou zadluženi především v nebankovním sektoru, mají okolo 10 věřitelů a celkové dluhy od 300 do 600 tisíc korun,“ přibližuje předseda správní rady poradny Karel Suchý.

Aby žádost o oddlužení neskončila konkurzem a následnou exekucí, odborníci doporučují udělat si nejprve dobrý propočet příjmů a výdajů včetně celkové inventury všech dluhů. K nezbytným měsíčním splátkám dluhů je potřeba připočítat vždy ještě odměnu za práci insolvenčního správce, který bude nad celým pětiletým oddlužovacím procesem dohlížet. Za jeden měsíc stojí správce zhruba 1 100 korun, což během pěti let představuje částku 66 tisíc korun. Na všechny výdaje, tedy i na pokrytí nezbytných nákladů na bydlení, stravu, léky či dopravu do zaměstnání přitom musí stačit čistý měsíční příjem dlužníka.

Další překážku pro dlužníka může nachystat soud, který bude žádost o oddlužení posuzovat. Podle zákona je jen na soudci, zda dlužníkovi nařídí, aby složil zálohu na insolvenční řízení. Ta může být nulová, ale i ve výši až 50 tisíc korun. „Dlužníci nemají u jednotlivých soudů stejné podmínky. Třeba mimopražské soudy jsou vstřícnější, požadují zpravidla zálohu do výše 10 tisíc korun. Naproti tomu v Praze často soudy od dlužníků vyžadují, aby složili zálohu ve výši 20 až 30 tisíc korun a v několika případech stanovil soud i 50 tisíc korun.

Osobní bankrot = je určen pro dlužníky – nepodnikatele, kteří jsou schopni svým věřitelům jednorázově nebo ve splátkách po dobu nejdéle 5 let uhradit alespoň 30 procent jejich pohledávek. Po uhrazení alespoň 30 procent závazků (případně méně, pokud věřitelé souhlasí) je dlužník osvobozen od placení zbytku závazků.

Konkurz = proces, v němž je zpeněžen majetek dlužníka a výtěžek je dle pravidel rozdělen mezi věřitele

Zdroj: Ministerstvo spravedlnosti

„Kdo peníze nesežene a zálohu včas nezaplatí, soud mu žádost o oddlužení nepovolí. V několika případech jsme zájemcům o oddlužení pomohli uspět v odvolacím řízení u Vrchního soudu, který rozhodnul, že soud nižšího stupně stanovil nepřiměřenou zálohu,“ popisuje další úskalí insolvenčního zákona Karel Suchý.

Záloha slouží na to, aby z ní dlužník platil práci insolvenčního správce, kterého mu určí soud. Paradoxní ale je, že ze zálohy se hradí odměna a výdaje správce jen do okamžiku, než soud oddlužení povolí. Zpravidla tedy jen za první dva až tři měsíce. „Pak se již na zálohu nesmí sahat a insolvenční správce se platí z příjmů dlužníka ve stanoveném měsíčním splátkovém kalendáři. Teprve po pěti letech, kdy je celý proces oddlužení ukončen, se záloha vyúčtuje a soud vrátí dlužníkovi zbytek,“ vysvětluje Suchý.

Žadatelům o osobní bankrot, kteří nemají na vysokou zálohu a nechtějí se dál zadlužovat, Poradna při finanční tísní radí, aby spolu s žádostí o oddlužení poslali soudu také prohlášení, jak vysokou zálohu jsou schopni uhradit. „Jestliže dlužník v prohlášení uvede, že je v jeho silách složit na výdaje insolvenčního správce zálohu maximálně ve výši 5 nebo 10 tisíc korun, soud se tím často řídí a vyjde dlužníkovi vstříc,“ doporučuje Karel Suchý.

Často lidé chybují i v tom, že do dluhů započtou i takové, které vznikly v průběhu jejich dřívějšího podnikání na živnostenský list. „Dluhy živnostníků se osobním bankrotem neřeší. Soud takovou žádost zamítne,“ upozorňuje Karel Suchý.

Je osobní bankrot dobrým řešením pro předlužené domácnosti? Podělte se o názor.

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+40
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 5. 2008 15:38, Vladimír

Skromnost je vlastnost králů, říká se. Zadlužit se kvůli nějaké pomíjivé povrchnosti a přitom vědět, že nebudu moci dluh reálně splatit mi přijde jaksi nefér. Pak se nelze divit, že pro takové dlužníky jsou připravena opatření, z kterých se osypou.
Normálně uvažující člověk si nepůjčí na lichvářský úrok a tudíž se nedostane do osobního bankrotu. Normální firma nepůjčuje na lichvářský úrok. Toto všechno jsou kalné vody. Je třeba se udržet v produ té čisté.

+40
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 5. 2008 1:06

nechám si poradit kdo a proč by měl vaše dluhy z "neúspěšného projektu" platit.

Zobrazit celé vlákno

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Exekutora nelze žalovat, jen si na něj stěžovat

29. 4. 2008 | Věra Tůmová | 42 komentářů

Exekutora nelze žalovat, jen si na něj stěžovat

Počet exekucí v Česku roste. Zvyšuje se ale i počet stížností na postup exekutorů. Jak v zahraničí, tak i v Česku, je přitom možné podat na exekutora stížnost za hmotné i nehmotné škody,... celý článek

Před slučováním více půjček do jedné pořádně počítejte

13. 3. 2008 | Věra Tůmová | 1 komentář

Před slučováním více půjček do jedné pořádně počítejte

Mít mnoho půjček se může prodražit. Klient platí poplatky za úvěrové účty, u jednotlivých půjček i různě vysoké úroky. Banky nabízejí možnost takové půjčky sloučit do jedné a ušetřit.... celý článek

Zoufalí dlužníci se mohou obrátit na novou poradnu

21. 1. 2008 | Eva Sovová | 21 komentářů

Zoufalí dlužníci se mohou obrátit na novou poradnu

Zbavit se čestně dluhů není v Česku stále jednoduché. Insolvenční zákon, který by měl dlužníkům pomáhat, na ně připravil past. Dlužník musí podat bezchybný návrh, jinak jej soud vrátí.... celý článek

Desatero osobního bankrotu, aneb jak se zbavit dluhů

18. 12. 2007 | Věra Tůmová | 41 komentářů

Desatero osobního bankrotu, aneb jak se zbavit dluhů

Od ledna se poctivým dlužníkům otevře cesta, na jejímž konci budou moci říct: "Konečně bez dluhů." Věřitelé zase budou moci získat od dlužníků více peněz, než kdyby na ně poslali exekutory.... celý článek

Partners Financial Services