Volby 2010: Česko má šanci odvrátit řecký scénář

Volby 2010: Česko má šanci odvrátit řecký scénář
Téměř polovina Čechů nevěří podle průzkumu předvolebním slibům. 91 procent oslovených pokládá za reálné nebezpečí zadlužení země. Politici si jsou tohoto rizika vědomi a nabízejí různá řešení. Otázka ovšem je, jak se s tím opravdu vyrovnají po volbách.

Většina politických stran jde do květnových voleb s cílem omezit deficit státního rozpočtu a zlepšit stav veřejných financí. Jejich program často hovoří i o urychlení tempa hospodářského růstu země a poklesu nezaměstnanosti. Zda splní sliby, zůstává otázkou. Hodně samozřejmě záleží na výsledku voleb a nové vládě. Času přitom není nazbyt. „Když v České republice rychle nevznikne vláda, která jasně definuje, jak řešit stav veřejných financí, klesne zemi do 2 až 3 měsíců rating.“ Na fóru Zlaté koruny na téma Ekonomika a politika to řekl v pondělí hlavní ekonom Komerční banky Kamil Janáček, který jednal s největšími ratingovými agenturami.

Česko by tak získávalo úvěry na zahraničních trzích dráže a splácení úvěrů by ho stálo miliardy navíc. Snížení ratingu země by se potom odrazilo i v nižší ratingové známcejednotlivých firem. I jim by se tak získávání peněz prodražilo. Janáček se proto účastníků fóra z řad politiků zeptal, zda jsou (pokud to vyplyne z výsledků voleb) během několika týdnů schopni zformovat vládu, která dokáže připravit jasný, nebo alespoň kompromisní program, jak řešit špatný stav českých veřejných financí.

Většina lídrů politických stran, kteří se zúčastnili fóra Zlaté koruny, byla v tomto směru spíše skeptická nebo opatrná. Petr Nečas, řídící ODS, nicméně věří, že silný ekonomický tlak může přinést do měsíce řešení a věří proto v rychlý vznik nové funkční vlády po volbách. O žádné povolební koalici ovšem zatím v souvislosti s podobnou možností občanští demokraté nejednali.

Fórum Zlaté koruny ovšem bohužel tak trochu připomínalo utkání na jednu branku. Zúčastnili se ho sice čelní představitelé KDU/ČSL, ODS, Strany práv občanů Zemanovci, Strany zelených a TOP 09, předseda ČSSD Jiří Paroubek, ale pozvání nepřijal. Z téže strany zde sice vystoupil Jan Mládek, ale na podiu reprezentoval družstvo Fontes Rerum. „Jde o hon, který probíhá na sociální demokracii,“ zdůvodnil Paroubkovu neúčast.

Celková politická nálada v české společnosti je přitom nevalná. Češi jsou politikou přímo znechuceni, což potvrzuje i nejnovější reprezentativní průzkum společnosti Ipsos Tambor, který vycházel z odpovědí 1038 respondentů. Polovina populace podle průzkumu vůbec nevěří předvolebním slibům, druhá polovina jen částečně. 91 procent populace pokládá za reálné nebezpečí země i její rostoucí zadlužení. A kvůli znechucení politikou se řada občanů ani nechce zúčastnit letošních voleb do poslanecké sněmovny. Pro zvýšení volební účasti se proto objevila v poslední době řada nepolitických akcí. K volbám například na youTube dobrovolně agitovali herci Jiří Mádl a Marta Issová se spotem „Přesvěč bábu“.

Nejnovější aktivita šéfa pivovaru Bernard Stanislava Bernarda by se zase dala označit titulkem „Přesvěč studenta“. Bernard totiž láká mladé lidi k volbám typicky po česku. Vábí je, jak jinak než na pivo. Jestliže nejméně 85 procent plnoletých středoškolských studentů z jedné třídy podepíše čestné prohlášení, že půjdou volit a škola jim toto potvrdí, dostanou od pivovaru bečku piva. Na pivo chce přitáhnout k volbám Bernard i prvních tisíc vysokoškoláků.

Další část pondělního fóra byla věnována zadlužení a stavu veřejných financí. Nejde ani tak o aktuální výši zadlužení, ale o výrazný růst dluhů v poslední době. Poté se na fóru Zlaté koruny hovořilo i o dalších problémech, zejména konkurenceschopnosti České republiky, snižování nezaměstnanostia boji s korupcí. Profesorka pražské Vysoké školy ekonomické a předsedkyně Akreditační komise ČR Vladimíra Dvořáková v této souvislosti upozornila, že za současnými potížemi  Řeckave velké míře stojí právě institucionální korupce. A to může být problém i Česka.

Česká republika je přitom zhruba z 80 procent závislá na vývozu. Proto je pro ni, jak připomněl šéf evropské pobočky Microsoftu Jan Mulhfeit, důležité, aby zůstala atraktivní také pro investory. A právě ty může odradit vysoká míra korupcea výše veřejného dluhu země. Existuje přitom rozdíl v tom, co se ví a co se dělá. Podle Muhlfeita je důležité zaměřit se nejen na Evropskou unii, ale i na Asii. Důležitou roli při posouzení pozice Česka vůči zemím v těchto regionech může podle Muhlfeita hrát potom Analýza konkurenceschopnosti, kterou připravilo Ministerstvo průmyslu a obchoduna základě výsledků řady mezinárodních studií, které srovnávají konkurenceschopnost jednotlivých států.

Přítomní politici na fóru vyjádřili ochotu zabývat se nejpalčivějšími problémy, počínaje rostoucím dluhem veřejných financí po konkurenceschopnost země. Nakolik se s nimi ovšem vyrovnají, bude záležet na výsledku voleb a vládě, která z voleb vzejde. Můžeme jen doufat, že se snad letos podaří sestavit funkční vládu, která se těmito problémy začne zabývat, daleko rychleji než po posledních parlamentních volbách v roce 2006.

Jinou alternativu představuje možné snížení ratingu. A pokud zůstane stav veřejných financí stejný, nebo se bude zhoršovat, může časem přijít na řadu přísný úsporný program ze strany Mezinárodního měnového fondu(MFF). Snad to nakonec nebude potřeba. A Češi si své problémy vyřeší sami.

Co si o řešení současných politických i ekonomických problémů ČR myslíte vy? Napište nám o tom.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 5. 2010 8:38

link blbne, znova:
http://www.vymentepolitiky.cz/

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 5. 2010 10:27, Petr

Citace - Huml / 18.05.2010 14:46

Pokud vyhrají volby dobytkové typu Kalousek a Načas, tak nás řecký zcénář nemine.



Jsem nestraník, takže nemám zatím úplně jasno koho volit, ale zcénář se píše scénář a to vypovídá o vaší inteligenci, tzn. že jste volič Paroubka, protože toho volej jen sociálně slabší nevzdělanci, kteří nevidí do jakého zadlužení nás žene...

Zobrazit celé vlákno

-15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik peněz získají politické strany za každý voličský hlas ve volbách?

19. 4. 2010 | František Mašek | 2 komentáře

Kolik peněz získají politické strany za každý voličský hlas ve volbách?

Politickým stranám, které získají v rámci celé ČR aspoň 1,5 procenta odevzdaných platných hlasů, přinesou volby peníze do jejich rozpočtu. Víte, kolik získají za každý hlas? Tipněte... celý článek

Bezděk: Lidi na větší spoření na penzi nemají peníze

8. 3. 2010 | Jan Stuchlík, František Mašek | 28 komentářů

Bezděk: Lidi na větší spoření na penzi nemají peníze

Český důchodový systém už nikdy nebude v plusu. Proto by o jeho reformě měli začít uvažovat i ti, kteří ji chtěli odsunout o několik desítek let, říká Vladimír Bezděk, ředitel penzijního... celý článek

Neslavný konec ambiciózního plánu na reformu českých penzí

4. 1. 2010 | Jan Stuchlík | 12 komentářů

Neslavný konec ambiciózního plánu na reformu českých penzí

Bez penzijní reformy si bude muset Česko už brzy na vyplácení důchodů půjčovat. Do roku 2050 si takto půjčí dva roční hrubé domácí produkty. Zatím poslední pokus o reformu důchodů z... celý článek

Rok v krizi aneb podívejte se, jak svět prošel recesí

15. 9. 2009 | Jan Stuchlík

Rok v krizi aneb podívejte se, jak svět prošel recesí

Černé září 2008 uvrhlo svět do jedné z nejhorších finančních krizí. Krachy a zestátní velkých bank a pojišťoven v USA krizi odstartovalo. Světové burzy se propadly, cena zlata vystřelila... celý článek

Partners Financial Services